Nog meer series: naast Netflix is er nu ook Amazon Prime, maar welke van de twee moet je echt hebben?

Alsof we nog niet genoeg tv-series op ons lijstje voor het komende jaar staan hebben, is Amazon Prime nu ook nog eens beschikbaar in België. Dat moet de grote concurrent van Netflix worden, en hij ziet er ook grotendeels hetzelfde uit. Een mix van series en populaire films, en een aantal ‘originals’ waarmee ze het verschil willen maken. Maar lukt dat ook? Wij hebben een weekje naar Amazon Prime gekeken en dit zijn onze conclusies.

Gebruiksvriendelijkheid

Het menu van Amazon Prime ziet er bijna exact hetzelfde uit als dat van Netflix: een aantal lijstjes waarin je kunt zoeken naar je favoriete serie of film. Anders dan bij Netflix kan je wel eenvoudig naar de tv-series of de films doorklikken. Natuurlijk staat er nog niet zo veel op als bij Netflix zodat het niet moeilijk is om je weg te vinden. Heel ordelijk en duidelijk allemaal, alleen ontbreekt het wel aan suggesties.

Vorig jaar toonde Netflix ons op een beurs in Parijs hoe ze alles tot in de details meten en op basis daarvan algoritmes maken die kunnen voorspellen welke programma’s we mogelijk ook leuk zullen vinden. Stel dat je naar House of Cards gekeken hebt, dan zal Netflix op basis van waar je woont ook bepaalde andere series aanraden. Tot hiertoe heeft dat niet vaak teleurgesteld, en aangezien veel titels van Amazon ons nog onbekend zijn was het misschien ook handig geweest om suggesties te krijgen. Aan de andere kant zijn het er echt nog niet veel, dus misschien moet het aanbod eerst groeien.

Aanbod

De eerste show die we op Amazon bekeken hebben was zoals bij veel andere nieuwkomers The Grand Tour met de voormalige presentatoren van Top Gear. Het moet voor Amazon een hemels geschenk geweest zijn toen de BBC Jeremy Clarkson vorig jaar z’n C4 presenteerde. Plots hadden ze een trio dat wereldwijd bekend was door een razend populair tv-programma. Dat de nieuwe Top Gear vorig jaar hopeloos flopte speelt natuurlijk ook nog eens in hun voordeel. En we moeten het ook toegeven: The Grand Tour is gewoon veel meer ‘Top Gear’ dan Top Gear zelf.

Heerlijk is ook de manier waarop The Grand Tour begint. Je ziet Clarkson de grijze gebouwen van de BBC verlaten om even later op een zonnige baan in Californië te rijden. Daar krijgt hij het gezelschap van Richard Hammond en James May, allebei breed lachend. The boys are back, en ze stellen echt geen moment teleur.

Amazon
Netflix

Amazon heeft dus een show waarvoor we alles op Netflix opzij zouden schuiven, maar wat hebben ze verder nog? Dan oogt het allemaal veel minder indrukwekkend. Er staan een paar originele reeksen op, maar dan ben je er al bijna doorheen. Een aanrader is zeker The Man In The High Castle. Dat gaat over hoe de wereld er zou uitzien als de Duitsers de Tweede Wereldoorlog hadden gewonnen. Alles speelt zich af in een Amerika dat de Duitsers en de Japanners netjes verdeeld hebben. Maar onrust loert om de hoek, want een intussen bejaarde Adolf Hitler dreigt niet al te lang meer te zullen leven.

Voorts zijn er nog wel een paar series, maar niks waarvoor je nu meteen een abonnement op Amazon Prime hoeft te nemen. Natuurlijk had Netflix bij z’n lancering ook nog niet zoveel in de aanbieding als nu – House of Cards en Orange Is The New Black waren hun uithangborden – alleen was er toch nog veel meer te zien. Series waarvan Netflix de rechten heeft om ze hier af te spelen. Amazon Prime heeft er een paar, maar nog niet veel ronkende namen. Er is The Path met Aaron Paul a.k.a. Jesse Pinkman uit Breaking Bad, en Start Up met Martin Freeman.

Dan zijn er wel nog een paar oudere series, maar of je nu staat te springen om alles van Seinfeld nog eens terug te zien, dat valt nog af te wachten. Toen Netflix ruim twee jaar geleden in België lanceerde hadden ze bijvoorbeeld bijna alle seizoen van How I Met Your Mother. Hopelijk kan Amazon Prime ons de komende maanden overladen met een lawine aan series, want voor de films moet je het uiteraard net zoals bij Netflix niet doen. Tenzij je nog eens naar Jurassic Park of Indiana Jones wil kijken.

Amazon Prime

Kwaliteit

Het blijft verbazingwekkend hoe hoog de kwaliteit van streamingszenders is. Amazon Prime moet op dat vlak helemaal niet onderdoen voor Netflix. Integendeel, zeker bij The Grand Tour hadden we soms de indruk dat het allemaal nog iets knapper oogt. Heb je een televisie die hoge kwaliteit aankan, dan zou het wel eens redelijk indrukwekkend kunnen zijn. Natuurlijk heb je een goede internetverbinding nodig, want Amazon Prime past de kwaliteit aan je capaciteiten aan.

Wat toch stoort is dat je op Amazon Prime bij een pak series geen Nederlandstalige ondertitels kunt vinden. En misschien nog erger, het zijn hun eigen originals die daar het meest tekortschieten. The Grand Tour kan je niet Nederlands ondertitelen, The Man In The High Castle ook niet. Van de andere series die wel ondertitels hebben vermoeden we dat ze hier al eens op televisie zijn uitgezonden of op DVD zijn uitgebracht. Toch wel slordig voor een streamingzender die het populaire Netflix probeert aan te vallen. Uitgerekend nu maken veel mensen kennis met Amazon Prime, dus dan hadden ze er tenminste voor mogen zorgen dat alles op punt staat.

Amazon Prime

Prijs

Net zoals bij Netflix kan je de eerste maand gratis naar Amazon Prime Video kijken. Wie het maar niks vindt kan dus eigenlijk alles van The Grand Tour of een andere serie er door jagen en nadien weer afsluiten. Maar Amazon Prime heeft z’n prijs voorlopig wel aan z’n beperkte aanbod aangepast en zal je op jaarbasis nog niet de helft van een abonnement bij Netflix kosten. In België maakt Amazon Prime Video dus ook deel uit van het hele aanbod dat Amazon Prime heet. Voor dat lidmaatschap betaal je per jaar 49 euro. Dus omgerekend is dat ongeveer 4 euro per maand.

Netflix begon destijds met 8,99 euro per maand voor een gemiddeld abonnement. Intussen is dat 9,99 euro geworden, ofwel een kleine 120 euro per jaar. Voor de prijs moet je dus bij Amazon zijn, en die strijd zal Netflix hier waarschijnlijk nooit winnen. Maar je moet natuurlijk ook afwegen wat je voor je geld krijgt. En dan heeft Amazon toch nog wat werk.

Netflix

Conclusie

Als ze ons morgen vragen om te kiezen, dan gaan wij met Netflix verder. Ten eerste omdat het aanbod stukken groter is. Ten tweede omdat er meer series op staan waarvan we weten dat ze de moeite zijn, zowel reeksen die al een paar jaar meedraaien als series die zich met alle kennis die ze bij Netflix hebben veelbelovend aankondigen. Ten derde omdat Netflix ondanks het prijsverschil met Amazon Prime echt niet duur is als je weet dat het aanbod gewoon enorm is. En ten vierde omdat Netflix ons een vertrouwder gevoel geeft. Zo heb je altijd ondertitels, een luxe die je verdient als je ervoor betaalt.

Amazon Prime

Om eerlijk te zijn lijkt Amazon Prime Video gewoon te snel gelanceerd. Het is een onderdeel van Amazon Prime, en als je dat voor andere dingen gebruikt is het wel de moeite. Maar als je dit abonnement enkel neemt voor series en films, dan lijkt het soms alsof je in een demoversie zit te surfen. Dan is Netflix veel meer een totaalpakket, een machine die aan een steeds hoger tempo draait. Toch zit er wel potentieel in de streamingdienst van Amazon. Het aanbod lijkt de komende maanden ook echt wel te gaan toenemen, check maar even ons jaaroverzicht voor 2017 en dan zie je meteen dat Netflix en Amazon daar twee evenwaardige spelers lijken.

Dus misschien moet je nog even geduld hebben en Amazon Prime Video over een paar maanden nog een kans geven. Tenzij je niet kunt wachten om The Grand Tour te zien natuurlijk, en daardoor voelt het toch echt als een gemiste kans aan voor Amazon. Het goede nieuws is dat Netflix ook al lang een versnelling hoger is geschakeld nu Amazon eraan komt. We zijn er zeker van dat in 2017 het niveau en het aanbod van tv-series weer serieus zal verhogen.

Netflix
Meer
Lees meer...