Ondanks campagnebelofte: Trump stemt nu ook in met maatregel tegen transgenders

Ondanks campagnebelofte: Trump stemt nu ook in met maatregel tegen transgenders

Donald Trump heeft ingestemd met een maatregel die de bescherming van transgenders in openbare scholen afzwakt. Dat is opvallend, want Trump nam tijdens de verkiezingscampagne juist een on-Republikeins liberaal standpunt in aangaande sexualiteit en transgenders. De drie keer gescheiden Trump is nooit een conservatieve “cultural warrior” geweest die vocht tegen het recht op abortus, het homohuwelijk en transgenderrechten. Toch heeft Trump gaandeweg meer en meer conservatievere standpunten ingenomen om christelijk rechts te paaien. 

Zo wil Trump nu ook het recht op abortus terugdraaien en stelde hij vorige maand per decreet de Global Gag Rule in, die financiële steun aan abortus verlenende organisaties in het buitenland stillegt.

En nu is er dus een maatregel tegen transgenders. Verschillende staten hebben zogeheten “bathroom laws” aangenomen die transgenders dwingt openbare toiletten in te gaan van het geslacht waarmee ze geboren zijn. Trump sprak zich eerder uit tegen deze wetten. “Transgenders moeten de toiletten kunnen bezoeken die ze zelfs het meest geschikt vinden”, zei hij in april vorig jaar.

President Obama had vorig jaar een nieuwe richtlijn uitgevaardigd die juist hun rechten moest beschermen. Zo mochten transgenders voortaan het toilet kiezen dat bij hun genderidentiteit paste. Met één pennenstreek maakt Trump dit weer ongedaan.

Sessions

In Trumps regering leek frictie te zijn ontstaan over deze kwestie. Jeff Sessions, de ultraconservatieve minister van Justitie, wilde Obama’s maatregelen zo snel mogelijk terugdraaien. Maar hij stuitte op weerstand bij minister DeVos van Onderwijs, die de maatregel ongewijzigd wilde laten. Haar verzet was opvallend, omdat ze bekend staat als een fundamenteel christelijk conservatief die zich nooit hard heeft gemaakt voor de rechten van transgenders. Het verzet was ook wezenlijk, want zonder de steun van minister DeVos kan Sessions de wijziging niet doorvoeren.

Trump koos uiteindelijk de kant van Sessions, waarop DeVos haar verzet opgaf. Voor het Witte Huis waren ongeveer tweehonderd mensen aan het demonstreren tegen het besluit van Trump. Ze hadden regenboogvlaggen bij zich en riepen leuzen als: “geen haat, geen angst, transgenderstudenten zijn hier welkom”.

Volgens de woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, moest de regering het besluit tot intrekken van de wet snel nemen vanwege een op hande zijnde rechtszaak voor het Amerikaanse hooggerechtshof.

Gesponsorde artikelen