Nieuwe onthullingen over voormalig Nickelodeon-producer Dan Schneider: ongepast gedrag op sets ‘iCarly’, ‘Victorious’ en ‘Zoey 101’

Dan Schneider is opnieuw in opspraak gekomen. De producer en scenarist van meerdere Nickelodeon-series zoals iCarly, Drake & Josh, Sam & Cat, Victorious en Zoey 101 is al even van zijn voetstuk gevallen door beschuldigingen over zijn gedrag. Maar nieuwe onthullingen die naar boven zijn gekomen bij een lang onderzoek door de website Insider tonen aan hoe fout zijn gedrag op de sets echt was.

Nickelodeon zette in 2018 de samenwerking met Dan Schneider al stop. Nochtans was de Amerikaans verantwoordelijk voor heel wat van hun successeries. Op dat moment werd niet veel uitleg gegeven over zijn ontslag, maar sindsdien zijn steeds meer feiten naar boven gekomen. Die details kwamen er voor het eerst dankzij de memoires van actrice Jennette McCurdy (iCarly, Sam & Cat) die in mei van dit jaar verschenen. Daarin beschreef ze de toxische werksituatie op de set onder Schneider.

Het is op dat moment dat Insider besloot alles tot op de bodem uit te zoeken. Voor een lang artikel sprak de website met heel wat voormalige medewerkers van Dan Schneider en betrokkenen bij de reeksen waarvoor hij verantwoordelijk was.

Jaime Lynn Spears in Zoey 101

Een van de verhalen die daar naar boven komt, gaat de toen 13-jarige actrice Jaime Lynn Spears. Voor een scène in Zoey 101 kreeg de actrice eiwit op haar gezicht gespoten. In de serie werd dat omschreven als een snoepje ‘goo poop‘ dat per toeval op haar gezicht terechtkwam. Schneider zou echter geëist hebben dat de scène meermaals opnieuw werd gefilmd tot het eiwit volledig op haar gezicht en mond zat. “Het is net een cumshot”, zou Scheider toen gezegd hebben tegen actrice Alexa Nikolas.

Nickelodeon reageert tegen Insider op die beschuldigingen door te zeggen dat het nooit klachten heeft ontvangen van kijkers na het uitzenden van die scène. “Alles wat Dan ooit in een van zijn shows deed, werd zorgvuldig onderzocht en goedgekeurd”, laat Russell Hicks, voormalig directeur van Nickelodeon, weten in een e-mail.

Overseksualiseren

Dan Schneider zou ook in andere shows scènes en outfits van jonge actrices meermaals hebben willen overseksualiseren. Zo zegt actrice Daniella Monet, die te zien was in Victorious als Trina Vega, dat sommige van de kledij die ze in de show moest aandoen compleet ongeschikt was voor haar leeftijd. “Zelfs als volwassene zou ik vandaag zo’n outfits niet dragen”, laat ze weten aan Insider.

Op een ander moment moest ze een scène opnemen waarbij ze lipgloss droeg en een augurk moest opeten. Monet uitte tegenover Nickelodeon haar bezorgdheid over hoe dat zou overkomen op het scherm, maar de zender behield de scène zonder discussie.

Seksisme

Naast zijn ongepast gedrag tegenover jonge vrouwelijke actrices zou Dan Schneider ook aan discriminatie gedaan hebben op basis van geslacht. Zo wilde de producer volgens meerdere getuigen liever geen vrouwelijke scenaristes.

Twee vrouwelijke scenaristes van The Amanda Show laten dan weer weten dat Dan Schneider aan hen massages zou hebben gevraagd. Volgens een bron dicht bij de producer zou hij later zelf hebben gezegd spijt te hebben van die vraag, die hij zelf ongepast vond.

Meer
Lees meer...