Wetenschappelijk bewezen: chauffeurs van dure auto’s zijn eikels

blauwe auto
Pixabay

Je hebt het waarschijnlijk al vaak zelf gedacht, maar nu is het ook wetenschappelijk vastgesteld: mensen die met een dure auto rijden, zijn minder snel geneigd om voetgangers te laten oversteken. En de verschillende kunnen groot zijn.

Onderzoekers van de universiteit van Nevada, Las Vegas hebben onderzocht welke factoren een invloed hebben op hoe vaak een autochauffeur iemand de straat laat oversteken. Daarvoor lieten ze vrijwilligers honderden keren eenzelfde straat oversteken. Camera’s legden vast hoe auto’s reageerden.

In totaal analyseerden de onderzoekers het gedrag van 461 auto’s. Daarvan liet amper 28 procent de voetganger oversteken. Nochtans ging het om een plaats waar auto’s wettelijk verplicht zijn om te stoppen als iemand over wil steken. Bovendien stonden de voetgangers telkens al met één voet op straat om duidelijk te maken dat ze wilden oversteken.

Geslacht en huidskleur

Er bleken uiteindelijk meerdere factoren een invloed te hebben op het gedrag van de passerende chauffeurs. Eerst keken de onderzoekers naar het geslacht en de huidskleur van de voetgangers.

Daarbij merkten ze op dat vrouwen (31,3%) vaker mogen oversteken dan mannen (24,1%). Ook blanken (31,2%) worden sneller overgelaten dan voetgangers met een andere huidskleur (24,8%).

Dure auto’s

Maar de beste indicator om te weten of een bepaalde auto een voetganger zou overlaten, bleek de waarde van de auto te zijn. De onderzoekers kwamen na analyse zelfs met een formule daarover. Zo verlaagt de kans dat een chauffeur je laat oversteken met 3 procent per 1.000 dollar (906 euro) dat zijn of haar auto meer waard is.

De onderzoekers vermoeden dat dergelijke chauffeurs een gevoel van superioriteit hebben tegenover de voetgangers en hen daarom niet overlaten. Om de exacte reden van hun gedrag te weten, is volgens de studie wel nog verder onderzoek nodig.

“Koppig en onaangenaam”

De resultaten van de universiteit van Nevada bevestigen eerdere onderzoeken in andere landen. Vorige maand concludeerde een Finse studie dat eigenaars van flashy auto’s meer kans hebben om “koppig, onaangenaam en apathisch” te zijn.

Een Britse tv-zender kwam dan weer enkele jaren terug tot de conclusie dat BMW-chauffeurs het meest onbeschoft zijn. Bovendien blijken duurdere auto’s ook vaker te snel te rijden.

Gesponsorde artikelen