Opgelet, hippe gezichtsmaskers zijn niet zo ongevaarlijk

Opgelet, hippe gezichtsmaskers zijn niet zo ongevaarlijk

Gezichtsmaskers maken lijkt erg leuk maar je zou er toch mee moeten opletten. Een tijdje geleden verscheen een leuke do-it-yourself trend: een gezichtsmasker maken van houtskool. Maar de leuke trend kan bij foutief gebruik je huid voor altijd beschadigen. Hoe gebruik je dan houtskool in een gezichtsmasker? En wat mag er zeker niet in? Hierop moet je letten. 

Houtskoolpoeder duikt tegenwoordig op als ingrediënt in de cosmeticawereld. Het zou je huid moeten verlossen van onzuiverheden en acne en vet. Mario Blokken, voorzitter en persverantwoordelijke van de Belgische Beauty Federatie, vertelde Newsmonkey dat houtskool goed is om je huid te reinigen. “Je huid neemt de houtskool niet op maar het werkt wel als een stofzuiger en reinigt je huid. Je kan houtskool gebruiken op je huid, maar op een correcte manier.

Do it yourself

Houtskool wordt in verschillende DIY-tutorials op Youtube vermengd met lijm (ja, echt waar), en nadien op het gezicht gesmeerd. De bovenste huidlaag is erg dun en trek je nadien zo mee af. Hierdoor wordt je huid gevoeliger aan bacteriën en kan het sneller geïnfecteerd geraken.

Als je een gezichtsmasker maakt met houtskool en lijm, dan maak je je huid langzaam kapot. “Je verwijdert eigenlijk je bovenlaag waardoor je gezicht erg zacht lijkt, maar dat is helemaal niet zo.”

In verschillende DIY-tutorials zie je dat er wel wat vuiligheden meekomen met zo’n masker. Maar daar is ook niet veel van waar. “Als je nadien het masker bekijkt zie je witte sporen. Je zal denken dat dat mee-eters zijn, maar eigenlijk zijn dat talgklieren die je meetrekt.” Met andere woorden, het lijkt of je je huid reinigt, maar eigenlijk maak je je huid kapot en neem je goede stoffen weg zoals natuurlijke oliën en talgklieren.

Slechte ingrediënten

De gezichtsbehandeling kan je zelf samenstellen aan de hand van makkelijke DIY-tutorials op Youtube. Net daarom wordt het gevaarlijk voor gebruikers, want niet alleen de instructies kunnen minder correct zijn, maar ook de ingrediënten zijn niet zoals in een schoonheidssalon. De ingrediënten worden vaak (voor een spotprijs) gekocht van ongereguleerde leveranciers. Gebruikers weten niet wat voor chemicaliën ze gebruiken en volgen zonder nadenken de tutorial.

Hoe wel houtskool te gebruiken

Mario vertelde ons de correcte (en gemakkelijke) manier om een gezichtsmasker te maken van houtskool.

  • Vermaal houtskoolpillen (verkrijgbaar bij de drogist)
  • Voeg yoghurt toe
  • Voeg citroensap toe
  • Smeer uit op je gezicht
  • Wacht 10 minuten

Tip: laat de lijm maar achterwege!

Gesponsorde artikelen