Nieuw te streamen deze week: ‘Alter Ego’ is nieuw, ‘Reservation Dogs’ en ‘Slow Horses’ hebben een nieuw seizoen, ‘Candy Cane Lane’ is een nieuwe kerstfilm, ook ‘Zeevonk’ en ‘Blue Jean’ zijn te streamen en ‘American Symphony’ is een knappe docu over liefde en muziek

En zo zijn we de laatste maand van het jaar binnen gestapt! Een jaar waarin nog best veel te gebeuren en te verschijnen staat. Deze week is er bijvoorbeeld de ambitieuze reeks van eigen boden, Alter Ego (Streamz), nieuwe seizoenen van Reservation Dogs en American Horror Stories (Disney+) en de start van een nieuw seizoen Slow Horses (Apple TV+). Op Prime Video pakken ze uit met Candy Cane Lane, een kerstfilm met Eddie Murphy, Netflix heeft speciale afleveringen van Virgin River klaar staan en bij Streamz hebben ze kerstklassieker The Holiday aan het aanbod toegevoegd. Een overzicht!

Series

De strijd om de kijker wordt er niet minder stevig om in december en Streamz zet daartoe een geheel nieuwe reeks in: Alter Ego wordt beschreven als een mystery drama serie die zich afspeelt in een unieke wereld. Die wereld is er één waarin de dood zich tussen de bevolking begeeft om haar taak te volbrengen: het aanraken van diegenen wiens ‘laatste uur’ geslagen is. We volgen Gilles (Ward Kerremans) die tijdens zijn jeugd met de plotse dood van zijn vriendin Romy wordt geconfronteerd. Jaren later worstelt hij nog steeds met dat tragisch verlies. Hij gaat wanhopig op zoek naar antwoorden over wat er toen gebeurd is. Zijn zoektocht leidt hem naar de private bank Salvator. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Taeke Nicolaï en Ward Kerremans. Naast hen zien we Karlijn Sileghem, Wouter Hendrickx, Koen De Bouw en Zineb Fallouk ook in de reeks opduiken. Alter Ego werd geregisseerd door Mathieu Mortelmans van de topreeks Grond en Frederike Migom die de knappe jeugdfilm Binti schreef en regisseerde.

Op Disney+ zijn alle acht de afleveringen van Culprits in één keer te streamen. Die reeks draait rond Joe Petrus, een doodgewone vader van twee kinderen die verloofd is en zijn eigen bedrijf heeft in een klein stadje. Maar zonder dat zijn familie het weet, heeft Joe een geheim. Drie jaar geleden werd Joe gerekruteerd door de beruchte Britse crimineel Dianne Harewood om zich bij haar bende te voegen en deel te nemen aan een misdaad met een hoge inzet. Nu staat zijn gevaarlijke verleden op het punt hem in te halen. Wanneer een moordenaar het gemunt heeft op de bende achter de misdaad, moet Joe een manier vinden om zijn familie te beschermen. Hij besluit terug te keren naar Londen om contact te leggen met zijn oude bende.

Het jaar begonnen we zo ongeveer met het tweede seizoen van Reservation Dogs en met het einde van het jaar in zicht is nu ook het derde en laatste seizoen van die reeks gelost op Disney+. De tien afleveringen van het nieuwe seizoen zijn in één keer gelost. Tien nieuwe afleveringen over het leven van een groep jongeren in een reservaat die ervan dromen om uit te breken en naar Californië te verhuizen, tot ze beseffen dat hun manier van leven en de bijhorende tradities ook schoonheid in zich dragen.

Op het nieuwe seizoen van American Horror Story – met Kim Kardashian! – is het voorlopig nog wachten, maar het meest recente seizoen(tje) van American Horror Stories is wel gearriveerd. Het derde seizoen bestaat uit vier afleveringen die elk op zichzelf staan proberen je de stuipen op het lijf te jagen. De tweede aflevering heeft een hoog Black Mirror-gehalte en gaat in op de gevaren van AI, met Gwyneth Paltrow als de stem van de digitale assistente Daphne.

Op Apple TV+ zetten ze vaart achter Slow Horses: de uitstekende reeks waarin Gary Oldman te zien is als de cynische aanvoerder van een reeks geheim agenten die een onvergeeftlijke fout hebben gemaakt, is al aan het derde seizoen in anderhalf jaar tijd toe. Het nieuwe seizoen start met twee nieuwe afleveringen, waarna wekelijks een nieuwe aflevering wordt toegevoegd. Het derde seizoen start in Istanbul waar Lamb (Oldman) alarm slaat wanneer één van zijn agenten niet op een afspraak komt opdagen.

Tot slot zijn er ook nog twee holiday specials van Virgin River op Netflix verschenen die samen het vijfde seizoen afsluiten. De eerste tien afleveringen van het meest recente seizoen van de reeks waren er al begin september, maar nu kerst ook begint te naderen in Virgin River – met daarbij ook de jaarlijkse wedstrijd voor best versierde kerstboom – komen er twee nieuwe afleveringen bij het vijfde seizoen bij.

Films

Eén van de mooiste jeugdfilms van dit jaar was Zeevonk, een film die nu ook via Streamz te bekijken is. Zeevonk is een film die zich afspeelt aan de Belgische kust, die in het sappig Oostends verteld wordt en zijn hoofdrollen geeft aan een jonge cast. De hoofdrolspeelster Saar Rogiers maakt hier haar acteerdebuut, net als haar medespeelster Dunia Elwaleed. Ook regisseur Domien Huyghe maakt hier overigens zijn regiedebuut. Zeevonk werd gebaseerd op de gelijknamige jeugdroman van Wendy Huyghe, dat tot stand kwam nadat ze het verhaal samen met haar broer Domien (de regisseur van de film) bedacht. In het boek geeft Wendy de gevoelens die ze voelde na het overlijden van haar vader een plaats. Op dezelfde manier probeert Lena in de film het overlijden van haar vader te verklaren door het te wijten aan het bestaan van een zeemonster.

Op Streamz Premium+ is dan weer Blue Jean toegevoegd, één van de mooiste films van het jaar. In Blue Jean maken we kennis met Jean (een schitterende Rosy McEwen) die met veel passie lichamelijke opvoeding geeft op een secundaire school. Jean is lesbisch en heeft een relatie met Viv (Kerrie Hayes), maar behalve haar dichtste vrienden en haar zus weet niemand van haar geaardheid. Ook wanneer Jean merkt dat Lois (Lucy Halliday), een meisje uit het netbalteam dat Jean traint, lesbisch is en daardoor gepest wordt, blijft ze zwijgen.

Terug op Streamz is één van de grootste filmklassiekers aller tijden toegevoegd: Schindler’s List van Steven Spielberg kwam uit in 1993, won zeven Oscars en staat tot op heden op nr. 6 in de film top 250 aller tijden van filmsite IMDb. Liam Neeson speelt Oskar Schindler, een ijdele en hebberige Duitse zakenman die tijdens het Nazi-regime besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden. Met zijn speelduur van meer dan drie uur uitermate geschikt voor een donkere weekendavond.

En voor veel mensen is kerst niet compleet zonder The Holiday (2006). Goed nieuws, want ook die film is toegevoegd aan Streamz. Voor wie het verhaal nog niet kent: Amanda (Cameron Diaz) is een Amerikaanse die de nodige problemen in haar relatie ondervindt. Om even weg te zijn van al dit gezeur, ruilt ze gedurende de vakantie haar huis tegen die van een onbekende Engelse. Hierdoor komt ze in het leven van Iris (Kate Winslet) en nemen ze tijdelijk elkaars leven over. En dan maakt Amanda kennis met Graham (Jude Law).

Een ander klassiek genre is de gedaanteverwisselingsfilm. Met Family Switch heeft Netflix een nieuwe telg aan dat genre toegevoegd. Centraal staat de familie Walker, een gezin van vijf bestaande uit moeder Jess (Jennifer Garner), vader Bill (Ed Helms) en drie kinderen van 16, 14 en 2. Op een dag vindt er een mysterieuze gebeurtenis plaats waardoor de familieleden van lichaam veranderen. Op school worden Jess en Bill opeens geconfronteerd met pesten, feestjes en romantiek, terwijl CC en Wyatt zich als volwassenen moeten gedragen.

En voor wie snakt naar meer kerstfilms: op Prime Video is Candy Cane Lane te bekijken met Eddie Murphy in de hoofdrol! Murphy speelt Chris Carver en die wil dolgraag de jaarlijkse kerstdecoratiewedstrijd van zijn buurt winnen. Nadat hij per ongeluk een overeenkomst sluit met Pepper, een elf, om zijn kans om te winnen te vergroten, spreekt ze een spreuk uit die een ravage aanricht in de stad. Het is voor Chris het begin van een race tegen de klok om niet alleen Pepper’s betovering te verbreken, maar ool om Kerst te redden van valse magische wezens.

Docu

Begin 2022 is multi-instrumentalist Jon Batiste de meest gevierde artiest van het jaar met elf Grammy-nominaties. In het midden van deze triomf, is Jon ondergedompeld in zijn meest ambitieuze uitdaging tot nu toe: het componeren van American Symphony, een originele symfonie die op een spannende manier de klassieke tradities van de vorm opnieuw uitbeeldt en een uitgebreide en inclusieve diaspora van muziek samenbrengt voor een uitvoering in het Carnegie Hall. Dit buitengewone traject wordt echter verstoord wanneer Batiste’s partner – bestsellerauteur Suleika Jaouad – te horen krijgt dat haar lang sluimerende kanker is teruggekeerd. De film is een portret van twee onnavolgbare kunstenaars op een kruispunt en een diepgaande meditatie over kunst, liefde en het creatieve proces. Een mooie documentaire over leven, liefde en muziek staat nu op Netflix!

Meer
Lees meer...