Left Right
scrollTop top

Nu ook opname gelekt van misbruik Weinstein, maar die klinkt laconiek: “Ik zal het nooit meer doen”


Nu ook opname gelekt van misbruik Weinstein, maar die klinkt laconiek: “Ik zal het nooit meer doen”

Het schandaal rond Harvey Weinstein, mede-oprichter van The Weinstein Company, begint uit zijn voegen te barsten. Na verschillende topactrices die naar voor stappen en getuigen over de seksuele intimidatie van de producent, is nu ook een opname gelekt waarin hij een actrice vraagt “hem te bekijken wanneer hij doucht” en hij geeft ook toe haar te hebben betast. “Ik ben dat gewoon”, zegt hij. “Sorry, ik zal het niet meer doen.”

Het ontslag van Harvey Weinstein sloeg in Hollywood in als een bom. De mede-oprichter van The Weinstein Company die uit zijn eigen bedrijf ontslagen wordt, dat nieuws op zich is al groot genoeg. Maar het was de reden waarom dat Hollywood deed daveren. Weinstein werd er door The New York Times van beticht meerdere actrices seksueel te hebben geïntimideerd en zwaar betaald te hebben om die zaken stil te houden. Na zijn ontslag bleven de getuigenissen van slachtoffers binnenkomen, waaronder ook een aantal topactrices zoals Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie.

Het misbruik was al lange tijd een publiek geheim in Hollywood. Zo wou The New York Times in 2004 al een artikel publiceren over de uitspattingen van de producent, maar dat werd, naast door Weinstein zelf, ook mede door topacteurs Matt Damon en Russell Crowe tegengehouden.

“Ik wil dit niet doen, stop, doe het niet”

De getuigenissen liegen er niet om. Ze scheppen een verschrikkelijk beeld van de Hollywood-producent.

Asia Argento, een Italiaanse actrice, werd in 1997 al slachtoffer van Weinstein, die haar zou hebben aangerand. “Ik ben gehavend”, zei ze daarover. “Enkel al erover praten, mijn hele lichaam beeft. Ik weet dat de schade er is en dat die er zal blijven.”

“Ik zei steeds maar weer: ‘Ik wil dit niet doen, stop, doe het niet'”, getuigt zangeres Lucia Evans, die in 2004 door de producer werd gedwongen seksuele daden uit te voeren. “Ik probeerde weg te geraken maar misschien heb ik niet hard genoeg geprobeerd. Ik wou hem niet schoppen of met hem vechten.”

Ook de Franse actrice Emma de Caunes kwam in aanraking met Weinstein. Hij nodigde haar uit op haar hotelkamer en verscheen plots naakt. “Het was zoals een jager een een wild beest”, zei ze daarover. “De angst windt hem op.”

Amper twee jaar geleden stapte model Ambra Battilana Gutierrez naar de politie omdat Weinstein haar aangerand had. Weinstein zou haar benaderd hebben, haar borst hebben vastgenomen en geprobeerd hebben zijn hand onder haar rok te krijgen.

Opname

Ondertussen bleef het echter wel bij getuigenissen en waren er geen ‘echte’ bewijzen tegen de man, tot gisteren een opname uitlekte van diezelfde Gutierrez. Daarin is te horen dat Weinstein vraagt haar om hem te bekijken wanneer hij doucht.

“Kom er vijf minuutjes bij”, kunnen we hem horen zeggen. “Ruïneer je vriendschap met mij niet omwille van vijf minuutjes”

In de opname vraagt het model ook waarom hij de dag ervoor haar borst heeft aangeraakt. “Sorry”, antwoordt hij. “Ik ben dat gewoon. Kom. Alsjeblieft.” Gutierrez reageert verbaasd op zijn bekentenis. “Ja”, bevestigt die nog eens. “Ik zal het niet meer doen.”

Die opname had Gutierrez ook aan de New Yorkse politie bezorgd, maar toch werd van hogerop besloten de zaak te laten vallen. Weinstein betaalde daarna het Italiaanse model om het voorval stil te houden. Maar nu kon de New Yorker toch beslag leggen op de audio, die voor de zoveelste keer in deze zaak een vlaag van verontwaardiging doet oplaaien. Het net lijkt zich finaal te sluiten rond Weinstein.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899