Oom van koningin Mathilde krijgt tweede keer celstraf met uitstel: waarom moet hij dan de cel niet in?

Graaf Henri d’Udekem d’Acoz, ook bekend als de ‘nonkel Henri’ van koningin Mathilde, heeft van de correctionele rechtbank in Brussel een celstraf van twaalf maanden met uitstel gekregen. De graaf had zich voor de tweede keer schuldig gemaakt aan oplichting. Zijn kompaan, Hans Velle, heeft twaalf maanden effectief gekregen. Kreeg ‘nonkel Henri’ een voorkeursbehandeling omdat hij familie is van koningin Mathilde?

Graaf Henri d’Udekem d’Acoz, de oom van koningin Mathilde, heeft samen met een andere man van 53 een koppel opgelicht voor meer dan 175.000 euro. Dat melden persbureau Belga en de VRT. De correctionele rechtbank in Brussel heeft de graaf tot een gevangenisstraf van twaalf maanden met uitstel en een geldboete van 16.500 euro veroordeeld. Zijn makker kreeg twaalf maanden effectief. Toch was het al de tweede keer dat d’Udekem d’Acoz veroordeeld werd wegens oplichting. Doorgaans krijg je dan een effectieve gevangenisstraf. Kreeg de graaf een voorkeursbehandeling omdat hij de oom van koningin Mathilde is?

Het verhaal: hun slachtoffers waren een koppel dat volop aan het scheiden was. De dochter contacteerde Henri d’Udekem d’Acoz in 2006 voor juridische bijstand. De graaf bezocht het koppel samen met Hans Velle, die als zijn secretaris voorgesteld werd. In de jaren die daarop volgden, betaalde het koppel in totaal voor 175.000 euro aan erelonen uit aan Velle. Die had het telkens over procedurestappen, maar in werkelijkheid leverde de graaf amper werk als advocaat.

Gelijkaardige feiten

Het koppel legde aan de rechter een lijst met betalingen en zelf uitgetypte opnames van telefoongesprekken voor. Die werden door de rechtbank niet erkend als legitieme bewijsstukken, maar de feiten werden wél bewezen verklaard. De rechter oordeelde dat d’Udekem d’Acoz en zijn kompaan de positie van de graaf misbruikten om hoge erelonen te vragen voor niet-bestaande tegenprestaties.

Vorig jaar werd de graaf samen met Velle in een andere oplichtingszaak nog door de correctionele rechtbank in Kortrijk al veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel. De Brusselse rechtbank oordeelde dat er in deze zaak opvallend veel gelijkenissen zijn met die uit Kortrijk. Zo zijn de verklaringen van de slachtoffers erg gelijkend, net als de manier waarop ze werden opgelicht. Dit gaf voor de Brusselse rechtbank de doorslag om veroordelingen uit te spreken.

Handlanger wellicht grootste bedrieger

Een advocaat, die anoniem wenst te blijven, laat aan newsmonkey weten dat ‘nonkel Henri’ met zijn gevangenisstraf met uitstel niet per se een voorkeursbehandeling gekregen heeft: “Je kan daar natuurlijk nooit met zekerheid over spreken zonder een dossier ingekeken te hebben, maar het lijkt erop dat Velle, de kompaan, gehandeld heeft zonder medeweten van de graaf en het koppel dus uit eigen initiatief opgelicht heeft.”

“Dat maakt de graaf niet minder strafbaar, want voor zover ik uit de persberichten kan afleiden, heeft die steeds zijn handtekening gezet onder de documenten waarmee Velle naar het koppel stapte. Als die documenten er al waren. Ook heeft de graaf wél enkele minimale taken als advocaat uitgevoerd. Je zou dus op mijn minst kunnen stellen dat de graaf uiterst onvoorzichtig is geweest. Of hij echt wist waar zijn kompaan mee bezig was, is voor de buitenwereld niet duidelijk. Velle kreeg wellicht een effectieve gevangenisstraf omdat hij naast de oplichting valselijk in de naam van de graaf gehandeld heeft. Volgens artikel 326 van het strafwetboek is er dan sprake van handelen ‘onder valse naam’. Dat is waarschijnlijk de reden dat de graaf geen effectieve gevangenisstraf kreeg, niet zijn adellijke titel.”

Voorkeursbehandeling voor koning en aanverwanten is passé

Volgens de advocaat is het ook al lang niet meer zo dat edellieden en aanverwanten van de koninklijke familie boven de wet staan: “In het verleden gebeurde het wel vaker dat de koninklijke familie en aanverwanten milder behandeld werden door het gerecht. Dat was niet alleen zo in België, maar in heel Europa. Je moet niet vergeten dat de koning als persoon tot op de dag van vandaag juridisch onschendbaar is. Voor de meeste Europese monarchieën geldt dat nog steeds. Maar tegenwoordig liggen de kaarten anders doordat er meer transparantie en controle gekomen is in ons rechtssysteem.”

Graaf en kompaan toch vrijuit

Velle en d’Udekem d’Acoz zijn tegen hun veroordeling in Kortrijk in beroep gegaan. ‘Nonkel Henri’ laat nu aan Het Nieuwsblad weten dat hij ook tegen deze zaak in beroep gaat: “De zaak verjaart op 17 oktober, waardoor dit vonnis onbestaande wordt. En dat is maar goed ook, want ik ben onschuldig. Deze veroordeling is een schande. Ik wist niet dat Velle geld aftroggelde. Voorlopig heb ik nog altijd een blanco strafblad en dat wil ik zo houden.”

Meer
Lees meer...