Noord-Korea: “Alarmerende verandering” in kernwapenbeleid

Noord-Korea wil meer kernwapens bezitten die het, in het geval van een invasie, kan gebruiken tegen Amerikaanse troepen in Zuid-Korea en Japan. Dat denkt Jeffrey Lewis, een professor aan het Amerikaanse Middlebury Institute of International Studies. Hij werd geïnterviewd door CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

Zondag laatstleden heeft Noord-Korea opnieuw raketproeven gehouden. Volgens Noord-Koreaanse staatsmedia ging het om een test van een nieuw wapensysteem dat de nucleaire slagkracht van het land moet vergroten. Het meest gesloten land ter wereld wil zich duidelijk nog steeds profileren als een bedreiging voor de vrije wereld.

Noord-Korea heeft momenteel de mogelijkheid om enkele kernwapens tegen aartsvijand de Verenigde Staten te gebruiken. Dat betoogt Lewis, een professor in de geopolitieke studies, en een expert op het gebied van wapenbeheersing.

“Ze hebben enige afschrikkende werking, maar wat ik denk dat de Noord-Koreanen echt, fundamenteel willen is de mogelijkheid om een veel groter aantal kernwapens te gebruiken tegen de Amerikaanse strijdkrachten in Zuid-Korea en Japan als ze denken dat er een invasie aankomt”, vertelde de hoogleraar maandag op de Amerikaanse zakenzender CNBC.

“Dit maakt deel uit van een alarmerende verandering in de manier waarop ze kernwapens benaderen, en die […] is er echt op gericht om […] de eerste te zijn om kernwapens te gebruiken als ze denken dat ze op het punt staan om binnengevallen te worden”, wierp hij op.

Kernwapentest

Lewis, die ook het Chinese nucleaire beleid tot zijn specialisaties mag rekenen, werd geïnterviewd naar aanleiding van de meest recente Noord-Koreaanse raketproef, twee dagen geleden. Het staatspersbureau KCNA meldde dat Kim Jong-un, de Noord-Koreaanse dictator, “belangrijke instructies gaf over het verder opbouwen van de defensiecapaciteit en de nucleaire strijdkrachten van het land.”

“Noord-Koreanen zijn echt vastbesloten om hun nucleaire beleid om te gooien”, aldus de hoogleraar. Hij wierp op dat de raket eruitzag als “weer een andere variant” van een korte-afstandsraket, en dat het “meer van hetzelfde” is van Noord-Korea – maar het is “nog steeds heel onwelkom.”

Nog volgens Lewis werkt Noord-Korea nu toe naar een kernwapentest, meer dan vier jaar sinds de laatste in 2017. “In zekere zin ligt het mes op tafel”, zei hij. “Ze voelen zich niet echt gebonden aan de toezeggingen die ze in 2018 hebben gedaan toen de diplomatieke periode begon, en we zien ook veel activiteit op de nucleaire testlocatie.”

Tijdens zijn presidentschap had de voormalige Amerikaanse president Donald Trump twee topontmoetingen met Kim Jong-un om te praten over denuclearisatie op het Koreaanse schiereiland. De tweede, die plaatsvond in Hanoi, eindigde abrupt toen de twee partijen het niet eens konden worden over het opheffen van sancties.

Ondergronds nucleair complex

Noord-Korea sloot de ingangen van zijn nucleaire testtunnels in 2018, maar ze hebben ze waarschijnlijk al heropend, opperde Lewis. Zo waren op satellietbeelden die genomen werden in maart duidelijk bouwwerken te zien op de site waar Noord-Korea al zijn vorige kernproeven heeft uitgevoerd, berichtte het persbureau Reuters.

Het is nu aan Kim om te beslissen wanneer hij een kernwapen wil testen, zei de professor. “Als we één ding weten, dan weten we dat er een kernproef zal plaatsvinden wanneer Kim Jong-un daar zin in heeft”, besloot hij.

In 2017 kwamen zeker tweehonderd Noord-Koreanen om na een zwaar ongeluk bij een nucleaire testsite. Bij een instorting van de tunnel van een ondergronds nucleair complex raakten honderden arbeiders bedolven onder puin. Nog eens honderd reddingswerkers zouden omgekomen zijn bij de reddingsacties, volgens Japanse media.

Crypto-diefstal

De kluizenaarsstaat haalde recent ook het nieuws met een van de grootste crypto-diefstallen aller tijden. Zo zouden volgens de Amerikaanse inlichtingendienst FBI hackers verbonden aan het regime in Noord-Korea achter de ontvreemding zitten van de Ethereum-munten, die gelinkt waren aan het videospel Axie Infinity. Die kraak gebeurde eind maart.

(ns)

Meer
Lees meer...