Left Right
scrollTop top

Noord-Korea verbiedt leren jassen omdat te veel mensen de look van Kim Jong-un imiteren


Kim Jong-un Noord-Korea
© Kim Jong-un – Bron: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP/Isopix

De vrijheid van de inwoners van Noord-Korea is nog maar eens wat meer ingeperkt. Autoriteiten treden sinds kort namelijk op tegen Noord-Koreanen die in het openbaar rondlopen met een leren trenchcoat. Zo’n jassen zijn sinds 2019 razend populair geworden nadat de grote leider Kim Jong-un het droeg tijdens een televisieoptreden. Hij zou die imitators echter als respectloos beschouwen en verbiedt daarom sinds kort dat inwoners zijn look nog langer nadoen.

De populariteit van leren jassen in Noord-Korea begon in 2019 toen Kim Jong-un met zo’n jas verscheen op televisie. Rijke inwoners importeerden trenchcoats in echt leer uit buurland China, maar lokale kledingmakers grepen al snel ook naar namaakleer. Het mode-item begon al snel alle lokale markten te domineren, maar dat was niet naar de zin van Kim Jong-un die politieagenten namaakjassen in beslag liet nemen.

Statussymbool

Dit jaar kreeg de populariteit van de leren look een nieuwe boost toen niet alleen Kim Jong-un, maar ook heel wat andere hoge functionarissen op de militaire parade van het 8e partijcongres zo’n jas droegen. Onder andere de zus en mogelijke opvolger van Kim Jong-un, Kim Yo-jong, was toen in het leer gekleed en inspireerde zo heel wat Noord-Koreaanse vrouwen.

De vraag naar synthetisch leer nam sindsdien alleen maar toe en steeds meer mensen dragen in het openbaar een leren jas als een soort statussymbool. Sinds kort is de politie volgens de website Radio Free Asia echter hardhandig beginnen optreden tegen verkopers en dragers van leren trenchcoats. “Jongeren protesteren en zeggen dat ze de jassen met hun eigen geld hebben gekocht en dat er geen reden is om ze weg te nemen”, legt een anonieme bron daar uit.

Partij beslist

“De politie reageert op die klachten door te zeggen dat het dragen van kleding die is ontworpen om eruit te zien zoals iemand van de hoogste klasse een ‘onzuivere trend is om de autoriteit van de hoogste klasse uit te dagen’. Ze droegen het publiek op geen leren jassen te dragen, omdat enkel de partij van Kim Jong-un kan beslissen wie ze mag dragen”, besluit de bron.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…