Onmogelijke literaire liefde: Harry en Hermione zijn niet alleen

JK Rowling heeft spijt dat Harry Potter niet als koppel geëindigd is met Hermione. Dat vertelde de Britse auteur in een interview aan Wonderland Magazine. Rowling eindigde haar serie met Hermione en Ron als koppel, iets wat ze zich nu beklaagt. In het interview legt de auteur uit dat ze vanaf het begin beslist had om Hermione en Harry niet te koppelen. Hoewel de verhaallijn duidelijk smeekte om een wijziging, besloot Rowling daar niet aan toe te geven. Emma Watson, die Hermione speelde op het witte doek, gaf toe dat zij ook haar twijfels had of Ron de ideale keuze was voor haar personage.

De plotse bekentenis van Rowling doet ons hoop koesteren dat er nog andere auteurs naar voren zullen komen met alternatieve romances, want laten we wel wezen: wanneer Frodo zo lang met een ring in zijn zak rondloopt, dan hoop je toch stiekem dat ie Sam ten huwelijk zal vragen?

Sherlock Holmes en Dr. Watson

’s Werelds bekendste detective mag zich gelukkig prijzen met zijn assistent. Dr. John Watson is Sherlocks rechterhand en wordt maar al te graag meegesleept in diens avonturen. In de boeken van Arthur Conan Doyle wonen Sherlock en Watson geruime tijd samen, vooraleer Watson in het huwelijksbootje stapt. Toch blijft de onderlinge relatie tussen de twee mannen een inspiratiebron voor onder andere de BBC-serie Sherlock, die graag met het romantische aspect van Doyles creaties speelt. Ook het internet omarmt volledig de al dan niet oneerbare aspecten van hun vriendschap.

Picolien Jane Eilander & Fransje

Tzum

In Tommy Wieringa’s roman Joe Speedboot doet P.J. Eilanders komst in Lomark meteen Fransje zijn hart op hol slaan. Hoewel de lezer meer te horen krijgt over het titelpersonage Joe, is het op het einde toch PJ die in zijn leven blijft. Helaas is Fransjes relatie met haar gedoemd tot een geheime affaire in zijn tuinhuis, terwijl PJ met Christof is getrouwd. Het is iets, maar we hadden toch graag het volledig plaatje gezien.

Elinor & Colonel Brandon

De oudste van de Dashwood-zussen beleeft in Jane Austens debuutroman een ‘zullen ze of zullen ze niet’-romance, terwijl kolonel Brandon de ganse tijd haar jongere zus begeert. Toch lijkt een romance tussen de twee niet uit de lucht gegrepen, zeker wanneer Brandon de redder in nood blijkt te zijn wanneer Marianne in levensgevaar verkeert. Niets dat de passie aanwakkert als een stervend familielid.

Mikael Blomkvist & Lisbeth Salander

De Millennium-trilogie van Stig Larsson toont een kant van het Zweedse platteland die we nog niet eerder te zien kregen. Het is echter het einde van het eerste boek dat de diepste indruk achterlaat wanneer Lisbeth naar Blomkvists huis gaat om haar liefde te verklaren en hem samen ziet met zijn zakenpartner Erika Berger. Nooit eerder hoopten we zo hard dat iemands motorfiets panne zou hebben toen ze teleurgesteld vertrok.

Enjolras & Grantaire

De Sherlock en Watson van 18de eeuws Frankrijk. De twee revolutionairen uit Victor Hugo’s roman zijn een vaste waarde in de online fanfiction, niet in het minst omdat in het boek Enjolras vaak omschreven wordt met een vrouwelijke schoonheid en Grantaire niet vies is van een avondje doorzakken in een Parijs café naar keuze. Voeg daarbij dat de mannen samen met de glimlach de strijd intrekken en de fanfiction schrijft zichzelf. 

Kit & Ara

De Leesclub

Vanaf het eerste moment dat Kit op de speelplaats Ara tegen een muur ziet leunen, weet ze dat het oudere meisje haar beste vriendin zal worden. Wanneer dat ook gebeurt lijkt de volgende stap gezet naar iets meer, maar beide meisjes verliezen elkaar uit het oog. Als Kit uiteindelijk Ara een brief schrijft om te zeggen dat ze van haar houdt, wou je dat ze dat al veel eerder had gedaan.

Edmond Dantes & Mercedes

Een uitgebreid complot scheidde Edmond Dantes van zijn Mercedes op hun huwelijksdag. Tientallen jaren later keert hij terug in haar leven als de graaf van Monte Cristo, maar de reünie waarop de lezer zo hoopt gebeurt nooit. Hoewel Dantes erin slaagt om wraak te nemen op diegenen die hem verraadden, moet hij toezien hoe Mercedes op het einde van het boek in het klooster gaat.

Louis & Schellebelle

In De Vlaschaard kiest Stijn Streuvels de dood om twee geliefden uit elkaar te houden. Als rechtmatige erfgenaam van zijn vaders boerderij heeft Louis een goede toekomst in het vooruitzicht, zeker wanneer hij de beeldschone Schellebelle leert kennen. De jaloezie en gulzigheid van zijn vader kost hem echter zijn leven en weigert zo een happy ending voor wat waarschijnlijk de mooiste vrouwennaam is in de Vlaamse literatuur.

Aubert Gascoigne & Anna Whetherell

The Guardian

Het recentste boek in deze lijst biedt onderdak aan heel wat personages, maar het is de relatie tussen de ambtenaar Gascoigne en de prostituee Anna die je het meeste doet wegdromen naar een verloren gegaan Nieuw-Zeeland. Anna mag dan wel stapelverliefd zijn op de verdwenen goudmagnaat Emory Staines, het zijn de ontmoetingen tussen haar en Gascoigne die het sterkst van de pagina spatten. Bij Emory’s terugkeer hoop je stiekem dat zijn wonden toch fataal zullen blijken, enkel in naam van de liefde. Noem ons romantici!

Maar dat alles neemt niet weg dat we blij waren voor Ron wanneer hij Hermione aan de haak sloeg. Go Ron!
Meer
Lees meer...