Of je kat rechts- of linkspotig is, maakt veel uit

Net als mensen hebben ook katten een voorkeurshand, euhm -poot. Ze gebruiken één poot meer om te spelen, te eten of om aan je zetel te krabben. En net als bij mensen, waarbij linkshandigen gezien worden als creatiever, heeft dat bij katten ook invloed op de persoonlijkheid. 

Welke invloed heeft de voorkeurspoot van je kat op zijn of haar persoonlijkheid? Dat is de vraag die ze zich stelden aan de Universiteit van Belfast. Uit een studie die daar onlangs werd uitgevoerd, blijkt nu dat de voorkeurspoot van je kat wel degelijk bepalend is voor de persoonlijkheid van je huisdier. Meer nog, het zou bepalen hoe leuk je kat is.

Ambidextraal

Uit het onderzoek bleek dat 90 procent van de katten een duidelijke voorkeur hadden voor links of rechts. Voorgaand onderzoek kwam uit op dezelfde resultaten, waarbij 50 procent van de katten rechtspotig was en 40 procent linkspotig. De overige 10 procent heeft geen voorkeurspoot en is dus met een moeilijk woord ambidextraal. En bij die 10 procent zit het grootste verschil qua humeur.

Katten die een duidelijke voorkeurspoot hebben, of dat nu links of rechts is, scoorden in het onderzoek beter op eigenschappen als oogcontact maken, vriendelijkheid en aanhankelijkheid. Het zijn dus kortom leukere katten. Daarbij waren poezen met een voorkeur voor rechts doorgaans speelser dan de linkspotige poezen.

Katten zonder voorkeurspoot, de zogenaamde tweepotige of ambidextrale poezen, komen dus slechter uit het onderzoek en kunnen zo gezien worden als minder aangename huisdieren.

Moet je nu beginnen panikeren omdat je kat geen duidelijke voorkeurspoot heeft? Niet noodzakelijk, laat Mariska Kret, cognitief psycholoog aan de Universiteit van Leiden, weten aan De Volkskrant. “De gevonden effecten zijn vaak klein en schieten alle kanten op. Er blijft veel onduidelijkheid. Ik betwijfel of katten de geschiktste dieren zijn voor dit soort onderzoek. Ze zijn doorgefokt op eigenschappen die wij prettig vinden waardoor ze onderling weinig verschillen.” Maar ze laat wel weten dat dit een goed onderzoek was en dat er dus zeker een grond van waarheid in zit. “Dit is een mooie studie, degelijk uitgevoerd.”

iStock

Doe de test

Maar wat is nu de dominante poot van jouw kat? Dat kan je bepalen aan de hand van dit gemakkelijke testje. Je stopt een snoepje in een glas waar je kat niet met z’n kop door kan. De kat zal proberen het snoepje alsnog te pakken te krijgen en zal daarvoor z’n dominante poot gebruiken. Je moet dit experiment een aantal keer herhalen (in het onderzoek was dit 50 keer) om zeker te zijn of het wel echt om een dominante poot gaat. Wisselt je kat geregeld af van poot, dan hebben we dus slecht nieuws voor jou …

Meer
door Redactie
Lees meer...