Omstreden Holocaust-wet die “geschiedenis herschrijft” is feit in Polen

Na de kamer (de Sejm) heeft nu ook de senaat in Polen een omstreden Holocaust-wet goedgekeurd. De wet maakt het illegaal om Polen te beschuldigen van medeplichtigheid bij de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt het verboden om de concentratiekampen in het land Pools te noemen. Er komt een maximum gevangenisstraf op van drie jaar.

Internationaal is er kritiek gekomen op de wet. Het Israëlische kabinet drong er bij de Poolse regering op aan om de wet te herzien. Premier Netanyahu liet afgelopen weekend weten dat het document volgens hem iedere grondslag mist. “Ik ben er ten zeerste op tegen. Men kan de geschiedenis niet veranderen en de Holocaust ontkennen”, zei hij. Israël vreest dat de wet misbruikt wordt om de Poolse rol bij de Jodenvervolging te ontkennen.

“Geen wet kan de historische waarheid veranderen”, staat in een Israëlische verklaring.

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg Polen om de wet te heroverwegen. De VS vreest dat de vrije meningsuiting erdoor wordt belemmerd. De Poolse regering zegt dat dit niet de bedoeling is, maar dat de naam van Polen in het buitenland er juist door wordt beschermd.

Kampen

Polen werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ingenomen door de nazi’s. Tijdens de oorlog kwamen miljoenen Polen om het leven, onder wie drie miljoen Poolse Joden. In het land stichtten en beheerden de Duitsers tientallen concentratiekampen, waaronder de vernietigingskampen Sobibór en Auschwitz-Birkenau. Polen heeft zich altijd sterk verzet tegen het gebruik van de beschrijving “Poolse dodenkampen”, omdat dit betrokkenheid van de Polen impliceerde.

Het is nochtans historisch bewezen dat de nazi’s steun hebben gekregen bij de Jodenvervolging in verschillende landen, ook van Polen. “Honderdduizenden Joden zijn op Poolse bodem vermoord zonder dat ze één Duitse officier tegenkwamen”, zei de Israëlische oppositieleider Lapid nog zaterdag.

Vrijdag nam het Poolse lagerhuis (de Sejm) de wet al aan. Nu ook de senaat akkoord is, lijkt invoering zo goed als zeker, maar de Poolse president moet nog wel zijn handtekening zetten. Eerder zei president Duda al dat hij niet van plan was om de wet terug te trekken en dat zijn land het recht heeft om “de waarheid uit de geschiedenis te verdedigen”.

Meer
Lees meer...