Nieuw te streamen deze week: de eerste ‘Doctor Who’-special, ‘Faraway Downs’, nieuwe films ‘Leo’ en ‘A Haunting In Venice’, klassieker ‘E.T.’ en de realityversie van ‘Squid Game’

In de Verenigde Staten is Thanksgiving alweer voorbij en Black Friday heeft bij ons ook het eindejaarsseizoen ingeluid. De lokroep van de eindejaarslijstjes klinkt dus steeds luider, maar vooraleer we daar aan beginnen zijn er toch nog enkele reguliere weken te gaan. Deze week is opmerkelijk rustig, maar er is wel het begin van de aanloop naar het 14e seizoen van Doctor Who dat, net als deze specials, te volgen zal zijn via Disney+, een fijne animatiefilm met Adam Sandler als vermoeide hagedis, een Squid Game-competitie en een Hannah Waddingham-kerstspecial. Het overzicht van de beste tips van de week vind je hieronder!

Series

Fans van Doctor Who weten dat het een jaarlijks ding is, specials. Voor het eerst zullen die ook op Disney+ te zien zijn. Russel T. Davies schreef de drie nieuwe specials, wat zijn aantal geschreven afleveringen intussen op 47 brengt. Maar wat helemaal bijzonder is: alvorens Ncuti Gatwa (Sex Education) mag aantreden als nieuwe en vijftiende Doctor, brengen deze specials David Tennant terug. Tennant is een publiekslieveling en was destijds de tiende Doctor. Naast Tennant zelf keert ook Catherine Tate terug als Donna Noble, die ook destijds zijn metgezel was. Vanaf nu zal er elke week een special verschijnen, het eerste deel heeft de titel The Star Beast meegekregen, deel twee (Wild Blue Yonder) en drie (The Giggle) volgen op 2 en 9 december. De traditionele kerstspecial zal de opstap maken naar het 14e seizoen dat ergens in 2024 zal aanvatten en ook dat zal via Disney+ te volgen zijn. De fans van Doctor Who kunnen na korte afwezigheid ook de eerste 10 seizoenen van de revival sinds 2005 opnieuw op Prime Video vinden. De recentere seizoenen zijn momenteel echter niet te streamen in België.

Nog op Disney+ is zal het vierde seizoen van Babylon Berlin te zien zijn. Nadat de reeks eerder ook al op Streamz stond is Disney+ momenteel de enige streamingdienst waar het vierde seizoen van de Duitse reeks te zien is. De drie eerdere seizoenen zijn ook te koop via mylum, de streamingdienst van Lumière. De Duitse reeks, die in 2017 van start ging, was op dat moment de duurste Duitse serie ooit gemaakt. Ze spelt zich dan ook af in het Berlijn van de jaren twintig van de vorige eeuw. Op dat moment was Berlijn een glamoureuze en decadente stad en woedde er ook een strijd tussen de aanhangers van het communisme en de opkomende extreemrechtse nazi’s. Aan de start van het nieuwe seizoen zijn we aan het begin van de jaren 30 beland, komen de nazi’s steeds dichterbij en hebben ze zelfs het politiekantoor geïnfiltreerd.

Tot slot ook nog op Disney+: de zesdelige reeks Faraway Downs van wie de plot bij filmliefhebbers een belletje zal doen rinkelen. De reeks vertelt immers het verhaal van de Engelse aristocrate Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman) die naar de andere kant van de wereld reist om haar eigenzinnige man te confronteren en hun bijzondere veefokkerij, Faraway Downs in de Australische outback, te verkopen. De serie werd gebaseerd op Australia, een film van Baz Luhrmann uit 2008 die het niet bijster goed deed aan de kassa. Een hermontage in zes afleveringen maakt nu dat er heel wat voordien nooit geziene beelden deel uitmaken van het verhaal.

Op Netflix is een Zweedse minireeks van zes afleveringen te bekijken met de nieuwsgierig makende titel A Nearly Normal Family. De reeks, van de schrijvers van reeksen als Knutsby en Top Dog, draait rond de familie Sandell, een gezin dat bestaat uit priester Adam, advocate Ulrika en hun negentienjarige dochter Stella. Ze leiden een ogenschijnlijk perfect leven in een gepolijste woonwijk buiten Lund. Op een dag verandert alles als Stella in hechtenis belandt, beschuldigd van moord. Haar geschokte ouders weten niet wat ze moeten doen. Wat is er gebeurd? Ze willen Stella koste wat het kost helpen, maar kennen ze hun dochter eigenlijk wel?

Netflix heeft dit jaar al best wat ingezet op anime. Na Scott Pilgrim Takes Off vorige week, Blue Eye Samurai en een spin-off van Castlevania is er nu My Daemon. De reeks speelt zich af in de nabije toekomst wanneer door een kernexplosie het leven op aarde en dat in de hel kortstondig overlappen. Wanneer de jongeman Kento een daemon vindt in het bos besluit hij haar mee huiswaarts te nemen en op te voeden. In My Daemon zien we hoe Kento en Anna (de daemon) op zoek gaan naar Kento’s moeder.

Tot slot ook nog een reeks uit India. We tippen ze hier niet vaak, maar voor het vierdelige The Railway Men: The Untold Story Of Bhopal 1984 willen we een uitzondering maken. De reeks vertelt immers het verhaal van een aantal heldhaftige spoorwegarbeiders die hun leven riskeren om anderen te redden nadat er een dodelijk gas uit een fabriek in Bhopal is gelekt. De reeks start in de uren voor de veiligheidsproblemen in de fabriek ontstaan en toont vervolgens hoe onder andere een dappere stationchef en andere spoorwegarbeiders voor ondenkbare dilemma’s komen te staan.

Films

Met de plezante film You Are So Not Invited To My Bat Mitzvah zorgden Adam Sandler en zijn gezin eerder dit jaar al voor één van de leukste verrassingen van het jaar, en er zit er nog eentje aan te komen. In de nieuwe animatieprent Leo, die op Netflix te vinden is, geeft Adam Sandler zijn stem aan het titelpersonage, een 74-jarige vermoeide hagedis die al tientallen jaren vast zit in hetzelfde klaslokaal in Florida in het gezelschap van een schildpad (de stem van Bill Burr). Als Leo hoort dat hij nog maar één jaar te leven heeft, is hij van plan te ontsnappen om het leven buiten het klaslokaal te ervaren. In plaats daarvan raakt hij verstrikt in de problemen van zijn angstige leerlingen, waaronder een gemene invaldocent. Naast Adam Sandler, die ook zelf aan het scenario meeschreef, en Bill Burr zijn ook Jason Alexander uit Seinfeld én de dochters van Sandler te horen.

Na Murder On The Orient Express (2017) en Death On The Nile (2022) verfilmde Kenneth Branagh met A Haunting In Venice voor de derde keer een roman van Agatha Christie, deze laatste vervoegt nu de eerdere twee titels op Disney+. De namen in de cast zijn deze keer iets minder groot, al doen naast Kenneth Branagh zelf als Hercule Poirot ook Michelle Yeoh, Tina Fey en Jamie Dorman mee, maar de film is des te interessanter. Het verhaal speelt zich af in het Venetië van na de Tweede Wereldoorlog geniet detective Hercule Poirot intussen van zijn welverdiende pensioen. Wanneer hij met tegenzin een seance bijwoont, wordt daar één van de gasten vermoord. Het is aan de voormalige detective om uit te zoeken wie de dader is.

Helemaal geruisloos is de fijne komedie Bottoms op Prime Video gearriveerd. De film kreeg bij ons geen cinemarelease, maar werd wel zeer behoorlijk ontvangen aan de andere kant van de oceaan. De nieuwe film van Emma Seligman – die eerder Shiva Baby maakte, een fijne film die op MUBI te vinden is! – draait rond twee laatstejaarsstudenten die niet bepaald populair zijjn op school, maar wel voor de eerste keer van bil willen gaan voor het einde van het schooljaar. Aangezien de personages van Rachel Sennott (bekend van Shiva Baby en Bodies Bodies Bodies) en Ayo Edebiri (uit The Bear) een voorkeur hebben voor meisjes hopen ze om cheerleaders aan te trekken. Ze starten een “feministische zelfverdedigingsclub” in de hoop om zo dicht bij de meisjes te kunnen komen.

Op Apple TV+ is een hartverwarmende 44 minuten durende familiefilm te zien die je al helemaal in de kerstsfeer kan brengen, The Velveteen Rabbit. Daarin zien we hoe de zevenjarige William als kerstcadeau een fluwelen konijn krijgt. Aanvankelijk voelt het knuffelkonijn zich over het hoofd gezien en onbemind tussen het modernere en mechanische speelgoed. Nadat het konijn bevriend raakt met een wijs oud stuk speelgoed (met de stem van Helena Bonham Carter), leert het konijn over het concept van ‘echt’ worden. Naarmate de band sterker wordt met William, ontdekken ze een wereld van magie.

Minstens even hartverwarmend, maar al heel wat bekender is het legendarische E.T.: The Extra-Terrestrial (1982), één van de allergrootste klassiekers van Steven Spielberg en nu op Streamz te zien. In de film zien we hoe de tienjarige Elliott een buitenaards wezentje in zijn tuin vindt dat is neergestort met zijn schip. Na een eerste schrikeffect in beide richtingen besluit Elliott om het wezentje te verbergen op zijn kamer.

Docu, Reality & Muziek

Sommige Amerikanen klampen zich wanhopig vast aan de mythe dat we in een post-raciale samenleving leven, dat de verkiezing van de eerste zwarte president het einde van racisme betekende. In feite is racistisch denken springlevend in Amerika, geraffineerder en verraderlijker dan ooit. En zoals de bekroonde historicus Dr. Ibram X. Kendi betoogt in Stamped From The Beginning op Netflix: als we enige hoop hebben om met deze grimmige realiteit om te gaan, moeten we eerst begrijpen hoe racistische ideeën werden ontwikkeld, verspreid en verankerd in de Amerikaanse samenleving. Dat kan nu in 91 minuten, wat – geef toe – geen tijd is om deze problematiek beter te leren begrijpen.

In 2021 was het Zuid-Koreaanse Squid Game een gigantische hit voor Netflix. Sindsdien wordt er naarstig aan een vervolg gewerkt, maar daar blijft het niet bij. De realityserie Squid Game: The Challenge, die nu op dezelfde streamingdienst te vinden is, volgt hetzelfde concept als de serie, al is het hier geen kwestie van leven of dood. Wel staat er veel op het spel: uit de meer dan 80.000 kandidaturen werden 456 spelers uitgekozen die kunnen meedingen naar het prijzengeld van 4,56 miljoen dollar. Door middel van een reeks nieuwe en bekende spelletjes wordt elke deelnemer over de duur van vier afleveringen tot het uiterste gedreven en gedwongen zich af te vragen hoe ver ze willen gaan om te winnen, met opportunistische allianties, meedogenloze strategieën en tijdig verraad als gevolg.

En tot slot een kerstspecial! Niemand kan nog langer ontkennen dat kerst in de lucht hangt en Apple TV+ trakteert ons deze week op een muzikale special van niemand minder dan Hannah Waddingham, die fans van Apple TV+ ongetwijfeld kennen uit Ted Lasso. De actrice viert haar favoriete tijd van het jaar door, in het gezelschap van een big band en muzikale gasten, ons een portie kerstclassics voor te schotelen. Tussen de gasten herkennen we Sam Ryder, Leslie Odom Jr. en Luke Evans en ook Juno Temple, collega uit Ted Lasso, komt langs in Hannah Waddingham: Home For Christmas.

Meer
Lees meer...