Left Right
scrollTop top

Nu al hét cadeau van 2017 voor onder de kerstboom: waarom deze Mini Super Nintendo zo geweldig is


Nu al hét cadeau van 2017 voor onder de kerstboom: waarom deze Mini Super Nintendo zo geweldig is

Hij is piepklein, er staan 21 spelletjes op, en je kan ze op één na allemaal al gespeeld hebben. En toch is de SNES Classic Mini, de heruitgave van de geliefde Super Nintendo uit de jaren 90, voor ons nu al het cadeau voor onder de kerstboom. Nostalgie naar de tijd dat een game nog erg simpel was, lang voor we Call of Duty, Assassin’s Creed, Uncharted of zelfs Tomb Raider speelden. Onze gamejournalist had deze console lang geleden, en was natuurlijk in de wolken.

Kerstmis, ergens in het begin van de jaren 90. Eén van mijn allereerste herinneringen van een cadeau dat ik als kind kreeg. Plots kwamen mijn ouders met een grote ingepakte doos tevoorschijn, ze was te groot om onder de kerstboom te passen. Daarin zat hij dan, een Super Nintendo, mijn allereerste spelcomputer. Zonder twijfel een serieuze hap uit het budget van mijn ouders, maar de vreugde was eindeloos. Super Mario World was het allereerste spelletje dat erbij werd geleverd, en er zouden er nog veel volgen. Van Super Mario Kart tot Donkey Kong en Zelda, zoals bij zovele is de liefde voor Nintendo toen geboren.

Oktober 2017, op de redactie van newsmonkey in Gent. Ik krijg telefoon om een pakketje aan de receptie te komen ophalen. Een kleine doos die ik gemakkelijk met één hand kan optillen. Even later heb ik een miniversie van de Super Nintendo vast. Een kwarteeuw later, maar het kriebelde meteen om hem aan te sluiten en te beginnen spelen. Mijn oude vriend was terug, en hoewel hij flink gekrompen is, ziet hij er nog goed uit voor z’n leeftijd. Pure nostalgie, het kan iets doen met een mens.

Voorouder consoles

Het is waarschijnlijk voor heel wat mensen herkenbaar. Dan toch voor iedereen die in de jaren 90 is opgegroeid. Samen met z’n opvolger die we zo mogelijk nog meer hebben kapot gespeeld, de Nintendo 64, was dit de console die Nintendo in de jaren 90 tot gamereus heeft gemaakt. Thuis zet ik hem tussen de Switch, de Wii U, de Playstation 4 en de Xbox One die aangesloten staan op de televisie – ja, een gamejournalist mag niet klagen. Het is bizar als je bedenkt dat al deze consoles hun bestaan aan voorouders zoals die Super Nintendo te danken hebben.

Wie nog langer meegaat, heeft dit gevoel wellicht ook gehad toen Nintendo eerder de NES Classic Mini uitbracht. Dat is helemaal het begin van Super Mario en co. Die miniconsole was een succes en zou hopelijk volgend jaar opnieuw in de winkel moeten liggen. Ook van de Super Nintendo Classic Mini heeft Nintendo een grotere oplage beloofd. En dat zal nodig zijn, want vermoedelijk gaat deze console zo lang na z’n eerste release opnieuw een hit worden.

Als je nog oude spelletjes liggen hebt, dan hoef je die niet boven te halen. Het was de tijd dat we nog met diskettes in onze computer werkten, en de games van de Super Nintendo leken op videocassettes die we in de gleuf in het midden van de console moesten vastklikken. Die gleuf is in de miniversie dichtgemaakt en dient louter als decoratie. Logisch, want alle games zijn al ingebouwd in deze Super Nintendo. Het zijn twintig succestitels uit de eerste helft van de jaren 90, aangevuld met één nog niet verschenen game: Star Fox 2. Die is destijds nooit uitgebracht hoewel de game vrijwel klaar was.

1. De games met Super Mario

Natuurlijk eist Super Mario de hoofdrol op in de selectie games. Op de NES had je de hele Super Mario Bros-reeks. Op de Super Nintendo maakten we kennis met Super Mario World. Het concept was hetzelfde: een aantal werelden overleven, bazen verslaan, en uiteindelijk tegen Bowser vechten om de prinses te bevrijden. Wanneer je de game nu speelt gaat het erg snel. In een mum van tijd heb je het uitgespeeld, maar vroeger vonden we dat blijkbaar niet zo erg. En in de jaren 90 was de game misschien ook moeilijker dan nu voor ervaren gamers.

Daarnaast is er ook Super Mario World 2, die bekend werd als Yoshi’s Island. Het schattige draakje werd dankzij de Super Nintendo populair en zou op de consoles die volgden tal van spin-offs krijgen. De Nintendo-familie was nog niet zo groot als nu, maar samen Donkey Kong kregen de figuurtjes uit de Super Mario-games ook al hun eerste racespel. Super Mario Kart zag het levenslicht en zou altijd één van de populairste titels blijven. Verrassend wel hoe snel die wagentjes rijden in vergelijking met de huidige games. En ja, wie het spel destijds had, zal de circuits nog uit het hoofd kennen.

De eerste link naar de toekomst werd gelegd in Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars. De eerste Mario-games waren hier al wat moeilijker in te herkennen, en het was ook één van de laatste games op de Super Nintendo voor die de fakkel doorgaf aan de nieuwe Nintendo 64.

2. De andere Nintendo-figuren

Ook Donkey Kong was er vanaf het begin bij, en op de Super Nintendo kreeg hij zelfs de hoofdrol als held in een eigen game. Donkey Kong Country oogde al heel modern voor de jaren 90. Zeker in vergelijking met vele andere oude games op de console. De aap had toen al het gezelschap van Diddy, en het spel zou één van de grote hits van de Super Nintendo worden.

Voorts is er ook Kirby’s Dream Course, met het bekende roze, bolle ventje. Tot op vandaag kom je nog altijd dezelfde vijanden tegen in games die rond Kirby draaien. Denk maar aan de bekende boom waar hij tegen vecht. Kirby was iets helemaal anders dan Super Mario en Donkey Kong, en toch was de basis hetzelfde. Nintendo ontwikkelde zich in die tijd tot de meester van de platformspellen. En eigenlijk zijn het ook vandaag nog die games die we het liefst op de Wii of de Switch spelen.

Op de valreep kwam er voor Kirby nog een vervolg: Kirby Super Star. Ook die game, bestaande uit tal van andere games, zit in de selectie. Kirby zou later op geen enkele console mogen ontbreken, en deze game kreeg ook een remake op de Wii U. Ook op de handhelds, zoals de Nintendo (3)DS, is Kirby nog steeds een graag geziene spelfiguur.

3. Star Fox

Een apart verhaal is dat van Star Fox. De eerste game zou in 1993 een succes worden op de Super Nintendo, en dat spel kan je op de Classic Mini ook terugvinden. Het was de bedoeling dat de game een vervolg zou krijgen, en dat was in 1996 zo goed als klaar. Maar de Super Nintendo zat toen al in z’n laatste levensjaar en het Japanse bedrijf wou liever een indrukwekkende Star Fox maken voor de Nintendo 64 die eraan kwam. En dus is Star Fox 2 nooit uitgebracht.

Dankzij de SNES Classic Mini gaan we het spel toch nog kunnen spelen. Je zal het spel niet meteen in het menu zien staan, want je moet er wel voor werken. Wanneer je het eerste hoofdstuk van de originele Star Fox uitspeelt, zal nummer 2 verschijnen.

4. Zelda

Ook voor Zelda kunnen we beroep doen op de Super Nintendo. Eigenlijk is de spelreeks net 30 jaar geworden, want de eerste games verschenen eind jaren 80 al op de NES. De Super Nintendo scoorde met A Link To The Past een game waarop de reeks op iedere console nadien voort bouwde. Link is intussen een even succesvolle gamefiguur als Super Mario. Ook hij moet een prinses redden, prinses Zelda, maar het concept word je nooit beu.

5. Street Fighter II

Wie in de jaren 80 en 90 opgroeide heeft ook heel wat tijd doorgebracht met arcadegames. Zo kon je in speelhallen Street Fighter gaan spelen. Het was één van de populairste games uit die tijd. Stilaan werd thuis gamen populairder en zo heeft de tweede editie van het spel, Street Fighter II, ook een versie op de Super Nintendo, en andere consoles, gekregen.

6. En nog veel meer

Voor de volledigheid sommen we nog even alle andere games op. Eén van de bekendste die we nog niet genoemd hebben is Final Fantasy III. Eigenlijk was dit al het vierde spel in de reeks, maar niet alle games zijn onmiddellijk buiten Japan uitgebracht. Final Fantasy zou later voor een tijdje met Sony in zee gaan, maar sommige gamers noemen het nog altijd de beste RPG ooit op Super Nintendo.

Metroid is een serie die dan weer enkel op Nintendo te spelen was, en op de SNES was dat Super Metroid, de derde game in de reeks. Onlangs kwam er op de Nintendo 3DS nog een nieuw spel in deze serie uit.

Nog een bekende naam is Castlevania IV. Dat de reeks een echte klassieker is, blijkt ook uit het feit dat Netflix er onlangs een animatiereeks over maakte. Andere titels in de selectie zijn F Zero, Secret of Mana, Mega Man X, Super Ghouls ’n Ghosts, Earth Bound, Contra III en Punch-Out. Allemaal games die ooit de ranglijsten van de best verkochte titels hebben aangevoerd. Veel games ook met spoken, monsters en aliens, want ja, dat was nog een erfenis van de jaren 80. Denk maar aan de tv-serie Stranger Things, die niet toevallig in die setting is geplaatst.

Twee controllers

Nintendo levert de miniconsole met twee controllers. Dat is ook typisch jaren 90, want nadien moest je meestal een tweede controller apart gaan kopen. Die controller is bijna even groot als de hele console, aangezien ze voor het speelgemak natuurlijk geen minicontrollers konden maken.

De heruitgave van de Super Nintendo kost 89 euro, inclusief alle games die geïnstalleerd zijn. Je kan er geen games voor kopen, dus daarmee heb je meteen het ganse pakket.

Super Nintendo, goede vriend, deze keer zal geen enkele andere spelcomputer ons nog scheiden. Welkom thuis, ik heb je gemist …


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539