Eén komt deze maand met nieuwe fictieserie ‘1985’ over woelige jaren 80

Een nieuw jaar betekent ook: een nieuw tv-seizoen. En daarbij horen ook heel wat nieuwe fictieseries. Eén daarvan is 1985, waarin we een aantal vrienden volgen in de turbulente jaren 80. Daarbij staan ook de gebeurtenissen rond de Bende van Nijvel centraal. De serie is een samenwerking tussen de VRT en de RTBF.

Er wordt al even over gepraat, maar deze maand komt de serie 1985 eindelijk op de televisie. De reeks volgt een aantal vrienden die naar Brussel trekken om er rijkswachter te worden. Daar komen ze in aanraking met een van de donkerste periodes uit de Belgische geschiedenis: de dodelijke overvallen van de Bende van Nijvel. 1985 is vanaf zondag 21 januari te zien.

Samenwerking

De laatste jaren zijn er in Vlaanderen en België heel wat hoogstaande fictieseries gepasseerd. Vorig jaar overtuigde de VRT nog met Twee Zomers en dit jaar gaat alle aandacht naar 1985. Die reeks is een samenwerking tussen tv-zender Eén, Eyeworks en het Franstalige La Une.

Voor het eerst hebben de twee grote publieke omroepen van ons land samengewerkt aan een fictieproject voor volwassenen. 1985 werd gemaakt met een gemengde Vlaamse en Franstalige ploeg. Ook de cast komt uit zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië.

1985

1985 volgt de vrienden Marc (Tijmen Govaerts) en Franky (Aimé Claeys), en diens zus Vicky (Mona Mina Leon) in de jaren 80. Marc en Franky verhuizen van het platteland naar Brussel voor een carrière bij de Rijkswacht. Met grote ambities en veel enthousiasme beginnen ze aan hun opleiding. Maar de Rijkswacht komt in een zware crisis terecht wanneer het land wordt geteisterd door een reeks brutale overvallen.

Ondertussen studeert Vicky rechten aan de VUB in Brussel, aan de overkant van de rijkswachtkazerne. Haar wilde karakter en progressieve idealen botsen met alles waar Franky en Marc voor staan. “Het is onze ambitie om met 1985 (tv-)geschiedenis te schrijven, letterlijk én figuurlijk. Een reeks die een waarheidsgetrouw inzicht geeft in een van de meest getroebleerde periodes van de Belgische recente geschiedenis: de jaren 80”, klinkt het bij de makers.

1985 is vanaf zondag 21 januari om 21 uur wekelijks te zien op Eén en via VRT MAX.

Meer
Lees meer...