Nu 16 keer gemiddeld per dag: Trump beliegt Amerikanen (en de wereld) steeds meer en steeds vaker

Donald Trump lijkt de jongste maanden z’n leugenturbo te hebben aangezet. De Amerikaanse president heeft nu, sinds zijn aantreden, gemiddeld dagelijks 7,6 leugens of bewust misleidende openbare verklaringen gedaan. Het gemiddelde van de jongste twee maanden is zelfs 16 per dag.

Dat blijkt uit cijfers van het Fact Checker Team van de Washington Post, en voor pro-Trumpers in een colère schieten: Glenn Kessler en zijn collega’s doen dat ondertussen al bijna 10 jaar. En ze pasten dezelfde regeltjes en normen toe voor Barack Obama om die te factchecken. Obama deed het ook wel, een leugen vertellen of een bewust misleiden verklaring afleggen. Alleen: hij deed het echt wel veel minder.

In z’n eerste 10 maanden als president had Trump al zes keer meer leugens verteld dan Obama in z’n acht jaar als president. En het wordt met de dag erger. In z’n eerste jaar als president vertelde Trump 2.140 onwaarheden in het openbaar. In de jongste zes maanden is hij erin geslaagd dat aantal te verdubbelen naar 4.229.

Gemiddelde verdubbeld jongste zes maanden

Of: in het eerste jaar als president stuurde Trump gemiddeld 4,9 keer per dag bewust een leugen de wereld in. Nu zit hij aan een totaal gemiddelde van 7,9 en als je juni en juli apart bekijkt, zat hij aan 16 leugens en onwaarheden per dag.

Er zijn dagen dat meer dan 75% van wat Trump via Twitter, in speeches of in interviews op de wereld loslaat direct als bullshit kan worden gecatalogeerd. Of, zoals iemand het onlangs poneerde, Trump produces enough bullshit to fertilize Mars.

Topdag: 79 leugens op 5 juli

Trumps topdag is 5 juli, met 79 false and misleading claims. Hij heeft ook een 150-tal leugens die hij regelmatig herhaalt (minstens drie keer tot nu).

Ongeveer een derde van de leugens (1.293) hebben te maken met economische issues, gaande van handelsverdragen tot het aantal jobs dat hij zou hebben gecreëerd. Hij claimt bijvoorbeeld heel vaak de eer op voor banen die hij zou hebben geschapen die ontstonden voordat hij president werd of voortkomen uit beslissingen waarin hij geen rol speelde. Hij haalt bijna dagelijks zijn “ongelooflijke succes” in termen van banengroei aan, ook al is de jaarlijkse banengroei onder zijn presidentschap nog steeds kleiner dan onder de laatste vijf jaar van Barack Obama’s termijn.

Meer
Lees meer...