Nu eindelijk ook Antwerpse LEZ-boetes voor Nederlanders en Fransen

Nu eindelijk ook Antwerpse LEZ-boetes voor Nederlanders en Fransen

Iedereen gelijk voor de wet, ook in Antwerpen en ook voor de Nederlanders en de Fransen. Ook zij moeten namelijk binnenkort de LEZ-boetes betalen. Die boetes konden vroeger niet doorgestuurd worden omdat er een discussie gaande was tussen de Vlaamse en federale overheid. Daardoor kon Antwerpen de chauffeurs die in fout zijn, niet beboeten, maar daar komt nu verandering in. 

Het laatste woord is nog niet geschreven over de Lage Emissie Zone (LEZ), de regelgeving in Antwerpen die ervoor zorgt dat vervuilende wagens het stadscentrum niet inmogen. Een nieuw akkoord tussen de Vlaamse en federale overheid moet ervoor zorgen dat ook Nederlanders en Fransen nu de boetes toegestuurd krijgen als ze die LEZ zonder toestemming binnenrijden.

ANPR-camera’s leggen vast wie de LEZ binnenrijdt. Bij een overtreding vertrekt er dan vanuit Antwerpen een boete richting de overtreder. Maar stad Antwerpen had geen toegang tot persoonsgegevens van Franse of Nederlandse bestuurders. Volgens de stad moest dat mogelijk zijn, en daar krijgen ze nu gelijk in.

Toegang tot gegevens

“We krijgen nu wel toegang tot deze persoonsgegevens”, zegt de schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) aan Gazet Van Antwerpen. “Zo kunnen we controleren wie in overtreding was en dus ook een boete sturen. Er wordt volop gewerkt aan het afstemmen van de informatica. Nog voor het einde van het jaar gaan we de Nederlandse en Franse overtreders daadwerkelijk kunnen beboeten.”

Ook chauffeurs die niet uit de buurlanden komen, of waar geen deals mee zijn over persoonlijke gegevensoverdracht, zullen de boetes in de bus krijgen. Daar zal dan een speciaal incassobureau verantwoordelijk voor zijn.

Buitenlandse registratie afschaffen

Momenteel bestaat de verplichting nog steeds voor buitenlandse wagens om zich te registreren, of ze nu met een vervuilende wagen rijden of niet. De stad onderzoekt ook meteen of die verplichting niet afgeschaft kan worden, want nu krijgen buitenlandse bezoekers met een propere wagen wel degelijk een boete, gewoon omdat ze niet geregistreerd zijn. Dat wil Antwerpen vermijden.

Sinds maart, wanneer de LEZ-boetes effectief uitgedeeld werden, zijn al meer dan 70.000 chauffeurs beboet, en zo’n 130 daarvan waren niet-Belgen. Samen leverde dat 8,7 miljoen euro op, waarvan de helft geïnd is. Dat bedrag zal wel nog drastisch zakken in de komende tijd: de eerste maanden werden er drie keer zoveel boetes uitgedeeld als in oktober van dit jaar.

iStock

Gesponsorde artikelen