De afgelopen Olympische Spelen waren de meest internationale ooit, toch op het vlak van medailles. Maar liefst 93 landen wonnen minstens één olympische medaille in Tokio, een absoluut record. Voor drie landen was het de eerste keer ooit dat ze daarin slaagden.
Het had door de coronacrisis wat voeten in de aarde, maar met een jaar vertraging zitten de Olympische Spelen in Tokio er sinds zondag op. De voorbije twee weken probeerden 206 olympische comités (een medaille te bemachtigen. Het om 204 landen, de geschorste Russen die deelnemen onder de neutrale vlag van het Russisch Olympisch Comité (ROC) en het IOC Refugee Olympic Team bestaande uit vluchtelingen.
Die 206 deelnemende olympische comités zijn een evenaring van het record van vijf jaar geleden tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In Tokio vierde Koeweit na een schorsing zijn terugkeer terwijl Noord-Korea afwezig bleef door de coronacrisis.
93 ‘landen’ winnen medaille
Van die 206 ‘landen’ mochten er maar liefst 93 minstens één medaille meenemen naar huis. Daarmee wordt het record van de Olympische Spelen in 2008 gebroken. Toen vielen 87 landen in de prijzen. De afgelopen twee edities van de Spelen wonnen 86 landen een medaille.
Dat hoge aantal komt er mede door enkele primeurs. Zo zijn er drie landen die hun eerste medaille ooit wonnen. Hugues Fabrice Zango won voor Burkina Faso brons in het hinkstapspringen. Het is de eerste medaille ooit voor het Afrikaanse land dat aan zijn tiende deelname toe is. Voor Turkmenistan zorgde Polina Guryeva voor de primeur dankzij zilver in het gewichtheffen.
San Marino
San Marino begon in Japan aan zijn vijftiende Olympische Spelen, maar wist tot nu toe nog nooit in de prijzen te vallen. De vierde plaats van schutter Alessandra Perilli in 2012 was tot nu toe hun beste prestatie ooit. Het is dan ook geen verrassing dat het juist zij is die de dwergstaat in Tokio een eerste medaille ooit bezorgde. Individueel won ze brons en in de gemengde landencompetitie pakte ze met Gian Marco Berti twee dagen later ook nog eens zilver.
Het San Marinese sprookje werd nog mooier toen Myles Amine in het worstelen voor een derde medaille zorgde door eveneens brons te winnen. San Marino is meteen ook het kleinste land ooit dat een olympische medaille won.