Nieuwe console Mad Box moet concurrentie aangaan met PlayStation, Xbox en Nintendo

Slightly Mad Studios, vooral bekend van de ‘Project Cars’-reeks, is aan het werken aan een eigen, nieuwe videogameconsole, genaamd Mad Box. Die Mad Box wordt volgens Slightly Mad-CEO Ian Bell “de krachtigste console ooit gemaakt”. De vraag is natuurlijk of de nieuwe console ook maar iets kan doen aan de dominantie van de grote drie: PlayStation, Xbox en Nintendo.

Slightly Mad Studios, dat vooral bekend is omwille van hun Project Carsreeks, zal z’n eigen console gaan produceren, dat maakte CEO en oprichter Ian Bell zelf, uit het niets, bekend op Twitter: “De Mad Box komt eraan.” En het gaat wel degelijk om een echte console, die z’n voet naast die van de andere grote consoles zal kunnen zetten. “Het is een console zoals de Xbox of de PlayStation“, licht Bell toe aan Variety.

“De krachtigste console ooit gemaakt”

“We vinden dat de industrie een beetje te veel een monopolie of een micro-oligopolie is geworden”, legt Bell uit. “Wij vinden concurrentie goed en we hebben ook al de nodige contacten gelegd voor de hardware om iets episch te kunnen gaan maken gebaseerd op ons design.”

En met hun hardware willen ze zich gaan onderscheiden van de concurrentie, want op Twitter beloofde Bell al dat de Mad Box, zoals de nieuwe console zal gaan heten, “de krachtigste console ooit gemaakt” zal worden. “Jij wilt 4K? Jij wilt VR aan 60FPS? Jij wilt een engine waar je volledig vrij op bent om je eigen games te gaan ontwikkelen? Je krijgt het.” Dat zijn zware uitspraken, maar hij zet die nog eens kracht bij: “Hij zal de meeste grote VR-headsets, en degenen die er nog aankomen, ondersteunen en de specificaties zullen gelijken op die van ‘een heel snelle computer van binnen twee jaar’.”

Games

Een nieuwe, krachtige, console, allemaal goed en wel, maar welke games gaan we er dan op kunnen spelen? “We zijn van plan om games van alle developers toe te laten, oud en nieuw”, stelt Bell. “Die ‘nieuwe’ zullen er veel zijn die gebruik maken van onze crossplatform engine die helemaal vrij en gratis is.” Ze mikken dus duidelijk op (indie)developers die zelf nieuwe games zullen produceren via hun engine. Of ook grote producenten zich meteen op de nieuwe console zullen richten, is erg twijfelachtig.

Over de kostprijs kon Bell al laten weten dat die “competitief zal zijn met de aankomende consoles”. “Prijzen zullen dalen als de hoeveelheid die we kunnen shippen vergroot. Maar we zijn alleszins niet van plan om zo’n groot deel van de prijs naar ons toe te trekken als andere consoleproducenten, waardoor we de prijs gigantisch kunnen laten zakken”, meent Bell. “We verwachten hoe dan ook om heel snel te kunnen concurreren met ‘the best of the rest‘.”

We zullen de Mad Box naar alle waarschijnlijkheid ook bij ons kunnen verkrijgen, want volgens Bell zal hij “wereldwijd” verspreid worden. “We zijn zelfs aan het praten met gebieden waar ze, laat ons zeggen, niet bijzonder open staan voor andere verkopers op dit moment”, refereert hij ook naar China, waar veertien jaar lang een ban was op import en verkoop van buitenlandse consoles.

Dominantie van PlayStation, Xbox en Nintendo

We zullen wel nog even moeten wachten op de nieuwe console. Bell hoopt “binnen drie jaar” te kunnen releasen. Binnen een aantal weken zouden we wel al de eerste beelden moeten krijgen. Als de Mad Box daadwerkelijk binnen drie jaar in de rekken zou liggen, zou dat niet zo lang na de PlayStation 5 en een nieuwe Xbox-console zijn.

De vraag is dan nog maar of een nieuwe, onbekende console, die waarschijnlijk zal moeten teren op een hoop indiegames, zal kunnen opboksen tegen die giganten. Vorige pogingen om dat oligopolie te breken, liepen allemaal op een sisser af. Bell belooft dan wel een hoop ongelooflijke dingen, de Mad Box zal die ook allemaal moeten waarmaken om ook maar iets te kunnen doen aan de dominantie van PlayStation, Xbox en Nintendo. Wij hebben er vooralsnog onze vraagtekens bij.

Slightly Mad Studios
Meer
Lees meer...