Hoofd organisatiecomité Olympische Spelen: “Last minute afgelasting niet uitgesloten”

De kans bestaat nog steeds dat de Olympische Spelen in Tokio ook dit jaar niet doorgaan. Dat heeft Toshiro Muto, hoofd van het organisatiecomité van Tokyo 2020, gezegd op een persconferentie. Er hebben de voorbije dagen al meerdere atleten en andere betrokkenen positief getest op het coronavirus, waardoor de situatie van dichtbij opgevolgd wordt.

De voorbije dagen zijn in Japan telkens meer dan 3.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. In de regio rond de hoofdstad Tokio gaat het om telkens meer dan 1.000 nieuwe gevallen. Daarmee stijgt het aantal besmettingen nog steeds.

67 gevallen bij personen betrokken bij Spelen

Ook de Olympische Spelen zelf blijven niet gevrijwaard van Covid-19. Enkele atleten in het olympisch dorp en meerdere andere medewerkers raakten de voorbije dagen besmet. Sinds 1 juli gaat het in totaal al om 67 gevallen van infecties bij personen die zijn geaccrediteerd voor de Spelen.

De organisatie nam daardoor heel wat extra maatregelen. De meest drastische daarbij is dat alle toeschouwers geband zullen worden van de sportwedstrijden. Ook is de noodtoestand in en rond Tokio nog steeds van kracht, tot grote frustratie van de inwoners van de miljoenenstad.

“Discussie voortzetten bij piek besmettingen”

Toch is dat alles mogelijk niet voldoende. Dat zei Toshiro Muto, hoofd van het organisatiecomité van Tokyo 2020, dinsdag op een persconferentie. De bureaucraat met nauwe banden binnen de Japanse regeringspartij is gekend om zijn voorzichtige woordkeuze en ontweek ook deze keer grotendeels alle vragen van de pers over een last minute annulatie van de Spelen.

“We kunnen niet voorspellen wat er zal gebeuren met het aantal positieve gevallen. We zullen de discussie voortzetten als er een piek is in het aantal besmettingen”, zei Muto volgens ESPN. “We hebben afgesproken dat we op basis van de coronavirussituatie opnieuw vijfpartijenoverleg zullen houden. Op dit moment kunnen de gevallen van het coronavirus stijgen of dalen, dus we zullen nadenken over wat we moeten doen als de situatie zich voordoet.”

Meer
Lees meer...