Onder de zonnebank? Dan heb je vanaf 2019 een doktersbriefje nodig

Onder de zonnebank? Dan heb je vanaf 2019 een doktersbriefje nodig

Wie al eens gebruik maakt van een zonnebank zal daar vanaf januari 2019 de toestemming van een dokter voor nodig hebben. Die opmerkelijke beslissing komt van federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). Hij wil bij de bevolking het bewustzijn over de gevaren van een zonnebank vergroten.

Zonnebanken zijn een belangrijke oorzaak van huidkanker, dat was al een tijdje geweten. De Stichting tegen Kanker waarschuwt er al jaren voor en stelt dat gebruikers zo’n 20 procent meer risico lopen om een melanoom te ontwikkelen. Dat is de meest agressieve vorm van huidkanker. Mensen jonger dan 35 jaar zouden zelfs een verhoogd risico tot 59 procent lopen. Oorzaken zijn het veelvuldig gebruik van zonnebanken of een ongepast gebruik dat niet in overeenstemming is met het huidtype.

Doktersbriefje

Volgens La Capitale zal Kris Peeters het nu verplicht maken om eerst langs de dokter te passeren zodat je op een bewustere manier van de zonnebank gebruik kunt maken. Op die manier kan een arts vooraf nagaan welk type huid je hebt om de risico’s van een zonnebank te kunnen inschatten. Eén Belg op zes zou regelmatig onder zo’n zonnebank gaan liggen. De belangrijkste klanten zijn vrouwen (62%) en mensen jonger dan 44 jaar (61%).

Getty

Klanten waarschuwen

Die maatregel komt er wel pas vanaf januari 2019. Volgend jaar heb je dus nog geen briefje van de dokter nodig. Tot dan komen er wel andere regeltjes die klanten bewuster van het risico moeten maken. Zo zullen uitbaters vanaf 1 december hun klanten moeten waarschuwen dat het gebruik van een zonnebank huidkanker kan veroorzaken. Een affiche met de risico’s zal ook aan de muur moeten hangen. Alle klanten zullen ook een document moeten ondertekenen waarin ze stellen dat ze op de hoogte zijn van de gevaren.

Istock

Gesponsorde artikelen