“Onze grootste nachtmerrie is uitgekomen”: miljoenen Afrikanen dreigen te sterven van de honger

De helft van de 11 miljoen Zuid-Soedanezen dreigt om te komen van de honger als niet snel de noodhulp naar het land wordt uitgebreid. Naast Zuid-Soedan zijn er ook grote voedselproblemen in landen als Somalië, Tanzania, Oeganda, Ethiopië en zelfs Kenia. Door extreme droogte is de situatie in decennia niet meer zo slecht geweest.

In november waarschuwde de voedselafdeling van de Verenigde Naties, de FAO, al voor een dreigende hongersnood. In Zuid-Soedan woedt al drie jaar een burgeroorlog, maar het geweld is de afgelopen maanden opgelaaid, en daardoor wordt dat land nu nog erger getroffen dan de andere.

“Onze grootste nachtmerrie is uitgekomen”, zegt Serge Tissot, hoofd van de FAO. Volgens Tissot heeft de oorlog grote gevolgen gehad voor de anders vruchtbare grond in Zuid-Soedan.

De regering van Zuid-Soedan heeft hongersnood uitgeroepen in twee provincies van het land. Volgens een rapport van de regering en de Verenigde Naties hebben 100.000 mensen in het gebied zo’n groot gebrek aan voedsel, dat ze dreigen te sterven.

Volgens het rapport moet er nu snel hulp komen. Als dat niet gebeurt, loopt de helft van de bevolking van Zuid-Soedan het risico om te sterven van de honger, zegt de FAO. Zo’n 3,7 miljoen mensen zijn momenteel chronisch ondervoed in het land volgens schattingen van de VN.

In delen van Zuid-Soedan vinden bovendien al maanden opnieuw etnische zuiveringen plaats. De VN vreest voor een herhaling van de genocide in Rwanda in de jaren 90.

Moeilijk

“Er is al een gestaag proces gaande van etnische zuiveringen in bepaalde gebieden, door middel van uithongering, groepsverkrachtingen en het verbranden van dorpen”, zegt Yasmin Sooka, het hoofd van de commissie. “Overal waar we in dit land kwamen, hoorden we dorpelingen die zeiden dat ze bereid waren bloed te vergieten om hun land terug te krijgen.”

De VN tekende tal van getuigenverklaringen op over lichamen die langs hoofdwegen liggen en over een dagelijkse stroom vluchtelingen naar naburige landen. Groepsverkrachtingen zouden zo vaak voorkomen in Zuid-Soedan dat ze normaal zijn geworden.

Wat het allemaal nog moeilijker maakt, is dat hulpverleners worden aangevallen, en konvooien met hulpgoederen worden tegengehouden bij controleposten van de regering.

In Zuid-Soedan zijn 12.000 VN-militairen gelegerd, maar hun invloed is beperkt. Het land is onafhankelijk sinds 2011. Nog geen twee jaar later brak er een burgeroorlog uit vanwege een conflict tussen de president en zijn plaatsvervanger. Intussen zijn naar schatting 1,1 miljoen inwoners naar het buitenland gevlucht, terwijl zo’n 1,8 miljoen Zuid-Soedanezen in eigen land op de vlucht zijn.

Somalië, Tanzania, Oeganda, Ethiopië en zelfs Kenia

Naast Zuid-Soedan zijn er ook grote voedselproblemen in landen als Somalië, Tanzania, Oeganda, Ethiopië en zelfs Kenia. Door extreme droogte is de situatie sinds 2011 niet meer zo slecht geweest.

De aanhoudende droogte heeft oogsten verwoest en graanprijzen de hoogte in doen schieten. Volgens het Food Price Monitoring and Analysis Bulletin (FPMA) worden producten zoals maïs en gierst op lokale markten aangeboden aan recordprijzen.

Volgens de FAO leverde de meest recente maïs- en gierstoogst in Somalië 75 procent minder op dan normaal. In de regio Arusha in Tanzania zijn de prijzen voor basisvoedsel verdubbeld sinds begin 2016, in Zuid-Soedan zijn ze verviervoudigd in vergelijking met vorig jaar.

In Kenia betaal je 30% meer voor maïs en 40% meer voor bonen, in de Oegandese hoofdstad Kampala kosten ze ongeveer een kwart meer dan een jaar geleden. Ook de prijzen van melk schieten de hoogte in.

In Ethiopië heerst momenteel voedseltekort bij 20 miljoen mensen. In sommige regio’s ging 50 tot 90 procent van de oogst verloren. 435.000 kinderen zijn zo zwaar ondervoed dat ze dreigen te sterven en 1,7 miljoen kinderen en zwangere vrouwen zijn chronisch ondervoed en dreigen snel in hetzelfde scenario te belanden.