De wolf is nog maar net aangekomen in Vlaanderen, of Naya krijgt er een nieuw vriendje bij: de Europese coyote. Het dier leeft al een tijdje in het zuidoosten van Europa, maar nu is de goudjakhals ook in onze buurlanden gespot. Komt hij binnenkort ook onze contreien verkennen?
De Europese coyote wordt ook wel goudjakhals of goudwolf genoemd. Deze hondachtige kwam al voor in Oostenrijk en Italië, maar nu is het dier ook gesignaleerd in onze buurlanden. “De goudjakhals is al verschillende keren gezien in Duitsland, één keer in Nederland en heel recent ook een keer in Frankrijk”, vertelde Jan Loos van het meldpunt Welkom Wolf in De Ochtend op Radio 1. De kans zit er dus in dat de coyote ook naar Vlaanderen komt.
Nieuwe soort
Ons land behoorde in het verleden al tot het leefgebied van de wolf. Bij de goudjakhals zit dat anders. “Bij de wolf gaat het om een terugkeer, maar de goudjakhals is echt een nieuwe soort hier”, verduidelijkt Loos.
Waarom de coyote zich nu richting België begeeft is onduidelijk. “Het is niet duidelijk of de klimaatopwarming hier iets mee te maken heeft”, zegt Loos. “Al zou de verminderde sneeuwval bij ons er misschien wel iets mee te maken kunnen hebben. Hoe dan ook is de goudjakhals een dier dat zich snel aanpast aan de veranderende omstandigheden.”
Hoe herken je nu zo’n goudjakhals? “Qua formaat zit hij tussen de wolf en de vos. De kans dat je hem nu al ziet, is echter heel klein. Maar tien jaar geleden wisten we ook niet wanneer we weer een wolf zouden zien in Vlaanderen. Nu hebben we er al twee gehad in twee maanden tijd. Dat kan met de goudjakhals ook gebeuren”, zegt Loos. Denk je toch een Europese coyote gespot te hebben? Dan kan je dat melden op de website welkomwolf.be.
Lynx
Gisteren stelde de Vlaamse regering het wolvenplan voor. Opvallend is dat er in dat plan ook gesproken wordt over schade door lynxen.
De terugkeer van de lynx was al langer aangekondigd, toch is er voorlopig nog geen zekere waarneming van het dier. “Er lopen hier niet veel lynxen, maar hun aantal is wel aan het toenemen. Hun leefgebied breidt uit en dus zou er wel eens eentje kunnen opduiken in Limburg. Al is het niet makkelijk zo’n lynx te spotten. We noemen de lynx ‘het spook van het bos’ omdat die nog veel schuwer is dan de wolf”, verduidelijkt dierenkenner Frederik Thoelen aan Radio 2.
Gevaar?
Er is zeker geen reden tot paniek, volgens Loos. “Wat vee betreft: de goudjakhals vergrijpt zich aan kleinere prooien dan de wolf. Denk aan een vos of een lam, want een schaap is wellicht al te groot.”
Tot nu toe werd er geen rekening gehouden met een mogelijke komst van de goudjakhals in het wolvenplan. Maar Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) vindt dat geen probleem. “Om een deugdelijk Plan Goudjakhals te maken, hoef je in wolvenplan overal ‘wolf’ te vervangen door ‘goudjakhals’. Dit keer kunnen we dus goed op tijd een plan klaar hebben. Volgens onze inschatting wordt dit plan pas heel acuut over een jaar of tien”, zegt ze aan HLN.
Aan de lynx werd wel al gedacht in het wolvenplan, maar ook voor dat dier hoeven we geen schrik hebben. “De favoriete prooien van een lynx zijn reeën en daar zijn er genoeg van. Maar het zou kunnen dat een lynx op de dool zich toch op een schaap in een weide stort. Het is daarom goed dat de regering schade door een lynx proactief in het wolvenplan opneemt”, besluit Thoelen.