Oeps! Europees topambtenaar Selmayr gooit per ongeluk alle gsm-nummers van Europese Commissie online

Het was geen plotse vlaag van transparantie en openheid, want Martin Selmayr, de nieuwe secretaris-generaal van de Europese Commissie staat bekend om z’n voorliefde voor deals achter de schermen. Maar de topambtenaar van de EU maakte per ongeluk alle telefoonnummers van Europese Commissarissen en hun kabinetschefs bekend, via een foto.

Martin Selmayr lijkt wel een personage uit House of Cards. Een onwaarschijnlijke fixer, de man die eigenlijk meer macht heeft dan Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Want terwijl Juncker nog een glaasje drinkt, regelt Selmayr de zaakjes, zo wordt gefluisterd in Europa.

Selmayr, een Duitse christendemocraat, liet zichzelf nog maar onlangs benoemen als de belangrijkste ambtenaar van de EU. Daarbij paste hij alle regels uit het draaiboek van Machiavelli toe: in het grootste geheim bereidde hij z’n eigen promotie voor, waarbij een pak topambtenaren van de EU compleet verrast waren. En zo werd de kabinetschef van Juncker plots dus de nieuwe secretaris-generaal van de Europese Commissie.

Maar pas geïnstalleerd begaat Selmayr al meteen een grove blunder. Want hij wilde zichzelf graag presenteren, met een power-foto van hem, zittend aan z’n bureau. Alleen, aan de muur achter de nieuwe topambtenaar hingen lange lijsten met allerlei telefoonnummers van iedereen die iets te zeggen heeft in Brussel: alle persoonlijke nummers van de kabinetschefs van de Commissie, en uiteraard alle privé-nummers van alle Europese Commissarissen.

Schending van de eigen EU-regels over data protection

De foto stond in volle scherpte online op de website van de Europese Commissie. Door de hoge resolutie kon iedereen inzoomen en de nummers lezen. Ze staan er mooi alfabetisch onder de naam ‘college 2014-2019: alle nummers van de Commissie. En daarnaast hangt het lijstje van de kabinetschefs: te beginnen met Maria Asenius, die internationale handel doet onder Commissaris Cecilia Malstrom, tot Matej Zakonsjek die werkt voor Violeta Bulc. Zelfs Selmayr z’n eigen nummer hangt erbij.

Het meest pijnlijke: het onthullen van dergelijke persoonlijke data is een overtreding van de eigen EU-regels rond privacy en ‘data protection’: je mag niet zomaar dit soort gegevens online gooien.

De foto werd uiteindelijk offline gehaald en vervangen door een minder hoge resolutie, waardoor de telefoonnummers niet meer leesbaar zijn.

Selmayr z’n benoeming als nieuwe secretaris-generaal zet overigens veel kwaad bloed. De oppositie in het Europees parlement eist transparantie over de zaak. Feit is dat z’n voorganger, de Nederlander Alexander Italianer, plots plaats moest ruimen voor Selmayr. Meer dan ooit kijkt iedereen naar de Duitser en niet naar de Luxemburger Juncker als de échte baas van Europa.

epa
Meer
Lees meer...