Left Right
scrollTop top

Nope, ’t zijn niet minst goeie skiërs en snowboarders die hun botten breken


Nope, ’t zijn niet minst goeie skiërs en snowboarders die hun botten breken

Uit een drie jaar durend onderzoek van Eurocross en Leiden University Medical Center blijkt dat de meeste wintersporters met ernstig letsel juist de mensen met de meeste wintersportervaring zijn. 

80% van de gewonden die vallen op de skipiste (of daarbuiten) blijken tot de groep van de meest ervaren wintersporters te horen. Ze lopen meer risico op ernstig letsel, zoals een bekkenfractuur of meerdere breuken door een val.

Bij snowboarders komen hersenschuddingen en onderarmbreuken vaker voor. Ze krijgen bijna twee keer zo vaak een hersenschudding doordat ze sneller op hun hoofd vallen. Onderarmbreuken komen bijna drie keer zo veel voor, doordat zij zich bij een val eerder opvangen met de armen.

Skiërs krijgen vaker te maken met beenbreuken en kniebandletstel. Volgens Kees Bartlema, traumachirurg bij Traumacentrum LUMC lijkt ook een bekkenbreuk vaker voor te komen onder skiërs. Dit kan te maken hebben met de houding tijdens de val. Een bekkenfractuur is een ernstig letsel met een relatief lange herstelperiode.

Overmoed

Waarom zijn het de meer ervaren wintersporters die vaker en harder vallen? Eén woord: overmoed. Ervaren skiërs en snowboarders zijn vaak overmoedig, zoeken de uitdaging op en kiezen de moeilijke pistes uit, volgens de onderzoekers. Dat gaat gepaard met hoge snelheden waardoor je harder kunt vallen en sneller te maken krijgt met ernstig letsel.

30-jarige man

Het onderzoek bevestigt overigens de bevindingen van een ander, een Amerikaans, van eerder dit jaar. Daar liet de National Ski Area Association alle ongevallen in kaart brengen waarbij de skiër of snowboarder op de skipiste iets brak of erger.

Het profiel dat daaruit voortkwam was een 30-jarige ervaren skiër die een helm droeg en te snel ging op een blauwe piste. Zeven van de 10 ernstige skiongevallen waren het gevolg van botsingen, veroorzaakt door te snel gaande snowboarders of skiërs. Een overweldigende meerderheid van de skiërs en snowboarders die breuken oplopen of erger blijken ook mannen te zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  136.069.313
 • Aantal
  doden
  2.937.292
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  939.309
 • Aantal
  doden
  23.636