Nieuwe fictiereeks ‘Arcadia’ neemt kijker mee naar bizarre samenleving

Het jaar 2023 brengt heel wat nieuwe fictiereeksen met zich mee. Op Eén krijgen we op dit moment elke zondag een aflevering van 1985 voorgeschoteld, maar ook de volgende veelbelovende reeks staat al klaar. Het gaat om Arcadia, dat vanaf zondag 19 maart te zien zal zijn op dezelfde zender.

Dat Vlaamse fictie vaak grote ogen gooit, is geen verrassing meer. Maar met het nieuwe project Arcadia mikken het Vlaamse VRT en het Nederlandse KRO-NCRV nog iets hoger. De serie gaat namelijk over een compleet nieuwe samenleving die loshangt van wat wij vandaag kennen. Daarin gelden andere regels, andere gewoontes en andere rangordes.

De samenwerking tussen de verschillende omroepen en producenten, waar ook het Duitse WDR en SWR bijhoren, heeft de ruimte gecreëerd om van Arcadia een grootschalige productie te maken. De reeks telt acht afleveringen en is vanaf zondag 19 maart te zien op Eén.

Arcadia

Na een grote catastrofe is een nieuwe samenleving ontstaan: Arcadia. Omdat grondstoffen schaars zijn geworden, heeft de overheid een aantal specifieke regels ingevoerd. De sociale status van de bewoners van Arcadia wordt bepaald door de mate waarin ze zich houden aan die regels.

Om dat te controleren is bij iedereen een chip ingeplant, zodat de overheid haar burgers overal en altijd kan volgen. Daarnaast is een puntensysteem geïntroduceerd: de burgerscore. Die bepaalt wat je kan en mag doen in deze maatschappij, en waar je als burger recht op hebt.

Verhaal

In de reeks volgen we Pieter Hendriks (Gene Bervoets) en zijn gezin. Pieter leeft met zijn vrouw Cato Christiaens (Monic Hendrickx) en zijn vier dochters Milly (Abigail Abraham), Luz (Lynn Van Royen), Hanna (Ellie de Lange) en Alex (Melody Klaver) in de nieuwe maatschappij Arcadia. Als gezagsgetrouwe burgers hebben ze een hoge score en leiden ze een goed leven.

Wanneer aan het licht komt dat Pieter met de score van een van zijn dochters heeft gefraudeerd, wordt hij verbannen naar de onbewoonbare buitenwereld. Zijn vrouw en dochter blijven alleen achter en komen in een web van bedrog en verraad terecht.

Arcadia is vanaf 19 maart elke zondag te zien op Eén.

Meer
Lees meer...