Op deze financiële tegemoetkomingen heb je recht bij een bevalling

Geschreven met branded content van My Family.

Een kind op de wereld zetten is misschien wel hét meest betekenisvolle dat je als vrouw kan verwezenlijken. Maar zoals we ondertussen allemaal weten kost een baby of kind ook handenvol geld. Om ervoor te zorgen dat jouw spruit alle kansen krijgt, ontvang je van verschillende instellingen financiële tegemoetkomingen. Benieuwd welke dat zijn?

1. Geboortepremie

Bij de geboorte van je kind in Vlaanderen, heb je eenmalig recht op een startbedrag, geboortepremie of kraamgeld. Met dit startbedrag kan je je oogappel een mooie start geven in het leven. Je dient deze premie zelf aan te vragen, ten vroegste 4 maanden voor de geboorte van je kind en ten laatste 5 jaar na de geboorte. Tijdens je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kindje, heb je uiteraard genoeg aan je hoofd. Daarom maken ze het je eenvoudig. Je kan de aanvraag gewoon heel makkelijk en snel online indienen!

2. Groeipakket

Voor elk kind dat in Vlaanderen woont, heb je recht op een groeipakket. Dit pakket bestaat uit gezinsbijslagen en andere financiële tegemoetkomingen. Hiermee wil men gezinnen helpen en ondersteunen in de opvoeding en kinderen alle kansen geven om zich te ontplooien.

Hoe vraag je het aan? In Vlaanderen zijn er 5 instellingen die het groeipakket uitbetalen. Deze uitbetalers zorgen ervoor dat je je groeipakket tijdig ontvangt. Zodra je aangesloten bent bij zo’n instelling, ontvang je automatisch de tegemoetkoming waarop je recht hebt.

3. Mutualiteitspremie

Afhankelijk bij welke mutualiteit je aangesloten bent, heb je recht op geboortegeschenken of een geboortepremie. Het gaat sowieso om een groot budget, dus hou daar zeker rekening mee. Heb je recht op geboortegeschenken, speel hier dan op in bij het leggen van je geboortelijst. Zo zijn er misschien wel zaken die je kan schrappen, om te voorkomen dat je dubbele geschenken krijgt.

4. Extra tegemoetkomingen

Tijdens je zwangerschap doe je misschien wel aan zwangerschapsyoga, of volg je zwangerschapszwemmen of perinatale kinesitherapie. Voor al deze zaken krijg je gedeeltelijke terugbetalingen van je ziekenfonds. Sommige ziekenfondsen geven ook een borstvoedingspremie als incentive.

5. Kraamzorg

Als kersverse mama heb je je handen vol. Extra hulp in het huishouden of bij de verzorging van je baby of andere kinderen is dan meer dan welkom. Kraamhulp wordt gedeeltelijk of zelfs integraal terugbetaald door je ziekenfonds. Twijfel dus niet en vraag tijdig je hulp aan!

Meer
Lees meer...