Olympische Spelen: BOIC maakt Belgische vlaggendragers bekend

Basketbalster Emma Meesseman en jumpingruiter Jérôme Guéry zullen de Belgische vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op vrijdag 26 juli. Dat maakte het BOIC zojuist bekend.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft bekendgemaakt wie de Belgische vlag zal dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. De keuze viel daarbij op de 31-jarige Emma Meesseman en de 43-jarige Jérôme Guéry.

Wie zijn Emma Meesseman en Jérôme Guéry?

Emma Meesseman is de beste Belgische basketbalster ooit en een van de beste speelsters ter wereld. Haar palmares is stilaan te lang om op te sommen. Op clubvlak won ze al zes keer de EuroLeague en één keer de titel in de WNBA. Met de Belgian Cats won ze in 2023 het EK. In zo goed als al deze toernooien werd ze uitgeroepen als MVP. In Parijs hoopt Meesseman een medaille te winnen met de Belgian Cats en zo de ontgoocheling van Tokyo door te spoelen. Daar strandde België op één seconde van een halve finale en dus zeer dicht bij een medaille.

Die medaille hangt wel al in de kast van Jérôme Guéry. Hij won in 2021 met het jumpingteam brons en bezorgde ons land zo een eerste olympische medaille in de paardensport in 36 jaar. Van dat team blijft Guéry in Parijs als enige over. Zijn toenmalige ploeggenoten Grégory Wathelet en Pieter Devos zijn deze keer – op andere paarden – eerste en tweede reserve. Toch is België ook deze keer ambitieus in de jumping.

Openingsceremonie

De openingsceremonie in Parijs op vrijdag 26 juli belooft een unieke ervaring te worden. De atleten zullen namelijk eerst met boten op de Seine een parcours van 6 kilometer afleggen van Pont d’Austerlitz naar Pont d’Iéna. Tijdens die tocht passeren ze onder andere langs het Louvre, Notre-Dame de Paris en Place de la Concorde. De boottocht eindigt aan een stadion op het plein Trocadéro, waar het officiële protocol zal doorgaan.

Meer
Lees meer...