Het gebeurt wel vaker dat je medicatie in je handbagage dropt zonder na te denken of dat eigenlijk wel mee het vliegtuig op mag. En dat verloopt niet altijd even vlotjes. Verdovende middelen of pijnstillers worden soms gezien als drugs, wat zonder een officiële verklaring niet toegelaten is op de luchthaven.
België maakt deel uit van het Schengengebied, wat betekent dat je vooraf een formulier dient in te vullen vooraleer je zonder problemen je medicatie mag meenemen. Vertrek je vanuit een ander land naar België dan volgt er een andere procedure.
Medicatie
Op reis gaan is leuk en wel, totdat je tegengehouden wordt door de douane wegens “drugs in je bezit”. En helaas zijn het geen drugs maar je dagelijkse medicatie. Om verdovende middelen, kalmeringsmiddelen, ADHD- of slaapmiddelen te mogen meenemen op reis, is het aangeraden om eerst te checken of je tot het Schengenbied behoort indien je niet in België woont.
Waarom je extra moet opletten op reis als je inlogt op de wifi van je hotel of camping.
Op reis naar…
Vervolgens is het ook belangrijk dat je eens een kijkje neemt naar de regelwetgeving omtrent medicatie van het land van je bestemming. In België moet je voor verdovende middelen bijvoorbeeld tien werkdagen voor je vertrek een aanvraag indienen bij de dienst Verdovende Middelen. En ook in Nederland is dat voor enkele medicijnen het geval. Onder meer voor oxazepam, oxycodon, temazepam of codeïne met paracetamol hoef je een speciale verklaring in te dienen. Hoe het juist zit met welke medicijnen je wel of niet mag meenemen, hangt af van land tot land.
Wat je moet weten voor je alleen op reis vertrekt.
Medicijnpaspoort
Zodra je je officiële verklaring aangevraagd hebt, ben je al één stap vooruit. Daarnaast is het ook wel handig om je medicijnpaspoort mee te nemen op reis. Daar staan alle medicatie die je nodig hebt op vermeld, maar let op want apothekers waarschuwen dat enkel een medicijnpaspoort alleen geen geldig reisdocument is.