Alweer een week voorbij, alweer hoog tijd om de verschillende kijklijsten op de streamingdiensten aan te vullen. Op Streamz is de langverwachte eerste aflevering te zien van The Staircase, naar de true crime-reeks met dezelfde titel, Netflix pakt dan weer uit met een reeks over de Zweedse gangster Clark Oloffson, de man die het Stockholmsyndroom zijn naam gaf. Wat de films betreft is op Disney+ de recente documentaire The Reason I Jump te zien en ook het Oscargenomineerde Quo Vadis, Aïda? – met eveneens een rol voor Johan Heldenbergh – is te terug te vinden, bij de vrienden van Streamz+.
Series
Het is niet van de gewoonte van HBO, maar reeds drie van de acht afleveringen van The Staircase zijn nu al te zien op Streamz. De overige vijf volgen in een wekelijks tempo, op vrijdag. In The Staircase – gebaseerd op een true crime-serie die nog steeds te zien is op Netflix – volgde een Franse tv-ploeg de Amerikaanse auteur en wordt de vraag gesteld of Kathleen Peterson stierf door een val van de trap, of door toedoen van haar echtgenoot Michael Peterson. De documentairereeks bestond uit 13 afleveringen en speelde zich af tussen 2004 en 2018, jaren waarin Michael Peterson steevast aan zijn onschuld vasthield. De dramareeks kan rekenen op een absolute topcast met Colin Firth in de rol van Michael Peterson en mensen als Toni Colette, Sophie Turner en Dane DeHaan in andere belangrijke rollen.
Meer misdaad in de zesdelige reeks Clark op Netflix, uit Zweden. Die draair rond de beruchte Zweedse gangster Clark Oloffson, een bankovervaller die over heel Europa actief was en uit verschillende gevangenissen wist te ontsnappen. Hij begon zijn carrière in de jaren zestig, maar zijn naam is vandaag nog steeds bekend door de term het “Stockholmsyndroom”. In de zomer van 1973 overviel Jan-Erik Olsson een bank in Stockholm en gijzelde daarbij één politieagent en vier klanten van de bank. Hij eiste ook dat zijn vriend Clark Olofsson, die op dat moment in de gevangenis zat, hem zou vervoegen. Olofsson werd in allerijl naar de bank gebracht en meteen na diens aankomst werd de sfeer relaxter. Hij praatte ontspannen met de gijzelaars en maakte hun touwen los. Uit een telefoongesprek dat daarop volgde met de Zweedse premier bleek tot ieders verbazing dat de gijzelaars sympathie voelden voor hun gijzelnemer. Olofsson startte na heel het gebeuren zelfs een relatie met één van de gegijzelde bankbedienden.
Het was nog maar onlangs dat Bosch op Amazon Prime Video tot een einde kwam, maar nu staan de eerste vier afleveringen van het eerste seizoen van Bosch: Legacy al voor ons klaar. Hierin is de gepensioneerde Harry Bosch klaar voor een bestaan als privédetective en dus zonder de autoriteit die hij in zijn bestaan als agent wel nog had. Dochter Maddie treedt intussen in de voetsporen van haar vader bij de LAPD. Zijn eerste opdracht brengt Harry Bosch naar het landgoed van de zieke miljardair Whitney Vance, waar hij de opdracht krijgt om diens enige erfgenaam op te sporen. Tijdens zijn zoektocht komt Bosch in aanraking met machtige figuren die er belang bij hebben dat de erfgenaam niet wordt gevonden.
Op AppleTV+ start het tweede seizoen van Tehran. Die reeks draait rond Tamar Rabinyan, een hacker bij de Mossad die na het mislukken van een missie in het eerste seizoen deserteerde. Bij de start van het tweede seizoen – waarvan nu al de eerste twee afleveringen te zien zijn – lijkt Tamar bevrijd van de Mossad en droomt ze ervan om een nieuw leven op te bouwen in Canada. Maar al snel blijkt dat dat te vroeg gejuichd en dat Tamar toch nog vast blijft zitten in Teheran. Een nieuw personage doet ook haar intrede in dit tweede seizoen, vertolkt door Glenn Close.
Op Amazon Prime Video start het tweede seizoen van The Wilds, een reeks over een groep tienermeiden die tot elkaar veroordeeld worden wanneer hun vliegtuig neerstort op een afgelegen en onbewoond eiland. Ze komen er al snel achter dat ze niet toevallig bij elkaar gekozen zijn, maar dat ze deel uitmaken van een sociaal experiment. In het begin van het tweede seizoen komt een groep jongens op hun radar die zich op een ander eiland bevinden, maar deel uitmaken van hetzelfde sociale experiment.
Iets vrolijker gaat het eraan toe in het derde en laatste seizoen van Summertime op Netflix, een snoepje uit Italië dat ons warm wil maken voor de zomer. Aan de start van de reeks zagen we hoe twee tieners van een totaal andere achtergrond het stevig te pakken krijgen voor elkaar. Hij – Ale – is een voormalig motorkampioen, en een rebel. Zij – Summer – is een meisje dat weigert de massa goed te keuren en droomt van verre reizen, maar weet dat ze de bij haar familie moet blijven. Aan het begin van het derde seizoen heeft Ale het nog steeds moeilijk met de gevolgen van zijn race-ongeluk en zijn Rita en Dario een jaar samen.
Ook op Netflix is nu de Zuid-Koreaanse reeks The Sound Of Magic te vinden, een magisch-realistische reeks over een scholier die droomt van een beter leven. Yoon-A-Yi moet immers niet enkel de zorg voor zichzelf maar ook die haar jongere zus opnemen omdat ze niet weet waar haar ouders zijn. Ze behoort tot de academische top van haar klas, maar haar enige doel is om zo snel mogelijk een stabiel inkomen te vinden. Op een dag ontmoet Yoon A-Yi goochelaar Lee-Eul in een verlaten pretpark. Hij geeft goochelshows aan mensen die hem vertellen dat ze in magie geloven. Hij is een mysterieus persoon, maar hij troost Yoon A-Yi, die hem vertelt dat ze in magie gelooft.
Nieuwe films
Graag sturen we ook richting The Reason I Jump, een recente documentaire die nu op Disney+ te zien is én via Pic.be te huren is. The Reason I Jump draait om de 13-jarige Naoki Higashida en werd gebaseerd op diens eigen film. Naoki heeft een bijzondere vorm van autisme waardoor hij niet in staat is om te praten. De film neemt je mee op een reis waarin Naoki en vijf lotgenoten ontdekken wat autisme voor hen betekent.
Een documentaire die pas woensdag in de bioscoop geland is, is ook al te huren via het platform Picl waarmee je ook je favoriete bioscoop kan steunen. Voor Ennio, een documentaire over de legendarische componist Ennio Morricone reisde regisseur Giuseppe Tornatore vijf jaar de wereld rond en sprak hij met mensen die de componist van dichtbij kende, zoals acteur en regisseur Clint Eastwood en regisseur Wong Kar Wai. Maar het gaat breder dan dat: ook Terence Malick en Oliver Stone, evenals collega-componisten Hans Zimmer en John Williams komen aan het woord en ook rockicoon Bruce Springsteen mag komen vertellen wat de muziek van Moriccone voor hem betekent. Ennio schreef onvergetelijke soundtracks voor grote westerns als The Good, The Bad And The Ugly en Once Upon A Time In The West. Zijn eerste Oscar won hij pas in 2015 voor de muziek bij The Hateful Eight van Quentin Tarantino, die uiteraard ook een woordje komt doen.
Met Quo Vadis, Aïda? is één van de mooiste en meest stilmakende films van vorig jaar nu op Streamz+ geland. De film speelt zich af tijdens de bezetting van de Bosnische stad Srebrenica door het Servische leger. We zien hoe Aïda als tolk werkt voor de Nederlandse militairen van de Verenigde Naties. Wanneer de inwoners van de stad voor de poort staan, hopend op onderdak in de VN-basis, begint het allemaal pas. Er blijkt te weinig plaats voor iedereen. Daarna zijn er onderhandelingen tussen de VN en het Servische leger en gaat het van kwaad naar erger. Aïda doet alles om haar familie te helpen, maar botst op de grenzen van wat ze kan verwezenlijken. De film werd voor een Oscar genomineerd, Johan Heldenbergh laat zich opmerken in een belangrijke bijrol.
In Run (2020) is het dan weer Sarah Paulson die zich op ons netvlies nestelt. Ze speelt Diane Sherman, een vrouw die haar dochter met een beperking alleen heeft opgevoed. Ze heeft dat echter wel gedaan door haar dochter totaal af te schermen van de buitenwereld. Run speelt zich meestal in hun beider huis af, waar dochter Chloë opgroeit in een gouden kooi. Hierdoor krijgt deze thriller iets heel beklemmend en claustrofobisch. Kiera Allen – die de dochter speelt – zit sinds een aantal jaren in een rolstoel en beleeft hier haar acteerdebuut. Te vinden op Streamz+!
Als we een kijkje nemen bij Amazon Prime Video dan merken we daar Queenpins (20201) op, waarin we Kristen Bell en Kirby Howell-Baptiste als beste vriendinnen zien. Ze hebben beide een obsessie met kortingsbonnen en proberen hun torenhoge rekeningen weg te werken door maximaal geld te besparen op boodschappen. Om de inkomsten te versnellen zetten ze een waar kortingsbonnen-kartel op en slagen ze erin om supermarktketens op te lichten voor 40 miljoen dollar. En dat gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij.
Nog op Amazon Prime Video is Respect geland, waarin Jennifer Hudson te zien is als Aretha Franklin, de Queen Of Soul. Haar leven is fascinerend en haar muziek blijft prachtig, maar de film is wel erg lang voor wat hij te bieden heeft en de scenaristen hebben zich iets te zeer laten inspireren door de Wikipedia-pagina van de zangeres.
Omar Sy, de sympathieke peer van de Franse cinema, is dan weer te zien in de actiekomedie Loin Du Périph (The Takedown) op Netflix. Daarin speelt hij naast de zijde van Ousmane Diakité. Samen zijn ze een duo agenten met erg verschillende stijlen, achtergronden en carrières. Jaren geleden werkten ze samen, maar het leven haalde hen uit elkaar. Het onwaarschijnlijke duo wordt opnieuw herenigd voor een nieuw onderzoek dat hen tot in de Franse Alpen brengt. Wat een eenvoudige drugsdeal leek, blijkt een grootschalige criminele zaak te zijn, gewikkeld in gevaar en met onverwachte komische toestanden.
Door de verfilming van haar boek To All The Boys I’ve Loved Before (2018) werd Sofia Alvarez een bekende Netflix-naam. Haar nieuwe boek mocht ze nu ook zélf verfilmen, want van haar nieuwe film Along For The Ride deed ze voor het eerst ook zélf de regie. De film vertelt het verhaal van Auden (Emma Pasarow) die nu ze afgestudeerd is naar het kuststadje Colby reist om er de band weer aan te halen met haar vader en plusmoeder. Ze ontmoet er toevallig Eli, een jongen die net als zijzelf aan slapeloosheid lijdt. Opvallend: de soundtrack van de film werd bij elkaar geschreven door dreampop-band Beach House.
Docu
Anna Nooshin, de naam zei ons tot voor kort niets, maar ze blijkt een Nederlandse influencer te zijn. Ze heeft nu met Anna: Status haar eigen vierdelige docureeks op Amazon Prime Video. Daarin gaat ze op zoek naar de reden waarom ze geen herinneringen meer heeft van haar jeugd, tot haar twaalfde levensjaar. Ze gaat op zoek naar wat er zich binnen haar gezin heeft afgespeeld en waarom dat nooit een gespreksonderwerp is geweest. Ondertussen probeert Anna zelf zich mentaal staande te houden als ook het oordeel van de buitenwereld over haar opkomende roem harder en harder wordt. Ook nu weer ligt Anna onder vuur, want de influencer – en bij uitbreiding Amazon Prime Video – worden ervan beschuldigd om verschillende bekende influencer en zelfs eigen vrienden te hebben betaald om op sociale media reclame te hebben gemaakt voor deze docu. Betaalde promotie dus. Dat zaait twijfel, want heeft een goed product dat nodig? Toch wint de twijfel het bij ons van de interesse voor het verhaal en we zetten de titel dus bij op de kijklijst!
Nog een vierdelige docureeks is op AppleTV+ geland. In The Big Conn vertellen zij het verhaal van Eric C. Conn, een Amerikaanse advocaat die tegen de lamp liep als fraudeur toen twee klokkenluiders ontdekten dat hij overheidsfraude van een meer dan een half miljard dollar had gefaciliteerd. Conn sloeg op de vlucht, maar werd in 2017 bij verstek veroordeeld. Op dit moment bevindt de man zich in de Amerikaanse gevangenis waar hij een celstraf van 15 jaar uitzit.
Voor wie zijn verhalen graag nog een tikje rampzaliger heeft, is er op Netflix de vierdelige reeks Meltdown: Three Mile Island. Daarin wordt er ingezoomd op het jaar 1979, toen er maar net een kernramp veroorzaakt kon worden. Een defect aan de kerncentrale Three Mile Island in Pennsylvania veroorzaakte toen een stralingslek en heel wat verwarring. De gebeurtenissen worden naverteld door de ogen van hoofdingenieur en klokkenluider Richard Parks en de gemeenschap rond de kerncentrale. In de serie komen mensen aan het woord die zelf betrokken waren bij het vooral, dat een van de grootste nucleaire incidenten in de geschiedenis van de VS was.