Onderzoek naar incident Joost Klein op Eurovisiesongfestival stopgezet

Het onderzoek naar het incident dat de aanleiding vormde voor de diskwalificatie van de Nederlander Joost Klein op het Eurovisiesongfestival is stopgezet. De autoriteiten laten weten dat er onvoldoende bewijs is om te tonen dat “de actie van Joost Klein ernstige angst kon veroorzaken”.

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft laten weten dat het onderzoek naar Joost Klein stopgezet wordt. De Nederlandse zanger werd in mei gediskwalificeerd voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Na zijn optreden in de halve finale zou hij een “dreigend gebaar” gemaakt hebben richting een cameravrouw. Het incident werd verder onderzocht, maar volgens het Openbaar Ministerie is er dus onvoldoende bewijs.

Diskwalificatie

De editie van het Eurovisiesongfestival van 2024 wordt er eentje om moeilijk te vergeten. In de eerste plaats zorgde de deelname van Israël voor heel wat protest, maar daarna ging het vooral om de diskwalificatie van de Nederlandse inzending Joost Klein. Met zijn nummer Europapa hoorde Joost Klein tot de grote kanshebbers voor de overwinning van het Eurovisiesongfestival. Hij plaatste zich dan ook makkelijk voor de finale. Maar daarna kwam de zanger plots niet opduiken tijdens de generale repetitie.

Al snel bleek dat er een incident onderzocht werd dat zich afspeelde achter de schermen tijdens de halve finale. Toen Joost Klein na zijn optreden van het podium naar de green room ging, werd hij gefilmd door een cameravrouw, terwijl hij nadrukkelijk had gevraagd om dat niet te doen. Joost Klein vroeg daarbij herhaaldelijk om te stoppen met filmen. Maar toen de cameravrouw niet stopte, zou hij een “dreigend gebaar” gemaakt hebben in haar richting. De European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisiesongfestival, vond dat dit niet door de beugel kon. Daardoor werd Joost Klein enkele uren voor de finale gediskwalificeerd.

Onderzoek

Het incident werd nadien wel nog onderzocht. Maar nu laat het Zweedse Openbaar Ministerie weten dat het onderzoek is stopgezet. “Vandaag wordt het onderzoek gesloten omdat niet bewezen kan worden dat de daad voor echte angst heeft gezorgd en of dit de intentie van de man was”, laat aanklager Fredrik Jönsson weten.

Joost Klein zal dus geen extra straf krijgen voor het incident.

Meer
Lees meer...