De vraag die ons vanuit onze omgeving het vaakst gesteld wordt is “Welke series raad je nog aan?” Het overaanbod is dan ook overweldigend. Deze week alleen al pakt zowat elke streamingdienst met nieuwe titels uit. We zetten ze hier even op een rijtje en kijken vooral uit naar Under The Banner Of Heaven waarin Andrew Garfield zijn allereerste hoofdrol in een televisiereeks speelt Voor wie het minder zwaar wil: Uncoupled – op Netflix – is een reeks van de schrijvers van Modern Family en Sex And The City. Kan moeilijk misgaan, toch? Alle tips staan hieronder netjes verzameld.
Series
In de nieuwe misdaadreeks Under The Banner Of Heaven zien we Andrew Garfield voor het eerst in een hoofdrol in een televisiereeks, hij had er meteen ook zijn eerste Emmy-nominatie mee te pakken. Garfield speelt de toegewijde rechercheur Jeb Pyre die zijn geloof op de proef gesteld ziet wanneer hij met een gruwelijke moordzaak wordt geconfronteerd. Detective Pyre behoort immers tot de Kerk van Jezus Christus van de Heilgen der Laatste Dagen – mormonen in de volksmond – wanneer Brenda Lafferty (gespeeld door Daisy Edgar-Jones uit Normal People) en haar kindje van 15 maanden dood worden aangetroffen. Haar echtgenoot Allen Lafferty is een oude bekende voor Jeb en de eerste voor de hand liggende gedachte. Wanneer die zijn onschuld blijft volhouden, geen van de andere broers Lafferty te bereiken valt, maar iets later nog een broer Lafferty wordt opgepakt nadat hij op de vlucht was geslagen, begint Pyre te vermoeden dat de zaak groter is dan hij intieel vermoedde. Dat er geen externe moordenaar aan het werk was, maar dat het gevaar van binnenuit komt, uit de grote familie van de Heiligen der Laatste Dagen. De reeks doet terugdenken aan het eerste seizoen van True Detective, de zeven afleveringen staan reeds allemaal beschikbaar op Disney+.
Nog eentje om naar uit te kijken is Uncoupled, nieuwkomer op Netflix. De tagline van de reeks is “newly single, forgot how to mingle” en met Jeffrey Richman (schrijver van onder andere Modern Family) en Darren Star (schrijver van onder andere Emily In Paris en Sex And The City heeft Uncoupled twee ervaren scenaristen in de aanbieding. Neil Patrick Harris speelt Michael, een man die dacht dat zijn leven perfect was totdat zijn man hem verraste door na 17 jaar de deur uit te lopen. Van de ene op de andere dag moet Michael twee nachtmerries het hoofd bieden : verliezen wat hij dacht dat zijn soulmate was en plotseling een alleenstaande homoseksuele man van halverwege de veertig vinden in New York City.
Ook nog nagelnieuw op Netflix is Keep Breathing, een minireeks van zes afleveringen die draait rond advocate Liv uit New York. Na een vliegtuigcrash met een privévliegtuigje blijkt ze de enige overledene en plots moet ze dus zowel de meedogenloze wildernis als haar eigen trauma’s uit het verleden bevechten om in leven te kunnen blijven. De reden waarom wij gaan kijken heet Melissa Barrera, de actrice die ons hart heeft gestolen sinds ze Vanessa speelde in In The Heights, dé zomerfilm van 2021.
Op Amazon Prime Video proberen ze ons opnieuw nostalgisch te maken naar de jaren 80 met de nieuwe serie Paper Girls. Daarin wordt de krantenwijk van vier jongeren verstoord op Halloweensdag 1988 wanneer ze onbewust door de tijd reizen. De meisjes gaan op zoek naar een weg terug naar 1988 en onderweg ontmoeten ze leden van twee tijdreizende groeperingen die oorlog voeren om de controle over de tijdstroom. Ze komen oog in oog te staan met hun eigen toekomst en worstelen met hun toekomstige leven. De reeks werd bij elkaar gepend door Stephany Folsom die meeschrijft aan de nieuwe Lord Of The Rings-reeks van Amazon Prime Video (The Rings Of Power) en die ook het verhaal van Toy Story 4 verzon. Paper Girls klinkt als een soort van mash-up van van Stranger Things en Dark, als het ook nog eens het niveau van die twee titels haalt, zijn wij blij.
Bij Apple TV+ hopen ze zieltjes te winnen met Surface, een nieuwe reeks van Veronica West, de showrunner van High Fidelity (2020) die ook al mee schreef aan series als Dexter: New Blood, Bull en Ugly Betty. In Surface draait het rond Sophie, een vrouw die een traumatisch hoofdletsel heeft opgelopen. Het incident heeft haar met een extreme vorm van geheugenverlies opgezadeld. Terwijl Sophie een zoektocht begint om de stukjes van haar leven weer in elkaar te zetten met de hulp van haar man en vrienden, begint ze zich af te vragen of de waarheid die haar wordt verteld wel de waarheid is die ze heeft geleefd. De reeks gaat in één keer van start met drie afleveringen.
En zelfs de jeugdreeksen op Apple TV+ zien er niet irritant uit: van de nieuwe reeks Amber Brown worden in één keer alle tien de afleveringen gelost. Amber – gespeeld door Carsryn Rose – is een vrolijk maar nogal solitair kind. Haar beste vriend is verhuisd naar de andere kant van het land, haar ouders zijn gescheiden en tot overmaat van ramp heeft haar moeder een nieuwe vriend. Gelukkig vindt Amber plezier en rust in tekenen en muziek. Maar dan krijgt ze telefoon dat haar vader opnieuw in de buurt komt wonen én legt ze contact met haar nieuwe buurmeisje. Verwacht geen wereldse dingen van Amber Brown, maar de trailer ziet er leuk uit en dat is al meer dan we verwacht hadden! De reeks is reeds vernieuwd voor een tweede seizoen.
De grootste nieuwe fictietitel bij Streamz deze week is Pretty Little Liars: Original Sin, een zoveelste reboot van de succesvolle tienerreeks Pretty Little Liars die liep van 2010 tot 2017 (maar opvallend genoeg nergens te streamen is). De serie over de bedreigde, liegende meiden in Rosewood stopte in 2017, maar voorgeschiedenis is niet meteen nodig: schrijvers Lindsay Calhoon Bring en Roberto Aguirre-Sacasa, de bedenker van deze nieuwe reeks en van tienerfenomeen Riverdale, lieten weten dat de serie iets anders wordt dan het origineel. In de reeks komt een groep tienermeiden in gevaar door het verleden van hun ouders, en door toedoen van hun eigen daden. Om hen te straffen duikt een nieuwe A. op. De reboot zal, net als de originele reeks, tegen het horrorgenre aanleunen, maar maakt gebruik van nieuwe elementen. De reeks gaat in één keer van start met drie afleveringen.
Op Disney+ wacht Santa Evita op ons, de eerste originele Argentijnse reeks van Disney. De serie gaat aan de slag met alle verhalen en legendes rond de Argentijnse presidentsvrouw Eva Perón. Ze stierf in 1952 op amper 33-jarige leeftijd aan baarmoederhalskanker. Na haar dood krijgt Perón een staatsbegrafenis en wordt haar lichaam gebalsemd door een dokter. Het lichaam blijft in bewaring bij die dokter in afwachting van een monument dat ter harer nagedachtenis wordt gebouwd. Maar in 1955 vindt een staatsgreep plaats, nog voor de afwerking van dat bewuste monument, en wordt het lichaam van Eva Perón ontvreemd. Pas 25 jaar later zou het lichaam op zijn laatste rustplaats terecht komen. Wat er precies met het lichaam van Perón is gebeurd in al die jaren is deels gekend en deels speculatie. Op Disney+ valt er nu een zeveldelige reeks over te bekijken die gebaseerd werd op een boek uit 1995 met dezelfde naam, een mix van feit en fictie. De zeven afleveringen zijn nu beschikbaar.
Het kan nog steeds: reeksen die al drie seizoenen lopen, die nog goed blijken te zijn en waar we nooit eerder van hebben gehoord. In het Britse Breeders – gebaseerd op een idee van Martin Freeman – speelt Freeman Paul, een man die rond zijn veertigste zijn kinderwens in vervulling ziet gaan aan de zijde van Ally, een rol van Daisy Haggard. Paul en Ally houden van elkaar én van hun kinderen, maar ontdekken al snel dat het combineren van twee carrières, een hypotheek, een relatie met zijn occassionele problemen en meningen van ouders die het ouderschap op een andere manier hebben aangepakt best wat problemen met zich meebrengt. Wanneer dan ook nog eens de vervreemde vader van Ally voor de deur staat, met zijn rugzak en zijn meningen, wordt het helemaal lastig. De twee eerste seizoenen van Breeders staan op Disney+.
Als er dan nog tijd over is, is er ook nog het vierdelige Ridley Road op Disney+. Die reeks werd geïnspireerd door de inspanningen van de ’62-Groep’, een coalitie van Joodse mannen die vocht tegen het opkomende neonazisme in het naoorlogse Groot-Brittannië. We volgen Vivien die besluit om te infiltreren in de NSM, een neonazistische beweging die steeds meer invloed en aanhangers krijgt.
Films
Zoey Deutch, die we nog het best kennen als Infinity uit Netflix-reeks The Politician, speelt de hoofdrol in de gloednieuwe film Not Okay op Disney+. Die gaat over een jonge en ambitieuze vrouw die veel volgers krijgt wanneer ze zich voordoet als de overlevende van een dodelijke aanslag. Door haar leugen komt de vrouw in een moeilijk parket terecht, maar krijgt ze de aandacht waarnaar ze zo verlangde. Not Okay is een film die onze verwachtingen overtrof en die ook aandacht vraagt voor de slachtoffers en de overlevenden van wapengeweld, maar dat wel doet in een hedendaaagse en zelfs moderne film die moeilijke thema’s op een lichte manier bespreekbaar wil maken. Mia Isaac – die dit jaar ook al te zien was in Don’t Make Me Go – schittert naast Zoey Deutch
Ook nieuw op Disney+ is Plan B, een goed ontvangen komedie over vriendschap en volwassen worden die draait rond Sunny en haar beste vriendin Lupe. Wanneer Sunny haar eerste, betreurenswaardige, seksuele ervaring achter de rug heeft, hebben de vriendinnen 24 uur de tijd om aan een morning-afterpil te komen, maar dat blijkt niet zo evident in het midden van de Verenigde Staten. De film dateert uit 2021, maar voelt door de actuele gebeurtenissen in de VS behoorlijk actueel aan.
Op Netflix hebben we nog de nieuwe film Purple Hearts, een romantisch drama waarin Sofia Carson Cassie speelt. Cassie is een jonge vrouw die ’s nachts in een bar werkt in Texas om de eindjes aan elkaar te knopen, maar eigenlijk droomt van een bestaan als zangeres en liedjesschrijfster. Wanneer diabetes bij haar wordt vastgesteld wil ze met een oude bekende trouwen voor een betere ziektenkostenverzekering. Wanneer haar eerste keuze weigert, schiet Luke ter hulp, een soldaat in opleiding die op het punt staat om te worden uitgezonden.
Docu
De docureeks De 42 Kinderen Van De Goeroe werd zeer last minute aangekondigd door Streamz, maar de vier afleveringen zijn nu al te bekijken. Reportagemaker Eric Goens – bekend van onder andere Het Huis – vertelt het onthutsende verhaal van Edgard Doulière, een geitenboer en zelfverklaarde psychotherapeut uit Brussel die in de jaren zeventig en tachtig vele tientallen volgelingen naar zijn sekte lokte. Elke vrouw die toetrad tot de sekte moest haar eerste baby tijdens een ritueel door hem laten verwekken, waarna de baby’s verdwenen in een schimmig adoptiecircuit. Doulière – zelfverklaard therapeut, psychoanalist en genezer – wilde maar één ding: zijn zaad verspreiden over de wereld en een überras creëren. Hoeveel kinderen hij precies verwekte, is tot op de dag van vandaag onbekend. Na de dood van Doulière, in 2006, werd zijn sekte ontbonden, maar sommige moeders hebben tot op heden niet gepraat over het kind dat ze baarden.
Het kan ook behoorlijk onfris worden op het wereldwijde web, met die realiteit confronteert de driedelige minireeks The Most Hated Man On The Internet van Netflix ons. Daarin besluit een moeder op zoek te gaan naar gerechtigheid wanneer er privéfoto’s en -gegevens van haar dochter op een site worden gezet. Ze onderneemt snel actie tegen de site en diens eigenaar.
Na reeksen over de street food in Latijns-Amerika en Azië is het nu de beurt aan Street Food: USA op Netflix. In zes afleveringen reizen we doorheen de Verenigde Staten en levert deze docureeks het bewijs dat je ook in de Verenigde Staten best lekker kan eten, als je er maar de beste foodtrucks weet uit te kiezen!
Onlangs lanceerde Netflix een documentaire over Jennifer Lopez en ook de fans van Angèle kunnen al een film over hun idool op Netflix vinden. Deze week is het de beurt aan de liefhebbers van Shania Twain, want Not Just A Girl schetst een beeld van een zangeres die het van nieuwkomer in Nashville tot een internationaal popidool schopte. Bij de documentaire hoort een nummer dat we liefst maar één keer in ons leven zouden horen.
Afsluiten doen we deze week op Disney+ bij het zesdelige Light & Magic dat de evolutie vertelt van het gelijknamige bedrijf dat oorspronkelijk door George Lucas werd opgericht om de special effects van Star Wars te verzorgen. Naast Star Wars ging het bedrijf ook aan het werk voor nog een aantal iconische films, zoals onder andere E.T., Terminator 2 en Jurassic Park. Alle zes de afleveringen zijn nu al beschikbaar.