‘Succession’, ‘Ted Lasso’ en ‘The White Lotus’ scoren de meeste nominaties bij de Emmy Awards, maar het is ‘Squid Game’ dat geschiedenis schrijft

De genomineerden voor de 74ste Emmy Awards zijn bekend. De programma’s en series die in aanmerking kwamen voor nominaties waren de series die te bekijken waren tussen 1 juni 2021 en 31 mei 2022. Er werd geschiedenis geschreven dit jaar, want Squid Game werd de eerste niet-Engelstalige reeks die een nominatie kreeg in de categorie Beste Dramaserie. Ook maar liefst vier van de castleden werden genomineerd. De prijzen zullen live worden uitgereikt op 12 september van dit jaar. Hieronder hebben we telkens tussen haakjes geplaatst waar een bepaalde show bij ons te streamen valt.

In de eeuwigdurende strijd tussen Netflix en HBO wint HBO dit jaar met 140 nominaties tegen ‘maar’ 105 voor Netflix. Daarna volgt Disney+, ten minste als je de nominaties voor FX en Hulu die daar bij ons ook bij horen bij telt: Hulu heeft er 58, Disney+ 34 en FX 23. AppleTV+ komt opzetten als speler om rekening mee te houden en kan nu al 51 nominaties voorleggen. Ter vergelijking: Amazon Prime Video moet zich tevreden stellen met 30 stuks.

De meest genomineerde shows klinken bekend in de oren: Succession (Streamz) ging lopen met 25 nominaties, gevolgd door Ted Lasso (AppleTV+) en The White Lotus (Streamz) met elk 20 nominaties. Hacks (niet bij ons te zien) en Only Murders In The Building (Disney+) scoorden er elk 17. Eurphoria werd 16 keer genomineerd.

Zendaya

Onder die nominaties zat opnieuw een nominatie voor Zendaya voor haar rol als Rue in de reeks, maar Zendaya werd ook de jongst genomineerde vrouwelijke producer aller tijden én werd ook nog eens genomineerd voor haar medewerking aan de tekst van twee van de nummers die speciaal voor Euphoria geschreven werden. Zendaya is er nog steeds maar 25.

De lijstjes genomineerden zaten vol ouwe getrouwen, maar met Abott Elementary (Disney+), Severance (AppleTV+), Station Eleven (Streamz), Yellowjackets (was te zien op VTM3) en Squid Game (Netflix) waren er toch ook wat nieuwe titels te ontwaren. Bij de acteurs en actrices die voor het eerst genomineerd werden, scoorde vooral Squid Game met nominaties voor Lee Jung-jae, Jung Ho-yeon (die debuteerde als actrice in de reeks), Park Hae-soo en Oh Young-soo.

Ook Sydney Sweeney werd voor het eerst genomineerd voor haar rol als Cassie in Euphoria (Streamz). Sweeney werd meteen tweemaal genomineerd, want ze werd ook nog eens genomineerd voor haar rol in The White Lotus (Streamz).

Nog opvallend omdat er al jaren over geroepen werd onder serieliefhebbers: Rhea Seehorn werd voor het eerst (!) genomineerd voor haar rol als Kim Wexler in Better Call Saul (Netflix).

Voor het eerst

Quinta Brunson is een minder bekende naam bij ons, maar de actrice schreef geschiedenis door als eerste zwarte vrouw drie keer in hetzelfde jaar genomineerd te worden. Ze kreeg de nominaties voor haar werk in en aan de komische reeks Abott Elementary (Disney+): als actrice, als scenariste voor de pilootaflevering en met de serie in de categorie Comedy. Zowel bij de actrices als bij het schrijfwerk in de categorie Comedy won nog maar één keer eerder een zwarte vrouw in de lange geschiedenis van de Emmy’s. Isabel Sanford won in 1981 voor haar rol in The Jeffersons, Lena Waithe deelde een prijs met Aziz Ansari voor Master Of None (Netflix) in 2017 voor het scenario van één van de episodes van die Netflix-reeks.

https://www.youtube.com/watch?v=cO-_7oi-61Y&t=13s&ab_channel=ABC

50 mensen werden voor het eerst genomineerd, met daartussen grote namen als Oscar Isaac, Andrew Garfield, Lily James, Elle Fanning en Amanda Seyfried. Het toont alleen maar aan dat er in het serielandschap een grote weelde heerst aan aanbod en aan talentvolle mensen die die personages willen vormgeven.

Dat heeft natuurlijk ook een keerzijde, want zoals we weten is er een overaanbod en dus kan niet iedereen die dat eigenlijk wel verdient, genomineerd worden. Kijken we naar opvallende niet genomineerden, dan valt de naam van Selena Gomez op. Ze kreeg geen nominatie voor haar rol van Mabel in Only Murders In The Building (Disney+), terwijl haar beide medespelers Steve Martin en Martin Short wél genomineerd werden. Ook bij Stranger Things valt het op dat noch Sadie Sink noch Millie Bobby Brown genomineerd werden.

De concurrentie was dan ook niet mals, want kijken we naar wie wél genomineerd is, dan kan je daar maar weinig tegenin brengen. Rachel Brosnahan is opnieuw genomineerd voor haar rol van Midge in The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon Prime Video), Quinta Brunson zoals eerder gezegd voor Abott Elementary (Disney+), Kaley Cuoco voor haar rol van Cassie in The Flight Attendant (Streamz), Elle Fanning voor haar prestatie in The Great (Starz), Issa Rae voor haar afscheid in Insecure (Streamz) en Jean Smart voor haar rol in Hacks (niet te streamen).

Talent te over

Om maar één voorbeeld te geven van hoe drummen het was in de verschillende categorieën hoeven we maar te kijken naar de beste acteurs en actrices in een limited series. Bij de acteurs zijn daar Oscar Isaac (Scenes From A Marriage, op Streamz), Andrew Garfield (voor Under Banner Of Heaven, binnenkort op Disney+), Michael Keaton (voor Dopesick, op Disney+), Colin Firth (voor The Staircase, op Streamz), Sebastian Stan (voor Pam & Tommy, op Disney+) en Himesh Patel (voor Station 11, op Streamz) genomineerd.

Bij de dames zijn in dezelfde categorie Toni Colette (The Staircase), Julia Garner (Inventing Anna, Netflix), Lily James (Pam And Tommy), Sarah Paulson (American Crime Story: Impeachement, bij ons nog niet te zien), Margaret Qualley (Maid, Netflix) en Amanda Seyfried (The Dropout, Disney+) genomineerd. Julia Garner is trouwens tweemaal genomineerd, want ze werd ook nog eens geroemd voor haar bijrol in het laatste seizoen van Ozark (Netflix).

Ook bij de comedyseries zal het vechten worden om de prijzen, probeer zelf maar eens te kiezen tussen Abott Elementary (Disney+), Barry (Streamz), Curb Your Enthusiasm (Streamz), Hacks (nog niet bij ons te zien), The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon Prime Video), Only Murders In The Building (Disney+), What We Do In The Shadows (Disney+) en Ted Lasso (AppleTV+).

Bij de dramareeksen is er ook keuze te over. Daar draait het tussen Better Call Saul (Netflix), Euphoria (Streamz), Ozark (Netflix), Severance (AppleTV+), Squid Game (Netflix), Stranger Things (Netflix), Succession (Streamz) en Yellowjackets (niet te streamen).

Gelukkig hoeven wij niet te kiezen en mogen we observeren die 12de september. Er zijn heel veel valabele opties mogelijk, we gaan ervan uit dat verrassing centraal zal staan bij de 74ste Emmy Awards.

Het overzicht van alle nominaties kan je hier vinden.

Meer
Lees meer...