De ongebruikelijke mutaties van de Lambda-variant: gevaarlijk of niet?

Lambda, de meest recente mutatie van het coronavirus, trekt de aandacht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Latijns-Amerika maakt zich zorgen, terwijl wetenschappers het vraagstuk van de ongebruikelijke reeks mutaties proberen op te lossen.

De Lambda-variant, vroeger C.37, werd eind vorig jaar voor het eerst ontdekt in Peru. De variant heeft zich sindsdien verspreid naar 27 landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

Pablo Tsukayama, arts moleculaire microbiologie aan de Cayetano Heredia-universiteit in de Peruaanse hoofdstad Lima, zei dat medici de variant in december voor het eerst opmerkten. Het ging toen nog om “slechts één op de 200 monsters”.

In maart ging het al snel om de helft van de monsters en nu is dat al zo’n tachtig procent. “Dat kan betekenen dat Lambda besmettelijker is dan andere varianten”, zei hij. De WHO bevestigt dat Lambda zo’n 82 procent van de nieuwe coronabesmettingen vertegenwoordigt in Peru. Het land heeft het hoogste covid-sterftecijfer ter wereld. In buurland Chili is de variant verantwoordelijk voor bijna een derde van de nieuwe gevallen.

Wetenschappers kunnen nog niet met zekerheid zeggen of dat de variant ook besmettelijker maakt dan andere mutaties.

Het raadsel

Volgens de WHO is de Lambda-mutatie de zevende die we in het oog moeten houden. Dit betekent dat de variant waarschijnlijk minder gevaarlijk is dan de mutaties waarover we ons zorgen moeten maken, namelijk Alpha, Beta, Delta en Gamma. 

“Een van de redenen waarom deze mutatie zo moeilijk te onderzoeken is, is omdat ze afwijkt van de andere varianten”, verklaarde Jeff Barrett. Hij is de directeur van het Covid-19 Genomics Initiative (CGI) van het VK.

Latijns-Amerika hardst getroffen

“Gamma, de variant uit Brazilië, heeft zich snel verspreid in Peru, Ecuador, Chili en Argentinië. We geloven daarom dat Lambda mogelijk een zorgwekkende variant kan worden”, verklaarde het CGI in een voorpublicatie.

Geen enkele regio in de wereld is zo erg getroffen door de pandemie als Latijns-Amerika. Het continent heeft slechts acht procent van de wereldbevolking, maar representeert twintig procent van de coronavirusgevallen

Besmettingen in Latijns-Amerika en de Caraïben nemen nog steeds toe en slechts één op tien is er volledig gevaccineerd. “Een onaanvaardbare situatie”, zegt de WHO. (mah)

Beweeg de muis over de grafieken hieronder om het aantal individuele gevallen per week te zien. Klik op een land in de legende om het te verwijderen en in te zoomen op andere data.

Meer
Lees meer...