Er is iets aan de hand met kernreactor nummer 2 op de site van de Fukushima Daiichi nucleaire centrale: er worden sinds kort recordhoge stralingsniveau’s gemeten. En niemand weet precies wat die veroorzaakt.
530 sievert per uur is gemeten meldt de Japanse krant Asahi Shimbun. Dat zijn de hoogste waarden sinds de gedeeltelijke meltdown van de reactor na de tsunami van maart 2011. Die waarde is hoog genoeg om iemand die daar een minuut aan wordt blootgesteld ter plekke te doen doodvallen.
Een doorlopende blootstelling aan 400 millisievert per uur (mSv/u) leidt al na een paar uur tot een afname van de witte bloedcellen, braken en hoofdpijn. Een uur blootstelling aan 5.000 millisievert doet de helft van de mensen sterven in een maand tijd. 10.000 millisievert betekent dood binnen de twee weken. Hier hebben we het over maar liefst 530.000 mSv/u. Beroepshalve blootgestelde personen mogen in België overigens maximaal 20 mSv per jaar oplopen.
“Unimaginable”
Bij de vorige meeting was op dezelfde plaats nog sprake van 73 sievert per uur. Experts noemen de nieuwe meting van 530 sievert “unimaginable”. Het duidt erop dat de opkuis van Fukushima een veel ingewikkelder, duurder en langer verhaal gaat worden dan is vooropgesteld. Het idee was om de klus in 40 jaar te klaren, maar met dit soort waarden is dat ondenkbaar.
Van waar die verhoogde straling komt is momenteel nog een raadsel. Er is wel door radiogestuurde robots een gat ontdekt van ongeveer een meter breed onderaan het drukvat van de reactor. Dat zou ontstaan zijn door gesmolten nucleaire brandstof. Het is moeilijk te achterhalen ook al omdat de straling nu zo hoog is dat de robots na twee uur in die omgeving er stuk van gaan. Volgens uitbater Tepco is de straling voorlopig nog beperkt tot binnen de reactor.
Aan het opkuisen van de nucleaire site in Fukushima hangt nu al een prijskaartje van 150 miljard euro. Maar dat geraamde bedrag loopt voortdurend op: een jaar geleden werd nog uitgegaan van de helft. En dan is niet eens geweten wat er zal worden aangetroffen in de twee andere reactoren die in gedeeltelijke meltdown gingen: daar moet nog begonnen worden met evalueren.