Ongeziene weerbom op weg naar IJsland: zware orkaan doet zelfs op Noordpool temperatuur tientallen graden stijgen

Op weervlak heeft 2015 op de valreep nog een serieuze knaller in petto: boven de Atlantische Oceaan vormt zich mogelijk de krachtigste storm ooit gemeten en IJsland krijgt hem morgen over zich heen. Ze mogen zich verwachten aan rukwinden met orkaankracht en erg veel regen. Nadien zal die regen overigens het al zo door overstromingen geplaagde Verenigd Koninkrijk opnieuw treffen.

Een weerbom noemen ze de storm, en dat is nog zacht uitgedrukt. Een golfstroom met steroïden, zo omschrijft Mashable de drijvende kracht achter de storm. Weerkundig gezien wordt het inderdaad eentje voor geschiedenisboeken. Vliegtuigen die de golfstroom gebruiken, vlogen gisteren in slechts vijf uur en acht minuten van New York naar Londen, aangezien er op die hoogte een windkracht van 370 kilometer per uur werd gemeten. In de omgekeerde richting duurde het dan weer veel langer: tot zeven uur vliegen.

Van tornado’s tot orkaan

De storm is een nieuwe creatie van een lagedruksysteem dat dit weekend nog dodelijke tornado’s in Texas veroorzaakte. In de buurt van IJsland zal de beruchte depressie pas echt ontploffen in een zelden geziene storm, die alles heeft om de krachtigste ooit boven de Atlantische Oceaan te worden. Hevige winterstormen komen wel vaker voor in IJsland, maar dit exemplaar is uitzonderlijk. Weerkundigen verwachten dat hij de temperatuur op de Noordpool tot erg bizarre waarden zal doen stijgen.

De luchtdruk in de storm daalt bijzonder snel en zal tegen woensdag mogelijk 920 millibar hebben bereikt. Hoe lager de luchtdruk, des te krachtiger de storm. Europese modellen zijn iets optimistischer, maar de kans is toch groot dat de storm op z’n minst bij de krachtigste ooit zal worden gerangschikt. De storm botst immers met twee andere sterke depressies boven de oceaan. De IJslandse kusten mogen naast een pak neerslag ook hevige rukwinden van 160 kilometer per uur verwachten. De orkaankracht zal vermoedelijk over honderden kilometers op de Atlantische Oceaan voelbaar zijn.

Noordpool boven vriespunt

En daarna moet die weerbom natuurlijk andere oorden opzoeken en helaas is het opnieuw het Verenigd Koninkrijk dat de naweeën over zich heen krijgt. Het noorden wordt alweer op veel regen getrakteerd, en dat terwijl Schotland, Wales en Noord-Engeland nog aan het bekomen zijn van de zware overstromingen rond Kerstmis. Ook Nieuwjaar dreigt zo letterlijk in het water te zullen vallen. Ze hebben hun deel van de storm intussen al gedoopt als winterstorm Frank.

Voor één keer overdrijven de media ook niet wanneer ze de storm een “bom” noemen, want daar lijkt het wel een beetje op. Tropisch warme lucht wordt door de storm naar de bovenste lagen van de planeet gevoerd. Morgen zal het op de Noordpool 0 graden Celsius zijn, de storm voert de temperatuur dus helemaal op tot aan het vriespunt en mogelijk stijgt het kwik er zelfs even boven. Dat is enkele tientallen graden warmer dan gemiddeld. Zoiets kan ook een invloed hebben op de groei van het noordpoolijs, aangezien de wintermaanden cruciaal zijn om de impact van de opwarming van de planeet tijdens de zomer op te vangen.

Meer
Lees meer...