Een dag als vandaag is niet meteen goed nieuws voor huisdieren. Die kunnen minder goed tegen hitte. Ze riskeren oververhitting en zelfs een hitteshock. Hoe herken je dat? En wat kan je doen om je huisdier door de warme dagen te helpen? We sommen het even op voor katten, honden, konijnen, cavia’s, vogels en kippen.
In deze extreme hitte kunnen huisdieren een hitteshock krijgen. De meeste huisdieren hebben geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen, zoals dat bij mensen wel is.
Een hitteshock herken je aan bleke slijmvliezen, snelle hartslag en ademhaling en koude lichaamsuiteinden. In dat geval moet je een dierenarts inschakelen en ook meteen je huisdier proberen af te koelen.
Let deze dagen ook goed op voor verschijnselen van oververhitting, zoals rode slijmvliezen, een warme vacht, snelle ademhaling en lusteloosheid. Dat is een voorbode van hitteshock.
Katten
Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan. Probeer zeker te vermijden dat je de kat in een warme auto moet vervoeren. In zo’n warme auto is de kans op oververhitting erg reëel.
Zorg uiteraard ook dat er genoeg koud water is voor je kat.
Honden
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen, ze hebben alleen in hun voetzooltjes zweetklieren. Ze hebben het daarom rap warm. Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.
Als je hond graag zwemt dan is dat wel degelijk een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale producten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband. Als je huis of appartement geen of amper koelere plaatsjes heeft, kan je overwegen die aan te schaffen.
Insmeren? Jawel!
Net zoals mensen kunnen honden zonnebrand oplopen, vooral honden met een dunnen vacht. Smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème. Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan ze aan het begin of einde van de dag; wanneer het koeler is. Heel slecht idee bij dit weer: gaan fietsen met je hond.
Konijnen
Konijnen kunnen ook heel slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te kunnen zitten. Zorg er altijd voor dat je konijnenhok nooit in de zon staat.
Je kan zelf koelelementen maken voor het konijn door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles gebruiken, die kunnen barsten). Wikkel de fles in een theedoek en leg hem bij je konijn. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen kan je er een nat wit laken over leggen.
Let op: bij warm weer overlijden er geregeld konijnen door de huidmadenziekte. Die ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of viesruikende vacht. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen sterven. Zorg dus voor een schoon hok als het warm is.
Cavia’s en hamsters
Ook knaagdieren zoals cavia’s, hamsters of ratten kunnen bij dit weer hulp gebruiken. Help ze afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Heb je een plastic bodembak, dan kan je eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant) diepvrieselementen leggen. Zet het hok niet in de zon.
Vogels en kippen
Ook vogelkooien mogen niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen, moet je geregeld vers water geven. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Een hangende vogelkooi kun jij bij warm weer misschien beter op de grond zetten.
Heb je een buitenvolière of een kippenhok, zorg ook dan voor schaduw met behulp van een parasol of een wit, en eventueel nat, laken.