Zus Kim Jong-un: “Als de VS nucleaire besprekingen verwachten met Noord-Korea, zullen ze teleurgesteld zijn”

De jonge zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in een enkele zin de Amerikaanse hoop op besprekingen over nucleaire vraagstukken getorpedeerd. Het Witte Huis zegt open te staan voor onderhandelingen, maar Noord-Korea blijft onbuigzaam.

Maandag zei de Amerikaanse speciale gezant voor Noord-Korea, Sung Kim, dat de Verenigde Staten bereid zijn tot besprekingen over de nucleaire kwestie in Noord-Korea “waar dan ook, wanneer dan ook en zonder voorwaarden vooraf”. Het duurde niet lang voordat het communistische land reageerde.

De zus van Kim Jong-un, Kim Yo-jong, die belast is met de betrekkingen met de Verenigde Staten, liet dinsdag van zich horen. “De verwachting, die zij (de VS, red.) op de verkeerde manier koesterden, zou hen in een grotere teleurstelling storten”, wordt ze geciteerd door The Guardian.

Met die sneer verwijst ze naar het “interessante signaal” dat de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan meende te lezen in een recente toespraak van de Noord-Koreaanse leider. Kim Jong-un had zijn partij gevraagd om zich voor te bereiden op “dialoog en confrontatie” met de regering-Biden. Hoewel hij de nadruk legde op confrontatie, hoopten de Verenigde Staten dat de deur op een kier stond voor dialoog. “Er is een Koreaans spreekwoord dat zegt dat het belangrijker is om een droom te lezen, niet om hem te hebben”, zei Kim Yo-jung.

Dialoog en sancties

De regering-Biden is bereid de gesprekken met Noord-Korea te hervatten en dan vooral over de kernwapens in het land. Amerikaanse sancties, die momenteel ernstige voedseltekorten veroorzaken, zijn nog steeds van kracht.

De Amerikaanse president is niet van plan ze op te heffen tot er een akkoord is bereikt. Biden voert een beleid dat het midden houdt tussen dat van Donald Trump, met directe confrontatie, en dat van Barack Obama, die veel geduld voor de dag bracht. De relatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea liep in februari in het slop, nadat Kim Jong-un en Trump elkaar ontmoet hadden. (tb/lb)

Meer
Lees meer...