Left Right
scrollTop top

Noorse beachhandbal vrouwenploeg krijgt boete omdat ze shortjes dragen in plaats van bikinibroekjes


Noorwegen beachhandbal
© YouTube The Home of Handball

De speelsters van de Noorse vrouwenhandbalploeg hebben na een wedstrijd dit weekend een boete gekregen van de Europese Handbalfederatie. De vrouwen maakten geen grote fouten op het veld of hebben geen doping genomen. Wel droegen ze shortjes in plaats van bikinibroekjes.

De Noorse vrouwenploeg heeft een boete gekregen na het EK Beachhandbal in Varna in Bulgaria. Tijdens de wedstrijd voor brons tegen de Spaanse ploeg droegen ze namelijk aansluitende shortjes in plaats van bikinibroekjes. En dat is tegen de regels van de sport.

150 euro per persoon

Volgens de regels van de Internationale Handbalfederatie moeten vrouwelijke speelsters bikinibroekjes dragen. Deze moeten “strak zijn en moeten in een hoek uitgesneden zijn aan de bovenkant van het been”. De zijkanten van de broekjes mogen niet langer zijn dan 4 inches, ofwel 10 centimeter.

De Noorse vrouwenploeg droeg tijdens de wedstrijd shortjes. Die waren wel strak, maar waren niet in een hoek uitgesneden en waren ook langer dan 10 centimeter. Daarom kregen alle leden van de ploeg een boete voorgeschoteld van 150 euro. Waardoor de ploeg dus in totaal 1.500 euro moet betalen voor het dragen van shortjes in plaats van bikinibroekjes.

Seksistisch

De regel wordt nu gezien als seksistisch aangezien mannen wel gewoon shorts mogen dragen. De enige vereiste is dat de shorts “niet te baggy” mogen zijn. Terwijl de shortjes van vrouwen dus niet langer mogen zijn dan 10 centimeter, geldt bij de mannen in dezelfde sportdiscipline dat de shorts niet langer mogen zijn dan 10 centimeter boven de knie.

De shortjes van de Noorse vrouwenploeg was een bewuste keuze als protest tegen de seksistische regels in de sport. “Ik snap niet waarom we niet in shortjes mogen spelen”, vertelt de Noorse speelster Martine Welfler aan The New York Times. “Er is tegenwoordig zoveel bodyshaming en andere gelijkaardige zaken. Je zou iets meer moeten kunnen dragen wanneer je speelt.”

Sinds 2006

De Noorse Handbalfederatie probeert al jarenlang een einde te maken aan de seksistische maatregel. In 2006 deden ze dat voor het eerst en nu, 15 jaar later, krijgen ze nog steeds een boete voorgeschoteld voor het dragen van te lange shortjes. Kare Geir Lio, het hoofd van de federatie, pleit daarbij dat er geen enkele reden is waarom vrouwen in bikinibroekjes zouden moeten spelen. “Vrouwen moeten het recht hebben om een uniform te dragen waarvan zij denken dat het gepast is om hun sport uit te oefenen.”

Jessica Rockstroh, de woordvoerster van de Internationale Handbalfederatie laat alvast weten dat er intern gekeken zal worden naar de regels. Daar was eerder geen tijd voor omdat ze het te druk hadden met de voorbereidingen op de Olympische Spelen die later deze week van start gaan. Volgens haar zijn er landen die liever in bikinibroekjes spelen. Noorwegen is het enige land dat al officieel klacht indiende tegen de regel.

De Noorse minister voor Cultuur en Sport, Abid Raja, deelde zijn ongenoegen met de boete al op Twitter. “Dit is absoluut belachelijk! Er is nood aan een verandering in de macho en conservatieve internationale sportwereld. Het ergste is dat er geen gendergelijkheid is! Hoe is dat mogelijk?!”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…