Nieuw te streamen deze week: ‘What We Do In The Shadows’, ‘Your Honor’ en ‘2DEZIT’ zijn terug, Emily Blunt en Chris Evans zijn te zien in ‘Pain Hustlers’, ‘Shameless’ is eindelijk te streamen en we zien hoe het Ryan Reynolds vergaat bij zijn voetbalclub in ‘Welcome To Wrexham’

Eind oktober, dan begint een mens toch al eens aan de eindejaarslijstjes te denken. Deze week zien we niet meteen reeksen die zich kunnen opwerpen als kanshebber en draait het op de streamers nog een week allemaal om Halloween. Zo is het nieuwe seizoen van What We Do In The Shadows (Disney+) perfect op tijd voor een humoristische Halloween, voor wie het eerder voor klopgeesten heeft is er de docureeks The Enfield Poltergeist (Apple TV+) en ook tussen de nieuwe films zitten enkele perfecte Halloweentips. Verder is het opvallend dat heel wat van de serietips deze week Europees zijn en dat komt natuurlijk omdat Hollywood nog steeds plat ligt. De acteurs zijn intussen meer dan 100 dagen aan het staken en een deal lijkt nog niet meteen in zicht. Een overzicht van de nieuwe titels die er wél zijn, vind je hieronder.

Series

Wie What We Do In The Shadows nog niet kent, hoeft zich niet te laten afschrikken door de vier seizoenen die de reeks nu al telt. De serie bestaat uit korte afleveringen en kijkt lekker weg. Deze komische vampierenreeks is gebaseerd op een film uit 2014 die destijds Taika Waititi op de kijker zette. Met de serie heeft Waititi op zich niets meer te maken, maar ze is wel het kindje van Jemaine Clement die destijds ook de film mee regisseerde. De humor ligt dus in dezelfde lijn en What We Do In The Shadows draait dus ook hier over een aantal stuntelige vampiers die al honderden jaren samen zijn en zo opopgemerkt hun leven proberen te leiden. Aan het begin van het vierde seizoen komen onze vrienden terug van wereldreis en treffen ze hun huis in erbarmelijke staat aan. De tien nieuwe afleveringen staan meteen in één keer op Disney+.

Op VRT MAX hebben ze het tweede seizoen van Your Honor, een reeks van Showtime, te pakken gekregen. In het eerste seizoen draaide het op een Franse serie gebaseerd origineel rond een rechter die zijn zoon in bescherming neemt nadat die een ongeluk heeft veroorzaakt waarbij de zoon van een plaatselijke gangsterbaas om het leven komt. Daarbij gaat de rechter – gespeeld door de schitterende Bryan Cranston – meer dan een beetje zijn boekje te buiten. Het meest onrustwekkende aan het tweede seizoen is de stevige baard waar Cranston mee rondloopt, de plot draait rond Michael die dichter bij de criminele organisatie van Baxter probeert te komen om de bende voor eens en altijd op te rollen. Voor wie aan het begin wil beginnen: zowel het eerste als het tweede seizoen van Your Honor staan momenteel op VRT MAX.

Bij Streamz blijven ze inzetten op eigen Vlaamse producties, een beweging die al was ingezet voor geweten was dat HBO MAX in 2024 naar België zal komen. Een nieuw voorbeeld daarvan is het tweede seizoen van 2DEZIT, een serie die vorig jaar een grote hit was voor Streamz. Opvallend daarin is dat Lotte, één van de hoofdpersonages van het vorige seizoen gespeeld door Ninalotte Roose, na één aflevering haar exit maakt. De andere bekenden zijn wel nog aanwezig. Lucas (Nathan Bouts) en Amy (Lauren De Bie) zoeken uit wat er speelt tussen hen, Niko (Ferre Van den Broeck) heeft een black-out en probeert te achterhalen wat er allemaal is gebeurd, Cem (Nidal van Rijn) maakt nieuwe vrienden en ontdekt een andere kant van zichzelf en Noor (Jente D’Hose) heeft moeite om haar Sugar-verleden volledig achter zich te laten. En misschien nog de belangrijkste vraag: wie wordt hun nieuwe kotgenoot?

Op Netflix wordt er eveneens gefeest in de nieuwe dramedy Tore. Dat is de voornaam van de 27-jarige hoofdpersoon die zijn best doet om zijn verdriet te onderdrukken nadat de belangrijkste persoon in zijn leven overlijdt na overreden te zijn door een vuilniswagen. Overdag blijft Tore in het uitvaartcentrum van zijn vader werken alsof er niets is gebeurd en begint hij te flirten met de nieuwe bloemist Erik. ’s Avonds vestigt hij zich op een partyboot in de stad en ervaart voor het eerst alcohol, seks en drugs. Er gaat plotseling een nieuwe, mooie, maar riskante wereld voor Tore open, maar zijn beste vriendin Linn en de collega’s in het uitvaartcentrum beginnen zich al snel zorgen te maken dat Tore zijn houvast dreigt te verliezen in zijn pogingen om aan de werkelijkheid te ontsnappen.

Uit Polen is Absolute Beginners te vinden op Netflix. Twee jeugdvrienden genieten van hun laatste zomer aan zee. Daar vatten ze het plan op om een film te draaien waarmee ze ook auditie willen doen aan de filmschool. In de film spelen de twee vriendinnen elkaars love interest, maar in het echte leven is van een liefdesrelatie tussen de twee geen sprake. Dan komen ze in contact met een jonge aspirant-atleet die bij de jongedames ongekende emoties aanwakkert.

Ook op Disney+ gaan ze het bij de Europese reeksen zoeken met de Italiaanse reeks Lions Of Sicily. De opzet is best ambitieus en de look van deze reeks verraadt ambities. De reeks werd gebaseerd op Stefania Auci’s bestseller The Florios Of Sicily uit 2019. Dit achtdelige familie-epos draait rond twee kleine kruidenhandelaars uit het 19de-eeuwse Palermo die erin slagen om een eigen imperium op te bouwen. Vier afleveringen zijn nu al te bekijken.

Ook nieuw op Disney+ is de animatiereeks Praise Petey waarin Annie Murphy (van Schitt’s Creek en ook te zien in het laatste seizoen van Black Mirror) het stemmenwerk doet als Petey, een knappe jongedame uit New York die het perfecte leventje lijkt te leven tot haar leven volledig instort. Ze krijgt echter een nieuwe kans om haar leven weer op de rails te krijgen als ze de sekte van haar vader, New Utopia, mag moderniseren. De tien afleveringen zijn in één keer te bekijken.

Op Netflix hebben ze een klassieker toegevoegd: Shameless dat in de Verenigde Staten voor maar liefst 11 seizoenen liep tussen 2011 en 2021. Paul Abott, die eerder ook al het Britse origineel maakte, en John Wells, producer van The West Wing, sloegen de handen in elkaar voor deze felgesmaakte dramedy die tot de 250 series met de beste score op IMDb hoort. De reeks draait rond Frank Gallagher en zijn zes knappe en onafhankelijke kinderen. Frank verkeert in een constante dronken toestand en besteedt het beetje geld dat ze nog hebben in cafés tot hij van zijn barkruk valt. Ondanks hun moeilijke thuissituatie weten de kinderen toch een manier te vinden om op te groeien. Shameless was een voor zijn tijd erg inclusieve serie die inspeelde op relevante maatschappelijke ontwikkelingen en thema’s. Het knappe aan Shameless is dat het niet zomaar een sitcom is waar alles altijd min of meer bij het oude blijft. In deze reeks veranderen de personages doorheen de seizoenen door de dingen die ze meegemaakt hebben. Fans van The Bear herkennen Jeremy Allen White in de rol van Lip, maar ook Emmy Rossum (Fiona) is een bekend gezicht. Vader Frank wordt vertolkt door William H. Macy die voor zijn rol in Fargo (de film) werd genomineerd voor een Oscar.

Naast 2DEZIT kiezen ze op Streamz ook voor nostalgie door W817 aan het aanbod toe te voegen. Die reeks, die liep van 1999 tot 2003 draaide eveneens rond het leven in een studentenhuis waar zes jongeren samen woonden. Dat huis bevindt zich in wijk 8 nummer 17 of dus W817. Hoewel de reeks beduidend braver is dan 2DEZIT werd ook in deze reeks regelmatig aandacht besteed aan ernstige thema’s. Birgit, Steve, Akke, Tom, Zoë, Jasmijn en Carlo werden levenslange vrienden voor al wie ooit de uitzendingen of heruitzendingen op Ketnet zag.

Ook op Disney+ hebben ze een oudere titel toegevoegd: de drie seizoenen van Salem (2014-2016) worden niet toevallig aan het aanbod toegevoegd in deze Halloweenperiode. De reeks werd geïnspireerd door de heksenprocessen in Salem en speelt zich dus niet toevallig in de 17e eeuw af. Mary Sibley is de mooie maar meedogenloze vrouw van een oude, zieke en rijke wethouder van Salem, Massachusetts. Ze is ook een machtige heks die hysterie bij de bevolking veroorzaakt, terwijl ze haar eigen boosaardige plannen uitvoert. Er ontstaan echter problemen als haar lang verloren liefde John Alden terugkeert naar Salem.

Films

Streamingdienst MUBI, met films voor de meerwaardezoekers, heeft een catalogus met nieuwe en oude films van over de hele wereld en zet van tijd tot tijd ook zijn schouders onder een eigen release. Zo is het bejubelde Aftersun op MUBI te zien, maar nu is er ook Passages. Ira Sachs’ nieuwe film is een onbevreesde studie van seks en moderne relaties, In Passages raken drie personages verstrikt in een rommelig web van liefde, lust en verlangen. Franz Rogowski (Grosse Freiheit), Ben Whishaw (Women Talking) en Adèle Exarchopoulos (La vie d’Adèle en vele andere titels) schitteren in hun rollen.

De reviews voor Pain Hustlers zijn niet schitterend, maar Netflix zag er voldoende in om de film aan te komen. En overigens, wanneer Emily Blunt mee doet, en dat aan de zijde van Chris Evans en Catherine O’Hara, willen wij altijd kijken. Pain Hustlers is de nieuwe film van David Yates die vier van de Harry Potter-films en ook de drie Fantastic Beasts-films regisseerde. Nu wil hij graag laten zien dat hij ook nog iets anders kan en komt hij opzetten met het verhaal van Liza Drake die haar dochter een beter leven wil geven. Ze neemt een job aan bij een farmaceutisch bedrijf dat het niet zo goed doet en lijkt met haar charme en doorzettingsvermogen een nieuwe toekomst te kunnen betekenen voor het bedrijf. Tot ze beseft dat ze in een crimineel complot terecht gekomen is.

Nog op Netflix is ook het Spaanse Hermana Muerte te zien, in het Engels klinkt dat onheilspellend Sister Death. In deze Spaanse horrorfilm reist Narcisa, een jonge novice met bovennatuurlijke gaven, na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) naar een oud klooster dat is omgebouwd tot meisjesschool. Daar zal Narcisa aan de slag gaan om lerares te worden. Naarmate de dagen verstrijken, komt ze oog in oog te staan met steeds verontrustendere situaties die haar kwellen. Stapsgewijs ontrafelt de novice de verschrikkelijke geheimen die het klooster omgeven.

Op Streamz voorzien ze ook in een flinke dosis horror door Scream (deel 5) uit 2022 en Scream VI van dit jaar toe te voegen. De vijfde film was het begin van de reboot van de legendarische horrorfranchise, maar vormt eveneens een directe sequel op het vierde deel uit 2011. Het was ook het eerste deel dat niet geregisseerd werd door Wes Craven, de regisseur overleed immers in 2015.

Om het huiveren helemaal compleet te maken heeft Streamz ook drie van de The Purge-films toegevoegd. De eerste low budget-horror uit 2013, met Ethan Hawke in de rol als verkoper van bewakingstoestellen die zichzelf en zijn gezin probeert te beschermen tegen de jaarlijkse zuiveringsnacht, werd een gigantische hit, waarna nog diverse vervolgen kwamen. The Purge: Anarchy, van een jaar later, en The Purge: Election Year (2016) zijn ook op Streamz te vinden.

Docu

We zijn nooit echt de grootste believers geweest wanneer het op klopgeesten aankomt, toch hebben ze er op Apple TV+ een vierdelige docureeks over gemaakt. In The Enfield Poltergeist staan ze, met behulp van originele audio-opnames, stil bij een zaak die zoals ze zelf zeggen “’s werelds bekendste poltergeist-zaak” is. Eind jaren 70 was Engeland in de ban van onverklaarbare gebeurtenissen in een doorsnee gezinswoning in de Londense wijk Enfield. De audio die hier gebruikt wordt, werd gemaakt door paranormaal researcher Maurice Grosse. Acteurs playbacken de opnames in een nauwkeurig nagebouwde replica van het huis. Het resultaat is even vreemd als intrigerend en een titel waar we nooit naar zouden kijken, ware het niet dat Halloween om de hoek loert.

Iets meer te bevatten is Life On Our Planet op Netflix, hoewel de natuur zeker ook zijn geheimen en eigenaardigheden heeft. Het achtdelige Life On Our Planet, met een voice-over van Morgan Freeman, is het verhaal van de strijd om op de aarde te overleven en obstakels te overwinnen. Vandaag de dag leven er twintig miljoen soorten op de planeet, maar dat is een fractie van het aantal soorten dat er ooit geweest is. Er zijn immers ook al heel wat diersoorten verloren gegaan in het diepe verleden. Deze documentaireserie staat stil bij zowel de opkomst als de ondergang van de wezens die uitgestorven zijn.

De misdadiger John Gotti heeft al een matige televisiefilm opgeleverd in 1996 en een legendarisch slechte film met John Travolta in de titelrol in 2018. Nu wijdt Netflix met Get Gotti een driedelige docureeks aan de strijd om de man die midden jaren tachtig de machtigste en meest onderzochte man in New York was op de knieën te krijgen. In deze driedelige serie wordt Gotti’s bliksemsnelle opkomst en verpletterende val verteld door degenen die hem ten val brachten.

Voetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld, dat weten ook Ryan Reynolds en Rob McElhenney. De superster uit onder andere Deadpool en de acteur in en scenarist van reeksen als It’s Always Sunny In Philadelphia (Disney+) en Mythic Quest (Apple TV+) sloegen in 2020 de handen in elkaar om Wrexham AFC, de oudste professionele voetbalclub van Wales, te kopen in de hoop van de club een underdogverhaal te maken waar de hele wereld voor zou kunnen pleiten. Als de Ted Lasso van dienst hebben Rob en Ryan hebben geen ervaring in voetbal of werken met elkaar, maar als bij wonder weten ze de club weer tot leven te wekken. In het eerste seizoen van Welcome To Wrexham was op Disney+ te volgen hoe ze dat deden, hoe de club een topresultaat neerzette in hun divisie (vijfde klasse) en weer populair werd in eigen streek. Het tweede seizoen van de realityreeks is nu van start gegaan en in de eerste aflevering zien we hoe de ploeg zich niet alleen voorbereid op het nieuwe seizoen, maar eveneens op een bezoek van King Charles III.

Meer
Lees meer...
Apple TV+
Meer Apple TV+