Nieuwe overwinning voor Trump: inreisverbod kan in werking treden

Nieuwe overwinning voor Trump: inreisverbod kan in werking treden

Een nieuwe “overwinning” voor Donald Trump: zijn laatste versie van het inreisverbod uit zes islamitische landen kan in werking treden. Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft het licht op groen gezet. De Amerikaanse regering mag uitspraken van lagere rechtbanken tegen het inreisverbod voorlopig naast zich neerleggen.

Dat betekent dat mensen uit zes overwegend islamitische landen uit de VS mogen worden geweerd, ook als het juridisch verzet daartegen nog doorgaat bij lagere rechtbanken. De uitspraak heeft als gevolg dat het inreisverbod, dat al op 18 oktober in werking had moeten treden, nu wel kan worden uitgevoerd.

Het huidige inreisverbod van Trump werd aangekondigd op 24 september en vervangt de twee eerdere inreisverboden die door federale rechters werden geblokkeerd of werden beperkt.

Het inreisverbod treft ingezeten van Iran, Syrië, Tsjaad, Somalië, Libië en Jemen. Bovendien zijn mensen met de Noord-Koreaanse nationaliteit niet welkom en een aantal regeringsfunctionarissen uit Venezuela.

Terrorisme

De regering-Trump wil met de maatregel de terrorismedreiging voor de VS verminderen. De betreffende landen voldoen niet aan de Amerikaanse veiligheidseisen om visa te kunnen verstrekken.

De regering van Trump vroeg het hooggerechtshof in november deze versie volledig goed te keuren. Het Supreme Court gaf, met zeven tegen twee stemmen, gehoor aan het verzoek van de regering de uitspraak van lagere rechters te herroepen. De adviseurs van Trump gokten erop dat het Hof de nieuwste aanpassingen wel zou accepteren.

Gesponsorde artikelen