Nieuw te streamen deze week: ‘Black Mirror’ is terug, ‘The Full Monty’ heeft een vervolg, ‘Creed III’, ‘Extraction 2’ en ‘She Said’ zorgen voor filmvertier en Stan Lee krijgt een eerbetoon

Het goeie weer blijft aanhouden en het festivalseizoen is nu echt aangebroken, maar wie de zon vervloekt en gewoon binnen voor de televisie wil blijven hangen heeft daar ook deze week weer voldoende excuses voor. Alleen al het nieuwe seizoen van Black Mirror lijkt ons daarvoor voldoende, maar daarnaast zijn er nog heel wat andere nieuwe titels. Een overzicht van de hoogtepunten van deze week!

Series

Black Mirror dus. Het is al van 2011 geleden dat het eerste seizoen van de reeks op BBC te zien was. Na twee seizoenen nam Netflix de reeks en zijn maker over van het Britse Huis en Charlie Brooker mocht meer afleveringen maken. Na een flauwe experimenteel-interactieve film in 2018 en een eerder zwak vijfde seizoen in 2019 leek het concept een beetje op te zijn in 2019, maar nu vier jaar later heeft Brooker toch weer vijf nieuwe afleveringen bij elkaar geschreven die goeie beoordelingen krijgen van wie ze al gezien heeft. Het concept van Black Mirror blijft ook in het zesde seizoen hetzelfde: elke aflevering vertelt een afgerond verhaal, de rode draad wordt gevormd door de gevaren die technologie zouden kunnen opleveren in de toekomst. Vrolijk wordt men niet van Black Mirror en dat is meteen ook de reden waarom Charlie Brooker geen nieuwe afleveringen van de reeks wilde lossen tijdens de coronapandemie. Nu ligt die ver genoeg achter ons om ons te laten deprimeren door nieuwe hoofdstukjes televisie.

Het duurt niet lang meer voor de vriendinnen uit F*ck You Very, Very Much terug op Streamz te zien zijn in het tweede seizoen van de reeks. Wie in afwachting daarvan nood heeft aan andere vriendinnen kan op Streamz terecht bij Everything I Know About Love. De reeks draait om twee beste jeugdvriendinnen die zich, op zoek naar de ware liefde, wagen aan slechte afspraakjes, hartzeer en vernederingen. Deze Britse reeks werd gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Dolly Alderton en komt van de hand van de producenten van Bridget Jones Diary en Love Actually. De zeven afleveringen zijn meteen allemaal te bekijken.

Bij Disney zijn ze nog eens gaan aankloppen bij de producten in eigen catalogus en hebben ze 25 jaar na de verschijning van de film The Full Monty een vervolgreeks gemaakt. De film die door FOX in de zalen werd gebracht destijds werd een groot succes en vertelde het verhaal van een aantal ontslagen staalarbeiders die inspiratie halen bij de Chippendales en besluiten dat wat die heren kunnen, zij ook kunnen. Meteen besluiten ze dat ze daarbij voor de ‘full monty’ zullen gaan. In dit vervolg zullen we een aantal van de originele gezichten terugzien, aangevuld met nieuwe personages. Zowel de film als de acht afleveringen van de serie staan nu beschikbaar op Disney+.

Films

Niet heel veel nieuwe series deze week, maar bij de films valt des te meer te beleven. Op Prime Video is bijvoorbeeld Creed III terug te vinden, de eerste aflevering in de Rocky-franchise waarin Sylvester Stallone niet meer te zien zal zijn. Michael B. Jordan speelde voor deze aflevering niet enkel de hoofdrol, maar hij regisseerde ook voor het eerst zelf een speelfilm. Adonis Creed heeft zich in het gezinsleven teruggetrokken wanneer een vriend van vroeger, het bokstalent Damien Anderson, opduikt na een gevangenisstraf. Anderson wil graag bewijzen dat hij weer een kans in de ring verdient en dwingt Adonis om de handschoenen weer op te nemen.

Het is ook even wachten geweest op het vervolg van Extraction (2020), maar drie jaar na het origineel is Extraction 2 dan toch te vinden op Netflix. Chris Hemsworth speelt nog altijd Tyler Rake en hij en zijn team zijn klaar voor een nieuwe missie. Tyler moet een familie bevrijden die overgeleverd is aan de genade van een Georgische gangster en infiltreert in een van ’s werelds dodelijkste gevangenissen om hen te redden.

Netflix heeft ook She Said opgenomen in hun aanbod, één van onze favoriete films uit het jaar 2022. Op voorhand hadden we maar bitter weinig zin in een onderzoeksjournalistieke film over het Weinstein-schandaal, maar we hadden het mis. Wat She Said onmisbaar maakt is dat de film het verhaal van enkele van de slachtoffers vertelt. De grootste kippenvelmomenten in de film zijn die scènes waarin de slachtoffers van Weinstein hun verhaal doen aan de journalistes – schitterend vertolkt door Carey Mulligan en Zoe Kazan – omdat je dan voelt wat de persoonlijke kost van het walgelijke gedrag van de machtige Hollywoodproducer is bij zijn slachtoffers. Op geen enkel moment heeft She Said de ambitie om een paranoiathriller te zijn, het gaat filmmamaker Maria Schrader veel meer om het raken van de juiste emotionele snaar.

Van een geheel andere orde, maar al op de kijklijst te werpen voor de volgende feestdagenperiode is Violent Night, ook nieuw op Netflix. Het is kerstavond en we bevinden ons op het landgoed van een rijke maar verdeelde en kibbelende familie. Een groep keiharde huurlingen valt vervolgens het landhuis aan. Het is aan een gedesillusioneerde kerstman (David Harbour) om deze criminelen uit te schakelen.

Helemaal nieuw op Disney+ is het historische drama Chevalier dat draait rond het verhaal van Joseph Bologne die wordt geboren in het jaar 1745 op de Franse Caraïben. Hij is de buitenechtelijke zoon van een Afrikaanse slaaf en een Franse plantagehouder. Joseph is een begenadigd componist en violist en weet ook in het schermen zijn mannetje te staan. Hij begint echter een gedoemde affaire met een Franse edelvrouw. Wanneer hij het bovendien aan de stok krijgt met Marie Antoinette, leidt dit mee tot zijn ondergang.

Op Streamz+ is het dan weer griezelen geblazen met de horrorprent The Invitation. Evie heeft geen ouders meer en wil meer te weten komen over haar familieleden. Ze neemt een DNA-test en ontdekt dat ze familie heeft wonen in het Verenigd Koninkrijk. Ze ontmoet haar welgestelde familie, maar leert gaandeweg hun gruwelijke geheimen.

Ook van vorig jaar is Joyride op Streamz+ komen aanwaaien. De film kreeg minder goeie reacties, maar Olivia Colman speelt de hoofdrol en dat is altijd een genot. Colman speelt Joy, een vrouw die het gevoel heeft dat ze door haar baby haar dromen heeft moeten opgeven. De herinneringen aan haar moeder helpen evenmin. Ook de twaalfjarige Mully kampt met een afwezige moeder en heeft een oplichter als vader gekregen. Op een dag steelt Mully het geld van zijn vader en een taxi. In de auto blijkt de katerige Joy met haar baby te zitten. Samen trekken ze de baan op.

Ook nog nieuw op Streamz+ is het Nederlandse drama El Houb (The Love). Hierin zien we hoe de Marokkaans-Nederlandse Karim naar zijn ouderlijk huis terugkeert om zijn ouders te vertellen dat hij op mannen valt. Wanneer de ouders besluiten zijn dappere bekentenis te negeren, stapt hij de proviandkast in om zich daar op te sluiten tot ‘het’ besproken is. De moeizame gesprekken in de dagen die volgen, roepen mooie en schrijnende herinneringen op die hem leren dat hij de zwijgcultuur in het gezin moet doorbreken door de confrontatie met zijn naasten nu echt aan te gaan.

30 jaar geleden kwam Jurassic Park in de zalen, de eerste film die wij ooit in de bioscoop zagen. Het valt dus niet langer te ontkennen dat we stilaan oud aan het worden zijn. Om die 30e verjaardag van onze favoriete dinofilm te vieren, kunnen we Jurassic Park, Jurassic Park: The Lost World (1997) en Jurassic Park III (2001) nog eens herbekijken, want de films zijn toegevoegd aan Streamz.

Filmklassiekers zijn lastig te vinden op de streamingdiensten. Wanneer er dan toch eens eentje verschijnt – zie ook Jurassic Park hierboven – dan willen we daar graag aandacht aan schenken. We melden dus graag dat L.A. Confidential (1997) te vinden is op Netflix. De film met onder andere Russel Crowe, Guy Pearce en Kim Basinger won 2 Oscars en wordt door de gebruikers van IMDb tot één van de beste 250 films aller tijden gerekend. Het verhaal brengt ons terug naar het Los Angeles van de jaren 50 van de 20e eeuw waar drie agenten van een corrupt politiekorps de waarheid proberen te achterhalen na een brute schietpartij in een restaurant.

Tot slot willen we ook There Will Be Blood (2007) niet ongemerkt laten voorbijgaan. De epische film van Paul Thomas Anderson staat net als L.A. Confidential in die IMDb Top 250 en is nu toegevoegd aan Netflix. In 158 minuten wordt het verhaal verteld van een man die, aan het begin van de 20e eeuw, een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten. Hij gaat met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. De olie maakt hen rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden – liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon – onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie.- Legendarisch is de intro van de film die het bijna 20 minuten zonder dialoog doet en toch geen moment verveelt.

Docu

In november 2018 stierf Stan Lee, de man die bekend staat als het brein achter de Marvel Comics waardoor de bioscoop vandaag gedomineerd kan worden door een universum van superheldenverhalen. Op Disney+ wordt Stan Lee gevierd als wonder van populaire cultuur, in het jaar waarin hij normaal gezien 100 had moeten zijn. Toen de visionair van Marvel Comics in november 2018 stierf, liet hij naast zijn talloze verhalen ook een schat aan persoonlijk beeldmateriaal en opgenomen herinneringen aan zijn carrière achter die nooit door het publiek werden gezien. In deze documentaire worden die beelden samengeweven om het verhaal van Lee’s leven te vertellen, zowel de succesen als de valkuilen. De documentaire draagt eenvoudigweg zijn naam – Stan Lee – en is nu te bekijken via Disney+.

De weersomstandigheden overal ter wereld tonen het aan: het gaat niet goed met onze planeet. In een nieuw tweede seizoen van de docureeks Our Planet (2019) maken we kennis met weer een aantal nieuwe habitats. In vier nieuwe afleveringen volgen we in Our Planet II op Netflix dieren op migratietocht, het harde werk van de honingbijen, zeeschilpadjes, zeeolifantjes, poema’s en krabben die aan hun lot worden overgelaten om voor zichzelf te leren zorgen en sneeuwganzen, antilopen, trekmieren en grijze walvissen die roofdieren en vervuiling ontvluchten.

Het milieu en de dierenwereld is nog steeds niet de grootste bekommernis van Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond en dat levert bijwijlen nog steeds goeie televisie op. In de nieuwe special The Grandtour: Eurocrisis, te vinden op Prime Video, trekken de heren door Oost-Europa en vatten ze een roadtrip aan van 2250 kilometer. Het startpunt bevindt zich in Gdansk in Polen en van daaruit gaat het door Slowakije, Hongarije en Slovenië.

Meer
Lees meer...