Left Right
scrollTop top

Ook Antwerpen gelast kerstmarkt, eindejaarsvuurwerk en nieuwjaarsreceptie af door coronasituatie


Kerstmarkt Duitsland Keulen Coronavirus
© In Duitsland – zoals hier in Keulen – zijn de heel wat Kerstmarkten wel mogen doorgaan – Bron: Ying Tang/NurPhoto/Shutterstock/Isopix

Antwerpen schrapt fors in het programma van zijn stadsfestival Winter dat op zaterdag 4 december van start gaat. Zo gaat de kerstmarkt, het eindejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsreceptie niet door. Andere activiteiten zoals de schaatspiste, het reuzenrad, de Winterfoor en de kerststal gaan wel gewoon door zoals gepland. Dat heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) vrijdag bekendgemaakt na een vergadering van de stedelijke crisiscel.

Nadat de nieuwe coronamaatregelen van de federale overheid op de persconferentie van het Overlegcomité vrijdagmiddag bekendgemaakt waren, kwam de crisiscel van de stad Antwerpen meteen samen. Op de agenda daar stond onder andere het stadsfestival Winter, een soort verzamelnaam voor alle activiteiten die in Antwerpen doorgaan rond de kerst- en eindejaarsperiode.

Al snel was duidelijk dat de chalets die op verschillende plaatsen in de stad staan, zouden moeten sneuvelen. Een deel van de standhouders kwam zelf met die vraag naar het stadsbestuur en ook organisatorisch leek het onbegonnen werk om het kerstchaletdorp te laten doorgaan. “Binnen het wettelijk kader was het vrijwel onmogelijk om dat veilig en praktisch te kunnen organiseren. Dat geldt ook voor het nieuwjaarsvuurwerk en de nieuwjaarsreceptie”, klinkt het bij de stad in HLN.

Andere evenementen

“Dit is geen gemakkelijke beslissing, maar de bovenlokale maatregelen en de stijgende curve laten ons jammer genoeg weinig keuze. Bovendien merkten we ook bij standhouders dat er steeds minder animo was”, verduidelijkt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Er blijven echter tal van evenementen over die we wel veilig kunnen organiseren om deze kerst- en eindejaarsperiode te verwarmen.”

Een van de zaken die wel gewoon nog doorgaat, is de schaatspiste met bijhorende bar. Ook het reuzenrad zal opnieuw te zien zijn, net als de Winterfoor en het Joe Xmas House op de Grote Markt. Tot slot wordt ook de kerststal uitgezet, kan je opnieuw gaan sterrenkijken op Het Steen en zijn er nog verschillende andere animaties voorzien.

Niet in Gent, wel in Brugge en Brussel

Vorige weekend maakte stad Gent al bekend dat bij hen zo goed als alle geplande grote evenementen van de komende de komende tijd niet zullen doorgaan. Het gaat daarbij om de Gentse Winterfeesten, het oudejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsdrink onder de Stadshal. In Brussel en Brugge zijn de kerstmarkten dan weer wel gewoon opengegaan, al gelden daar wel extra maatregelen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…