Nieuw te streamen deze week: De eerste kerstfilms van het jaar, het begin van het einde voor ‘The Crown’, animatiereeks ‘Scott Pilgrim Takes Off’, ‘A Murder At The End Of The World’, een nieuwe monsterreeks en een nieuw seizoen van ‘Julia’

Menig kerstboom siert al de huiskamers en op straat hangt de kerstverlichting klaar om binnenkort hun ding te doen: kerst hangt nu echt in de lucht. Op de streamingdiensten gaat dat meestal gepaard met een heel assortiment kerstfilms. Dit jaar is het aanbod door de nog maar net afgelopen stakingen in Hollywood net een ietsje minder, maar er zijn er nog steeds een aantal. De eerste lading is deze week gearriveerd. Ook voor wie (nog) niet in de kerstsfeer is, valt er genoeg te beleven met nieuwe seizoenen van The Crown (Netflix) en Julia (Streamz), Monarch: Legacy Of Monsters op Apple TV+ en Emma Corrin in de hoofdrol van A Murder At The End Of The World (Disney+), de nieuwe reeks van de makers van The OA.

Series

Toen The Crown in 2016 van start ging, kreeg de serie van Netflix meteen een bestelbon voor zes seizoenen mee. Het is een luxepositie die vandaag, in een tijd waarin series sneller gecanceld worden dan je ze kijken kan, bijna ondenkbaar is. En intussen zijn we zo veel jaren later en is de tijd aangebroken om het zesde en dus laatste seizoen aan te vatten. Zoals wel vaker tegenwoordig zal dat in twee delen gebeuren: vier afleveringen zijn nu al te zien, de volgende zes volgen nog op 14 december. Het eerste gedeelte van dit seizoen is nu al het meest controversiële, want er wordt opgebouwd naar het tragische auto-ongeluk dat prinses Diana en haar vriend Dodi Fayed het leven kostte op 31 augustus 1997.

In 2010 werd de film Scott Pilgrim vs. The World een waanzinnige culthit. Tot op vandaag is de film populair en dus had Netflix het idee om het verhaal, dat op een graphic novel gebaseerd is, in een animereeks te gieten. Daarbij hebben ze de acteurs en actrices uit de film ook het stemmenwerk laten verzorgen voor de reeks. In Scott Pilgrim Takes Off horen we dus effectief onder andere Michael Cera, Michael Elizabeth Winstead, Anna Kendrick en anderen. Het verhaal draait rond de 23-jarige Scott Pilgrim die in de band Sex Bob-Omb speelt samen met zijn vrienden Stephen Stills en Kim Pine. Hoewel hij een muzikant is zonder motivatie, is Scott vastbesloten om een wedstrijd te winnen die hem een platencontract kan opleveren. Zijn doel wordt bemoeilijkt wanneer hij het meisje van zijn dromen ontmoet: Ramona Flowers. Nadat ze elkaar leren kennen, ontdekt Scott dat ze zeven kwaadaardige exen heeft die hij moet verslaan om met haar uit te kunnen gaan.

Op Disney+ staan de eerste twee – best lange – van zeven afleveringen van A Murder At The End Of The World. Emma Corrin, die we ook nog kennen als een jonge Diana in The Crown, speelt Darby Hart, een amateurdetective en een technisch onderlegde hacker. De teruggetrokken miljardair Andy stuurt Darby en acht andere gasten een uitnodiging. Ze mogen deelnemen aan een retraite op een afgelegen en oogverblindende locatie. Wanneer een van de andere gasten dood wordt aangetroffen, moet Darby al haar vaardigheden gebruiken om te bewijzen dat het moord was, voordat de dader nog een leven neemt.

https://www.youtube.com/watch?v=AnPl4PuNb5U&ab_channel=FXNetworks

Van de producers van onder andere Mad Men en Severance komt nu een geheel andere serie op Apple TV+: Monarch: Legacy Of Monsters. De reeks start nadat een enorm gevecht tussen Godzilla en de titanen San Francisco met de grond gelijk heeft gemaakt. Na de schokkende onthulling dat monsters echt zijn, trachten twee kinderen in de voetsporen van hun vader te treden om de connectie van hun familie met de geheimzinnige organisatie Monarch te ontdekken. Aanwijzingen leiden hen in de wereld van monsters en uiteindelijk in het konijnenhol naar legerofficier Lee Shaw. In de jaren 50 kwam hij voor het eerst in contact met Monarch. Een halve eeuw later wordt de Japanse-Amerikaanse instantie bedreigd door wat Shaw weet. De twee eerste afleveringen zijn nu te zien, de anderen worden in wekelijks tempo aangevuld.

Op Streamz is het tweede seizoen van het fijne Julia te volgen. Sarah Lancashire, bekend uit de uitstekende BBC-reeks Happy Valley, geeft in deze reeks gestalte aan Julia Child, de Amerikaanse vrouw die als eerste een bekende televisiechef werd. In het tweede seizoen zien we hoe Julia leert omgaan met haar celebritystatus en welke moeilijkheden daarbij komen kijken.

Nog even en het tweede seizoen van Chantal is daar. Voor wie de eerste reeks nog niet gezien heeft: ze staat niet meer op VRT MAX, maar wel op Streamz. In de goed ontvangen reeks speelt Maaike Cafmeyer inspecteur Chantal Vantomme, een personage dat we nog kennen uit Eigen Kweek. Belangrijk om te benadrukken is dat deze reeks een geheel andere toon aanslaat dan die waaruit het personage gelift is. Aan het begin van het eerste seizoen is Chantal net verhuisd naar politiezone Spoorkin, de kleinste en meest westelijke politiezone van het land. Ze begint er een nieuw leven als coördinator van het wijkcommissariaat van Loveringem en komt als alleenstaande moeder terecht in een macho-wereld waar de schijnbare rust heel bedrieglijk blijkt.

De Italiaanse reeks Suburræterna op Netflix is dan weer een spin-off van de reeks Suburra (2017-2020) die op haar beurt gebaseerd was op de gelijknamige film (2011). De setting is het Rome van 2011. De regering dreigt te vallen, het Vaticaan verkeert in een crisis en de stadspleinen worden letterlijk in brand gestoken. Ondertussen heeft Cinaglia geprobeerd de erfenis van Samurai over te nemen en samen met Badali blijft ze de criminele zaken van de stad beheren. Aan haar zijde staan Adelaide en Angelica, die aan het hoofd blijven van de Anacleti, en Nadia, die helpt om de pleinen van Ostia te beheren. Maar er zijn mensen die dit systeem niet langer accepteren.

Uit Polen komt op Netflix de reeks Feedback. Het hoofdpersonage in deze reeks is een aan alcohol verslaafde voormalige rockmuzikant, Marcin Kania, die op zoek gaat naar zijn zoon. Zijn reis voert hem door de donkerste hoeken van de menselijke psyche, de grootste herprivatiseringsfraude in Polen en herinneringen aan het kwaad dat zijn familie is aangedaan. Is Marcin bereid de confrontatie met zijn verleden aan te gaan en het mysterie van de verdwijning van zijn zoon te ontrafelen?

Film

Netflix is ons al een tijdje warm aan het maken voor Rustin, een historisch drama van George C. Wolfe, de regisseur van Ma Rainey’s Black Bottom, de film uit 2020 die Prime Video vijf nominaties en twee Oscars opleverde. In Rustin speelt Colman Domingo het titelpersonage, de homoseksuele, Afro-Amerikaanse Bayard Rustin. Die wijdt zijn leven aan het implementeren van de rassengelijkheid. Rustin is dan ook de drijvende kracht achter de mars naar Washington in het jaar 1963 die van grote betekenis blijkt voor de burgerrechtenbeweging. Jaren later wordt Rustin ook activist voor de LGBTQ+ beweging en brengt hij de pandemie omtrent hiv en aids onder de aandacht.

Het moment is aangebroken: Netflix heeft zijn eerste kerstfilm van het jaar online gezet en heeft daarmee officieel het kerstseizoen geopend. In Best. Christmas. Ever. maken we kennis met Jackie, een vrouw die tijdens de kerstdagen altijd een opschepperige vakantienieuwsbrief waardoor haar oude studievriendin Charlotte zich waardeloos voelt. Wanneer een speling van het lot Charlotte, haar man Rob en hun gezin enkele dagen voor Kerstmis op de besneeuwde stoep van Jackie en haar man Valentino doet belanden, grijpt Charlotte de kans om te bewijzen dat het ‘perfecte’ leven van haar oude vriendin onmogelijk zo perfect kan zijn. Maar in haar overijverige poging om Jackie te ontmaskeren, verpest Charlotte bijna Kerstmis voor beide families en moet ze samenwerken met haar oude vriendin om de stukjes weer op hun plaats te krijgen.

Wie aan één kerstfilm niet genoeg heeft dit weekend kan ook nog terecht op Disney+ voor Dashing Through The Snow. Daarin draait het rond Eddie Garrick, een goedhartige man die Kerst de rug heeft toegekeerd vanwege een traumatische jeugdervaring. Op verzoek van zijn vrouw Allison, van wie hij gescheiden is, neemt Eddie zijn negenjarige dochter Charlotte mee naar zijn werk op kerstavond, waar ze een mysterieuze man in een rood pak genaamd Nick ontmoeten. Eddie, nu werkzaam als maatschappelijk werker, denkt dat de man waanvoorstellingen heeft en professionele hulp nodig heeft. Tegen zijn verwachtingen in worden Eddie en zijn dochter meegenomen op een magisch avontuur dat zijn geloof in Kerstmis wel eens zou kunnen herstellen.

Op Streamz is Wolf te bekijken, een film van de Nederlandse filmmaker Cees Van Kempen. De verleiding is groot om de film al snel een documentaire te noemen, maar daar is de filmmaker zelf het niet eens. Volgens hem is het het verhaal van een fictieve wolf op basis van de vele wolven die hij in Nederland en Duitsland heeft kunnen filmen. Van Kempen is een doorzetter, want hij begon al met filmen voor de wolf opnieuw in Nederland gespot was. Van de 600 dagen dat hij op pad was, zag hij amper 50 dagen een wolf.

Op Streamz Premium+ is The Inspection dan weer terug te vinden. Regisseur Elegance Bratton vertelt in deze film het verhaal van de jonge Afro-Amerikaan Ellis (Jeremy Pope) die op mannen valt en op zijn zestiende na zijn outing door zijn moeder buiten wordt gezet. Met weinig toekomstperspectief kiest hij ervoor zich bij de marine te voegen. Daar zet hij alles op alles om te slagen. Te midden van de slopende routineuze dagen en de vooroordelen in zijn omgeving vindt hij vriendschap en steun.

En Streamz heeft nog een extra cadeautje voor ons, want alle Bourne-films zijn daar ook te zien, van The Bourne Identity (2002) tot Jason Bourne (2016). Hoewel Matt Damon voor dit laatste avontuur terugkeerde, weet iedereen stiekem dat de originele trilogie, met een regie door Doug Liman (het eerste deel) en Paul Greengrass (de twee andere films), het meest bekijkenswaardig blijft. The Bourne Identity (2002), The Bourne Supremacy (2004) en The Bourne Ultimatum (2007) wachten op u.

Docu

Wie ambitie heeft om gangsterbaas te worden kan in de leer bij de zesdelige reeks How To Become A Mob Boss op Netflix. Met ludieke insteek bestuderen de makers hoe de georganiseerde misdaad in elkaar zit, en hoe je bedrijfsleiders zo ver kan krijgen dat ze voor je buigen. Deze miniserie leidt de kijker door de opkomst en ondergang van de meest beruchte maffiabazen uit de geschiedenis, waaronder Al Capone en Pablo Escobar. De serie waarschuwt tegelijkertijd – dat moesten we er zeker ook bij vermelden – ook voor de gevaren van het zoeken naar macht.

Meer
Lees meer...