Voor het eerst krijgen Belgische medaillewinnaars op Olympische en Paralympische Spelen zelfde premie

Het Belgische Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en het Belgische Paralympisch Comité (BPC) hebben bekend gemaakt welke premies atleten kunnen ontvangen bij goede prestaties tijdens de Spelen in Parijs deze zomer. Opvallend daarbij is dat Belgische medaillewinnaars op de Olympische en Paralympische Spelen hetzelfde bedrag krijgen. Dat is een primeur.

De premies die atleten die Belgische atleten tijdens de Olympische Spelen in Parijs kunnen winnen, zijn dezelfde als tijdens de Spelen van 2021 in Tokyo. Die bedragen worden ook opnieuw gefinancierd door de Nationale Loterij. Dat meldt HLN.

Olympische Spelen

Belgische medaillewinnaars die met een gouden medaille naar huis gaan krijgen 50.000 euro. Voor een zilveren medaille ligt er 30.000 euro klaar, terwijl brons 20.000 euro oplevert. Wie vierde wordt, krijgt 10.000 euro en voor een vijfde tot en met achtste plaats is er nog 5.000 euro.

Bij ploegsporten gaat het om ander bedragen. Daar is er 12.500 euro voor goud, 7.500 euro voor zilver en 5.000 euro voor brons. Een vierde plaats in een ploegsport is 2.500 euro waard, terwijl de vijfde tot en met achtste plaats 1.250 euro oplevert.

Ook coaches krijgen geld, al gaat het bij hen om maximum 25 procent van wat de sporters zelf krijgen. Al deze bedragen zijn overigens bruto.

Paralympische Spelen

Belgische medaillewinnaars op de Paralympische Spelen, die na de Olympische Spelen doorgaan, krijgen dus dezelfde bedragen. Toch zijn er enkele verschillen. Zo is er geen premie voorzien voor de vierde tot en met achtste plaats. Daarnaast wordt er ook enkel een premier uitbetaald voor de hoogste behaalde medaille. Tot slot krijgen coaches maar 10 procent van deze bedragen.

Meer
Lees meer...