Left Right
scrollTop top

Nieuw te streamen deze week: een nieuwe start voor ‘Gossip Girl’, het afscheid van ‘Atypical’, romantiek in ‘Virgin River’ en een fijne selectie Vlaamse films


Of je nu op vakantie gaat of niet: streamen kan je overal. Deze week zit vol met titels die je met je mee wil nemen, of het nu voor ’s avonds in de tent, in je hotelkamer of in het vakantiehuisje is. Of gewoon in de zetel. Deze week wordt er zowel afscheid genomen van oude getrouwen, als vernieuwing verwelkomd.

Series

Het was al langer aangekondigd, maar nu is het dan ook zo ver: de reboot van Gossip Girl, een productie van HBO Max, is gearriveerd. Officieus wordt er over een reboot gesproken, maar eigenlijk is het dat niet. De nieuwe Gossip Girl speelt zich immers af in hetzelfde universum dan de eerste reeks, alleen zijn we intussen negen jaar verder.

De wereld is veranderd, de gossip heeft zich verplaatst naar de sociale media en wat nog het meest opvalt: de samenstelling van de cast is ook veranderd. Het is allemaal niet meer zo wit en niet meer zo hetero. De serie is ‘woke’, zonder dat het ook een punt is in de reeks. Dit is gewoon de wereld anno 2021: een vanzelfsprekende vertegenwoordiging van kleur en LGBTQ-groepen. De eerste aflevering staat op Streamz, er volgen er nog vijf hierna. In het najaar volgt het tweede gedeelte van het seizoen met nog eens zes afleveringen.

Van Atypical staat al het volledige vierde seizoen op Netflix. Dat vierde seizoen is tevens het laatste. De serie rond Sam, een jongeman met autisme, heeft in de voorbije jaren veel harten veroverd. In het vierde seizoen zien we hoe Sam het ervan afbrengt aan de universiteit bij zijn roommate Zahid. Het laatste seizoen bestaat uit tien afleveringen.

Ook Virgin River veroverde vele harten met de voorbije twee seizoenen. De reeks draait rond verpleegkundige Melinda Monroe die pijnlijke herinneringen achter zich wil laten en verhuist naar het kleine stadje Virgin River om daar helemaal opnieuw te beginnen. Aan de start van het derde seizoen – nu op Netflix – denkt Mel aan het verleden, probeert ze haar verjaardag niet te vieren en krijgt ze verontrustend nieuws te horen van Doc.

En op Streamz is John Cardinal terug, is een detective die jacht maakt op een moordenaar, maar tijdens zijn onderzoek gehinderd wordt door zijn verleden. Het vierde seizoen van Cardinal is nu aan het aanbod toegevoegd, waardoor nu alle vier de seizoenen te bekijken zijn. Een vijfde seizoen komt er niet meer dus het is zaak extra te genieten van deze zes nieuwe afleveringen.

Om af te sluiten nog een dosis jeugdsentiment die door Disney nieuw leven is ingeblazen: Monsters At Work is de eerste Pixar-serie en speelt zich zes maanden na de gebeurtenissen in Monsters Inc. (2001) af. Tyler Tuskmon is net afgestudeerd aan de Monsters University en wil voor Monsters Inc. gaan werken om kinderen bang te maken. Maar na het einde van de film – waarin ontdekt werd dat de lach van een kind meer energie oplevert – is het beleid van de firma veranderd. Tyler moet zijn carrièreverwachtingen bijsturen en gaat aan de slag bij het onderhoudsteam van Monsters Inc. Op Disney+ wordt elke week één nieuwe aflevering toegevoegd, maar deze week krijgen we er twee.

Nieuwe films

Het is sidderen en beven geslagen met de nieuwe films, want op Streamz+ is nu Relic te vinden. De film kwam bij ons in de zalen begin oktober 2020, net voor de cinemazalen acht maanden hun deuren zouden sluiten. Daardoor hebben velen Relic gemist, een film die nochtans de moeite is. Edna is weduwe en matriarch binnen de familie. Wanneer ze plotseling verdwijnt, trekken haar dochter Kay en kleindochter Sam naar hun afgelegen familielandgoed om er een zoekactie op te starten. Wanneer Edna terugkeert wordt het drietal geteisterd door een entiteit die de oudere vrouw in zijn bezit neemt.

Ook op Netflix is het bibberen geblazen, want na Fear Street: 1994 vorige week verschijnt deze week het tweede deel van de trilogie van de hand van Leigh Janiak. Het tweede deel speelt zich af in 1978, het derde deel verschijnt volgende week en verplaatst ons naar het verre 1666. In dit tweede gedeelte zien we onder andere Sadie Sink en Gillian Jacobs.

Nog op Netflix raden we graag Doctor Sleep aan, een film uit 2019. Regisseur, monteur en scenarist van dienst is Mike Flanagan, de man die in 2018 zo’n succes maakte van The Haunting Of Hill House. Dat is eraan te merken, want Doctor Sleep is, hoewel de horrorelementen duidelijk aanwezig zijn, ook subtiel en menselijk. Geen jump scares en bloedbaden hier. De film – gebaseerd op de gelijknamige roman van Stephen King uit 2013 – begint niet ver na de gebeurtenissen in het Overlook Hotel in The Shining uit 1980 met de getraumatiseerde kleine Danny. Danny en zijn moeder zijn naar Florida verhuist en de kleine jongen praat amper nog. Tot hij leert om in zijn eigen hoofd kistjes te gebruiken om de geesten die hem achterna zitten in op te sluiten. Doctor Sleep is een entertainende en slimme film die méér is dan een sequel op The Shining en méér is dan zomaar een horrorfilm. Voor de echte fans: The Shining staat ook op Netflix, je kan dus perfect de twee films na elkaar bekijken.

Een echte zomerfilm komt op Netflix aanwaaien vanuit Turkije. Geçen Yaz (Last Summer) speelt zich af in de zomer van 1996 en draait rond Deniz. De jongen bezoekt elk jaar het zomerhuis van zijn ouders, maar dit jaar is anders dan anders: hij is 16 geworden en hij voelt nieuwe sensaties en wil meer ervaren op het gebied van de liefde. Hij vindt zichzelf volwassen genoeg om zijn eerste seksuele ervaring te hebben met zijn jeugdliefde Asli. Terwijl Deniz probeert dichter bij Asli te komen, ziet hij dat Burak, de sportieve en bijzonder knappe jongeman uit dezelfde buurt, helemaal weg is van Asli…

En dan is er ook nog Black Widow. De eerste Marvel-film met Scarlett Johansson in een hoofdrol draait nu in de bioscopen, maar is ook op Disney+ te bekijken mits VIP Access. Op 6 oktober reeds komt de film beschikbaar voor alle abonnees van Disney+.

Voor de abonnees van MUBI is First Cow gereserveerd. Die film komt bij ons eind deze maand pas in de cinemazalen, maar je kan ‘m dus nu al thuis bekijken, indien gewenst. De film speelt zich af in het Amerika van zo’n tweehonderd jaar geleden. Daar leren we Cookie kennen, een eenvoudige man die toevallig wat bakkerservaring heeft en een beter leven voor zichzelf probeert te maken. Zijn melk steelt hij van een Engelse landeigenaar die net de eerste koe naar Amerika heeft laten overbrengen omdat hij zo houdt van melk in zijn koffie. Een prachtig kleinood dat je na het kijken nog lang zal bijblijven.

Oudere films

Wie gaat kijken naar de titels die onlangs zijn toegevoegd op Streamz+ zal daar niet enkel Gossip Girl aantreffen, maar ook een flinke selectie Vlaamse films. Onder andere Welp, Smoorverliefd, De Helaasheid Der Dingen, The Broken Circle Breakdown, Black, Rundskop en Aanrijding In Moscou zijn nu in de catalogus terug te vinden.

Ook nog op Streamz+ is het uitstekende Donnie Brasco (1997) toegevoegd. Deze film, niet te verwarren met Donnie Darko, toont Al Pacino en Johnny Depp in topvorm. De op een waargebeurd verhaal gebaseerde film volgt FBI-agent Joe Pistone die de maffia van New York infiltreert. Onder de naam Donnie Brasco maakt hij diverse vrienden, en weet hij zich al gauw op te werken in de maffiafamilie van Sonny Black. Het undercoverwerk wordt Pistone echter langzaam teveel. Zijn huwelijk raakt op de klippen, en de maffia denkt dat er een mol aanwezig is.

Docu & Comedy

De Obama’s blijven relevante reeksen en films voor Netflix produceren. De nieuwste reeks is We The People. De animatiereeks is in feite op kinderen gericht en wil hen laten bijleren over de beginselen van rechten en burgerschap, maar dat doet wel via vrolijke liedjes van populaire en interessante artiesten als Janelle Monáe, H.E.R., Adam Lambert, Brandi Carlile en anderen. De perfecte vorm om het zelf ook eens te bekijken dus. Monáe schreef de titelsong.

Voor Expecting Amy sturen we je graag richting Streamz. Deze documentairereeks van HBO Max is een hilarische blik op het leven van stand-up comedian Amy Schumer. De ongefilterde reeks toont de strijd, kracht en ambitie die Schumer tot een van dé unieke komische stemmen van onze tijd maakt. Tijdens de docu volgen we Amy tijdens een enorm moeilijke zwangerschap terwijl ze zich voorbereidt op haar laatste stand-up special.

De wekelijkse dosis true crime is te vinden bij Elize Matsunaga: Once Upon A Crime op Netflix. De reeks gaat over het van de pot gerukte, maar heel erg ware verhaal van Elize Matsunga. Zij vermoordde haar echtgenoot in 2012 na een ruzie over zijn bedrog. Haar stoppen sloegen door, waarna ze doodschoot en vervolgens in stukken hakte en in vuilniszakken langs de kant van de weg dumpt. In de reeks proberen de makers te achterhalen wat de vrouw zo ver heeft kunnen brengen. Elize Matsunga doet zelf haar verhaal voor de camera.

Voor de mensen met ambities: in de nieuwe reeks How To Become A Tyrant? vertelt Netflix je wat je nodig hebt om uit te groeien tot een succesvol dictator. De makers gaan kijken wat de verhalen van onder andere Hitler, Stalin, Idi Amin en Moammar Kadaffi tot zo’n ‘succes’ maakte. In de laatste afleveringen wordt stilgestaan bij de Kim-dynastie in Noord-Korea. Zij kunnen, sinds ze zichzelf goddelijk hebben verklaard, eeuwig heersen. De vertelstem is die van Peter Dinklage.

We gaan luchtig richting uitgang met het tweede seizoen van I Think You Should Leave With Tim Robinson, te vinden op Netflix. Het eerste seizoen ging in ons land in 2019 nogal geruisloos voorbij, toch zijn de sketches van Tim Robinson en zijn collega’s niet zelden tot memes uitgegroeid. Het tweede seizoen is minstens even goed, wat wil zeggen dat je regelmatig plat zal liggen van het lachen. Enjoy!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…