Nieuw te streamen deze week: ‘Irma Vep’, ‘Ms. Marvel’ en ‘Een Goed Jaar’, nieuw seizoen ‘Peaky Blinders’ en ‘For All Mankind’ en een aantal echte topfilms

In het seriejaar 2022 nemen we afscheid van een aantal bejubelde en langlopende series. Better Call Saul heeft nog maar enkele afleveringen te gaan en ook Peaky Blinders presenteert nu op Netflix zijn laatste seizoen. For All Mankind is een klepper van Apple TV+ die nog op volle kracht vooruit gaat, maar het dan weer moeilijk heeft om een echte fanbase uit te bouwen. Dat ligt dan weer geheel anders voor Ms. Marvel dat nieuw is op Disney+: de gehele Marvel-aanhang zal nu getuige zijn van het regiewerk van onze landgenoten Adil El Arbi en Billal Fallah. En er is nog meer om trots op te zijn uit eigen land, want ook Dealer (Streamz) is te bekijken, en dat was met voorsprong de beste Vlaamse film uit 2021.

Series

Beginnen doen we deze week met een nieuwe Marvel-reeks op Disney+. Naar Ms. Marvel wordt in België al langer uitgekeken, want de regie van twee van de zes afleveringen is in handen van niemand minder dan Adil El Arbi en Billal Fallah. De reeks draait rond Kamala Khan, het eerste islamitische hoofdpersonage van Marvel en is één van de nieuwere personages uit het MCU. Iman Vellani speelt Kamala Kahn, een tiener die grote fan is van alles wat met Marvel te maken heeft én ook een enthousiaste schrijfster is van fanfictie. Ze heeft een bijzondere affiniteit met Captain Marvel en wanneer de allereerste AvengersCon wordt georganiseerd is het voor haar dan ook niet moeilijk om te beslissen als wie ze wil gaan. Haar ouders overtuigen van hoe belangrijk dit event precies voor haar is, dat is nog een ander paar mouwen. De ouders van Kamala vinden immers dat ze zich beter kan bezig houden met haar school en haar plan voor haar eigen leven.

Irma Vep, een nieuwe serie van HBO die nu op wekelijkse basis een nieuwe aflevering krijgt op Streamz, werd gebaseerd op de gelijknamige film uit 1996, die op zijn beurt gebaseerd werd op Les Vampires, een serie uit 1915. Olivier Assayas, de Fransman die schreef en regisseerde in 1996 is nu ook gewoon aan boord gebleven, maar voor de hoofdrol tekent deze keer de immer charmante Zweedse Alicia Vikander in haar allereerste internationale televisierol. Zij speelt Mira, een Amerikaanse filmster die teleurgesteld is in haar carrière en net uit een relatie komt. Ze gaat naar Frankrijk om de rol van “Irma Vep” te spelen in een remake van de klassieke stomme Franse film Les Vampires. Mira komt met zichzelf in de clinch wanneer in deze kleurrijke misdaadthriller haar eigen persoonlijkheid en haar personage steeds meer met elkaar versmelten. Het duurt het gehele eerste uur om het verhaal en de personages te ontvouwen, maar we beloven dat het de moeite waard is om te blijven kijken.

Al van in den beginne is For All Mankind één van de allerbeste snoepjes die te vinden zijn op AppleTV+. De serie schrijft een alternatieve geschiedenis die nagaat wat er met de wereld gebeurd zou kunnen zijn als niet de Verenigde Staten, maar wel de Sovjet-Unie als eerste een man of vrouw op de maan zou hebben gezet. In deze tijdlijn is de Space Race genadeloos hard doorgegaan en is er een strijd losgebarsten om de kolonisatie van de maan. In het derde seizoen zijn we intussen in het jaar 1995 aanbeland en heeft de strijd zich verplaatst naar Mars.

Het zesde en laatste seizoen van Peaky Blinders was eerder dit jaar al op BBC te zien, maar landt nu voor het eerst op een Belgische streamingdienst. De reeks is nu volledig – alle 36 afleveringen – te bekijken via Netflix. Maker Steven Knight heeft alvast laten weten dat het laatste seizoen niet meteen het einde van het verhaal zal zijn: het eindpunt van dit zesde seizoen lag voor de schrijver bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, het vervolg zullen we in een film te zien krijgen. Dit laatste seizoen start meteen na het einde van het vijfde, waar Thomas Shelby een pistool tegen zijn hoofd gedrukt hield. In dit seizoen krijgt Shelby ook te maken met nieuwe vijanden, zoals fascisten en vrijheidsstrijders. Ook reist hij af naar Boston, want het einde van de Drooglegging is aangebroken en biedt nieuwe opportuniteiten.

Niet helemaal nieuw, maar wel steengoed: Pose. Tot eind maart stond de reeks op Netflix, daarna even nergens en om Pride Month extra in de verf te zetten heeft Disney+ nu alle drie de seizoenen van de reeks opnieuw beschikbaar gemaakt. Pose speelt zich af in het New York van de jaren 80 en 90, een periode waarin AIDS steeds wilder om zich heen sloeg. De wereld zag het hoge sterfaantal als een soort straf van God dus trok de holebigemeenschap zich terug zich in ‘houses’, plekken waar iedereen (“social outcasts and misfits“), achter gesloten deuren weliswaar, helemaal zichzelf mocht zijn. In de ballroomwereld mocht er geschitterd en geparadeerd worden. Wanneer Blanca (MJ Rodriguez) de ballroom-groep House Of Abundance verlaat richt ze haar eigen huis op om haar eigen ideeën te kunnen uitvoeren, House Of Evangelista, met haar eigen kinderen die ze onder haar goede neemt. Pose is de reeks met de grootste transgender cast tot nu toe en bestaat uit gelijke delen glitter, glamour, extravagante feestjes en fun én drama en ontroering. Er zal meer dan één traantje weggepinkt worden bij deze reeks.

Met Intimidad (Intimacy) lanceert Netflix deze week opnieuw een nieuwe Spaanse serie. We zien hoe de carrière van een beloftevolle politicus op de helling komt te staan wanneer een video van haar wordt gelekt waarop ze intiem te zien is met een man. Ze gaat op zoek naar wie de beelden gelekt heeft en komt zo ook drie andere vrouwen op het spoor van wie ook, buiten hun wil om, expliciete beelden naar buiten zijn gebracht. Ze gaan de strijd aan met een maatschappij waarin de lijn tussen wat tussen het openbare en het privé leven behoort dunner is dan ooit tevoren.

Dient zich aan als iets lichtere kost: First Kill, ook nieuw op Netflix. Dit is een vampierenreeks over Juliette, die haar plaats wil innemen in een machtige vampierenfamilie, maar hiervoor eerst een moord moet plegen. Ze zet haar zinnen op Calliope, een nieuw meisje in de stad, maar tot Juliette’s verbazing blijkt Calliope een vampierenjager te zijn. Beiden ondervinden dat de ander niet zo makkelijk te doden is en tot overmaat van ramp voelen ze zich ook nog eens aangetrokken tot elkaar.

Streamz en VTM lanceren Een Goed Jaar, een reeks waarin Lenny (Boris Van Severen) en Erik Jurgen Delnaet) in de kelder van Erics oudtante per toeval op wapens en wijn uit WOII stoten. Ze hebben allebei dringend geld nodig en proberen een Brusselse antiquair ervan te overtuigen dat de wijn van Hitler was. Uiteraard loopt hun niet zo heel erg waterdichte plan helemaal uit de hand. In Een Goed Jaar is er een bijzondere rol weggelegd voor Johny Voners, die hier te zien is in zijn allerlaatste rol als Antwerpse mafiabaas. Regisseur van dienst is Kadir Ferati Balci, bekend van onder andere Storm Lara en Amigo’s. Van Amigo’s kwamen niet alleen Jurgen Delnaet en Kadir Ferat Balci mee, maar ook de scenaristen Jean-Claude van Rijckeghem en Pierre De Clercq.

Nieuwe films

We willen jullie allemaal graag naar Streamz verwijzen voor Dealer, de debuutfilm van Jeroen Perceval. Het is ondertussen algemeen bekend dat Jeroen Perceval zelf een drugsverleden heeft en met verslaving geworsteld heeft. Dat maakt hem de geknipte persoon om dit verhaal – dat voor alle duidelijk niet autobiografisch is – te vertellen. Hij kan zich immers zowel inleven in het verhaal van Johnny, de kleine jongeman die droomt van een leven als acteur, als in dat van de acteur die de pijn in zichzelf probeert op te vullen met feestjes, vrouwen en drugs. Dealer zoomt in op de donkere kant van de stad Antwerpen. Kleine jochies die drugs rondbrengen. Dealers en gebruikers die zich een leven hebben eigen gemaakt waarvan ze geen idee hebben hoe ze er ooit nog kunnen uitstappen. Afspraakjes in schimmige garageboxen en feestjes in donkere kelders. Kortom: een Antwerpen waar de doorsnee stadsbewoner geen weet van heeft en ook geen weet van wil hebben. De beste Vlaamse film uit 2021 met voorsprong.

En dat is niet het enige pareltje uit 2021 dat nu via Streamz(+) te zien is, ons hart klopt ook voor The Worst Person In The World. Deze prachtige Zweedse prent draait rond Julie (Renate Reinsve), een jonge vrouw die de dertig voelt naderen en nog niet het gevoel heeft dat ze haar plek in het leven gevonden heeft. Ze heeft een relatie met Aksel (Anders Danielsen Lie), een succesvolle striptekenaar die iets ouder is dan Julie zelf. Aksels wereld stort in wanneer Julie plots besluit om hem te verlaten. Een film over hoe liefde komt en gaat in een mensenleven en hoe je soms op het einde van de rit ook moet besluiten dat de liefde van je leven je ontglipt is.

Het houdt niet op, want ook Les Olympiades is nieuw op Streamz+ en moet absoluut in die kijklijst. Het verhaal draait rond vier jongelingen die elkaars leven doorkruisen. Er is één ding dat hen bindt: allemaal zoeken ze eigenlijk naar verbinding in een wereld en een tijdperk waarin net dat moeilijker blijkt dan ooit tevoren. Jacques Audiard is erin geslaagd om een moderne film te maken, die gekenmerkt wordt door bloedmooi zwart-wit en door de elektronische muziek van de Franse producer Rone, met dialogen die de film als vanzelf vooruit stuwen en in de hoofdrol de frisse onbekende actrice Lucie Zhang, die je als een magneet naar het scherm trekt.

In Sweat (2020) draait het ook om iemand die diep vanbinnen hunkert naar verbinding en intimiteit. De 30-jarige Sylwia is fitnesscoach en fanatiek gebruiker van de sociale media die haar tot een beroemdheid maken. Duizenden volgers heeft ze op haar naam staan en tevens kan ze rekenen op trouwe werknemers. Maar een échte band, die lijkt ze niet te kunnen krijgen. Een Pools-Zweedse co-productie, nu op Streamz+.

Dear Evan Hansen (2021) kreeg vernietigende kritieken in de Verenigde Staten waardoor een release in België uitbleef. Een mening vormen over deze prent konden we dus ook nog niet, maar nu staat de film wel op Streamz+. Onder andere Ben Platt en Julianne Moore zijn te zien in deze adaptatie van het Tony- en Grammy Award-winnend stuk over een jongen met een sociale stoornis die naar vrienden snakt. Zo erg zelfs dat hij een vriendschap nept met een overleden student om opgenomen te worden in zijn familie.

En tot slot is er ook nog het gloednieuwe Hustle, op Netflix. Adam Sandler speelt hier een ingehouden versie van zichzelf als onterecht ontslagen basketbalscout. In het buitenland stuit hij op een jonge, getalenteerde basketballer die een woelig verleden kent. Zonder toestemming van zijn team reist de scout met de jongen naar de Verenigde Staten terug. Samen krijgen ze een kans om te bewijzen dat ze het in zich hebben om het tot in de grootste competitie te schoppen.

Oudere films

Aanrader van formaat: A Cure For Wellness (2017) op Disney+ neemt zijn kijkers mee naar een medisch kuuroord. We zien hoe Dane DeHaan – hij speelt Lockhart, een jong haantje op Wall Street – de opdracht krijgt om zijn baas (Harry Groener) uit de Zwitserse Alpen terug te halen naar New York voor een zakendeal. Maar zijn baas blijkt niet van plan te zijn uit het medisch kuuroord waar hij verblijft te vertrekken. Lockhart is dus gedwongen om langer te blijven dan gepland en hij merkt al snel dat er vreemde dingen aan de hand zijn. Regisseur van dienst Gore Verbinski heeft geen smetteloos curiculum vitae, maar schonk ons ook The Ring (2002) en het is bij dat sfeertje dat de regisseur hier weer meer aansluit.

Op Amazon Prime Video kan je Al Pacino en Sean Penn zien schitteren in Carlito’s Way (1993), een misdaadprent van de hand van Brian De Palma. Pacino speelt Carlito Brigante, een harde crimineel die door toedoen van het vakmanschap van zijn advocaat (Sean Penn) vroeger dan verwacht vrijkomt. Deze keer is Carlito vastbesloten op het rechte pad te blijven. Hij wil zich terugtrekken op de Bahama’s met zijn grote liefde Gail en de kost verdienen met het verhuren van auto’s. De corrupte Kleinfeld wil hem wel helpen. Hij heeft een klusje waarmee Carlito een leuk startkapitaal kan verdienen.

Docu, Muziek & Comedy

Een spannende documentaire op Netflix is Gladbeck: The Hostage Crisis. Daarin verplaatsen we ons naar het Duitsland van augustus 1988 waar twee bankovervallers de politie 54 uur op afstand weten te houden door in een gekaapte lijnbus te vluchten samen met een aantal mensen in gijzeling. Het gijzeldrama werd live gevolgd en eindigde bloederig. Het mediaspektakel zorgde daarnaast voor een debat over journalistieke ethiek. In deze documentaire komt de donkere periode weer tot leven met gebruikmaking van een enorme hoeveelheid aan archiefmateriaal.

Voor het eerst komt er ook non-fictie van Vlaamse makelij terecht op Netflix. De eer om die eerste te zijn is aan Sergio Over De Grens, een human interest-reeks van Manu Vanderjeugd die op vtm te zien was en waarin Sergio Herman naar de lekkerste uithoeken van heel Europa en daarbuiten op zoek naar nieuwe producten, ingrediënten en smaken. Dat doet hij in het gezelschap van elke week een andere Belgische of Nederlandse gast die (bijna) even gepassioneerd is. Daar zitten evidente namen tussen zoals Jeroen Meus of Axel Daseleire, maar ook onder andere Ella Leyers, Regi en Anna Drijver hebben zich laten verlijden tot een reisje met Sergio Herman.

In de Netflix-special Dirty Daddy: The Bob Saget Tribute wordt een ode gebracht aan de Amerikaanse stand-up comedian en acteur die begin dit jaar onverwacht overleed. Oom Danny uit Full House wordt gemist door vrienden en familie en het zijn zij die een eerbetoon brengen. Daar zitten ook bekende namen tussen zoals Jim Carrey, Chris Rock en Full House-collega John Stamos.

Als uitsmijter hebben we nog een streepje muziek. We zitten intussen aan de start van een overvol festivalseizoen met begin juli na twee jaar afwezigheid weer een editie van Rock Werchter. Twee van de headliners daar zijn Pearl Jam (op donderdag) en Red Hot Chili Peppers (afsluiter op zondag). Van beide bands is er nu een concertfilm toegevoegd op Amazon Prime Video. Van de Peppers staat hun Basement-sessie in de kelder van Nigel Godrich uit 2012 op het platform. Ze spelen er een groot gedeelte van hun toenmalige nieuwe album ‘I’m With You’ in een intieme setting. Van Pearl Jam kunnen we dan weer één van de home shows bekijken die ze in 2018 in thuisstad Seattle speelden om geld op te halen om dakloosheid te bestrijden. De shows waren heerlijk lang, ook diegene die nu op Amazon Prime Video beschikbaar is overschrijdt de drie uur.

Meer
Lees meer...