Left Right
scrollTop top

Oscar and The Wolf verplettert Sportpaleis en toont zich een maat te groot voor België


Oscar and The Wolf verplettert Sportpaleis en toont zich een maat te groot voor België

Dit weekend vulde Oscar and The Wolf tweemaal het Antwerpse Sportpaleis. En de fans die al meer dan een jaar zaten te wachten op deze concerten werden niet teleurgesteld. Max Colombie en co zorgden voor een wervelende show, waarbij we hem op geen enkel foutje konden betrappen. Oscar and The Wolf is een band waar we trots op mogen zijn. 

2 september 2016, het lijkt een eeuwigheid geleden. Maar het is de dag waarop fans van Oscar and The Wolf tickets konden kopen voor het eerste geplande concert in het Antwerpse Sportpaleis. De show was in een dag volledig uitverkocht waardoor er al snel een tweede concert gepland werd. Maar in februari kwam er slecht nieuws. De shows die gepland stonden voor april werden niet minder dan zeven maanden verschoven, naar eind oktober. Max Colombie liet in een emotionele boodschap weten dat hij meer tijd nodig had. Zijn nieuwe album was nog niet klaar en hij wilde dat doodgraag voorstellen tijdens zijn shows in het Sportpaleis. De optredens werden dus meer dan een halfjaar uitgesteld, maar Colombie beloofde dat het het wachten waard zou zijn.

Nu zijn we dus bijna 14 maanden later en de grote dag was eindelijk daar. Oscar and The Wolf speelde deze zomer al festivalweides in binnen- en buitenland plat. Het nieuwe materiaal op Infinity werd goed gesmaakt door het publiek, maar de grote vuurdoop die volgde in het Sportpaleis. Want Max Colombie en co hadden die helemaal zelf volledig gevuld en dat tot tweemaal toe. Door de concerten te verzetten had Oscar and The Wolf het zichzelf natuurlijk niet makkelijk gemaakt. Want dit waren fans die al langer dan een jaar uitkeken naar dit concert en dus torenhoge verwachtingen hadden.

Een feestje van bijna twee uur

Maar die verwachtingen werden ingelost, overtroffen en verpulverd. De start van de show liep gelijk met die op de zomerfestivals. Een grote kooi op het podium licht op, lichtstralen draaien in het rond en een dreigende instrumentale intro brengt de spanning er helemaal in. Wanneer de muziek z’n climax bereikt, verlicht één spot het silhouet van frontman Max Colombie, die bij de eerste tonen van The Game begint te dansen. Iets waar hij voor de rest van het bijna twee uur durende concert niet meer mee stopt.

Colombie staat bekend om zijn aparte kledingkeuzes en ook voor zijn concerten in het Sportpaleis had hij zijn allermooiste plunje uit de kast gehaald. Voor de gelegenheid had de frontman gekozen voor een ensemble in lakleer, in de volksmond weleens afgedaan als vuilniszakstof. Over z’n ogen droeg hij een glitterblinddoek. Een extra gewaagde keuze, want hij stond immers bovenop een slecht belichte kooi van een goeie drie meter. Maar dat weerhield de 26-jarige frontman er niet van om zijn sensuele dansmoves boven te halen. Nadat hij ook het opzwepende So Real in zijn eentje bovenop de kooi bracht, was het tijd om neer te dalen naar het reguliere podium en daar wachtten zes danseressen hem op. En zo ging Colombie, die we normaal vooral kennen als een geïmproviseerde danser vlot mee in de ingestudeerde dansjes van zijn stoere achtergrondballet.

De nieuwe, dansbare nummers werden vakkundig afgewisseld met intiemere nummers van het album Entity als Undress en Moonshine. Waar tijdens dat laatste het Sportpaleis volledig verlicht werd door 20.000 gsm-lichtjes. De 20.000 aanwezigen eten uit Colombies hand, wanneer de frontman vraagt om te zwaaien, gaan 40.000 armen de lucht in. Vraagt hij om feestje te bouwen, dan springt iedereen tot in de verste tribunes recht. Twee avonden vulde Oscar and The Wolf het Sportpaleis, 40.000 tickets gingen de deur uit. En het publiek was gevarieerder dan je zou verwachten. Man, vrouw, jong, oud, iedereen lust de moderne en unieke sound van Oscar and The Wolf.

Tomorrowland

De band rond Max Colombie stond deze zomer op Tomorrowland en da’s eraan te horen. Meermaals wordt het Sportpaleis omgetoverd in één grote danszaal. De dance-invloeden zijn duidelijk te horen op de nieuwe nummers Runaway, Breathing en Fever, die het volledige Sportpaleis optillen tot een moment van pure extase en ontlading. En het hoeft al lang geen verrassing meer te zijn dat het dak er compleet afging bij de hits Princes en Strange Entity. Twee nummers die het volledige publiek woord voor woord mee wist te scanderen en het volledige Sportpaleis deed opveren uit z’n zitjes.

Voor zijn tweede look van de avond koos Colombie opnieuw voor een gewaagde combinatie. Een rode trainingsbroek, een witte blouse, een bontjas gemaakt uit glitterend troetelbeertjesbont en een witte zonnebril waarin diamantjes verwerkt zaten. Wederom een outfit waar alleen hij mee wegkomt. Maar Colombie is meer dan een excentriekeling, in Dream Car Ocean Drive bewijst de 26-jarige koning van de gewatteerde mantels met een paar vocale uithalen dat hij eveneens over een klok van een stem beschikt. Iets wat jammer genoeg bijna een unicum geworden is in tijden waarbij het showgehalte al gauw de bovenhand krijgt over de muzikaliteit.

Maar bij Oscar and The Wolf was er geen sprake van playback of backings die de moeilijkste zanglijnen voor hun rekening namen. Nee, Max Colombie zong alles zelf, ook al stond gij geen seconde stil. Pirouettes, knievallen, sensuele lapdances, niets leek hem te vermoeien. Het enthousiasme straalde van hem af en je moest zelfs vanop de achterste rijen van het Sportpaleis geen moeite doen om de glimlach van de zanger te onderscheiden.

Er zit meer in een liedje dan je denkt

Je zou het door de opvallende frontman bijna vergeten, maar Oscar and The Wolf is een band en wel eentje met steengoede muzikanten. Aan het begin van Moonshine werd duidelijk dat de muzikanten, die voor een groot deel van de show tot de LED-verlichte kooi verwezen werden, ware klassebakken zijn. Minutenlang zorgden zij voor een imposante intro, enerzijds om Colombie de tijd te gunnen voor zijn kledingwissel, maar anderzijds als indrukwekkend bewijs van hun kunnen. In tegenstelling tot de shows op de zomerfestivals ging de kooi tijdens het optreden verschillende keren de lucht in, waardoor bandleden Ozan Bozdag, Jasper Bullynck en Claudio Arduini zichtbaar werden. Het zijn namen die misschien geen belletje doen rinkelen, maar die het wel verdienen om gekender te zijn bij het grote publiek. Zo vindt ook Colombie die de mannen op het einde van de show tot bij hem riep om samen het oorverdovend applaus in ontvangst te nemen.

Te goed voor België

In het Sportpaleis geeft Colombie een show die constant zweeft tussen anticipatie en climax. Tot driemaal toe gaat het publiek over tot een minutenlang applaussalvo. Een moment waarop je telkens geconfronteerd wordt met de menselijkheid van Max Colombie. Want het doet wat met een mens, twee keer het Sportpaleis vullen. Hij draait zich weg van het publiek en slaat z’n handen vol ongeloof voor z’n gezicht: het (glitter-)masker van de excentrieke frontman valt af.

Je zou het hem niet hebben aangegeven, toen Max Colombie als schuchtere 16-jarige deelnam aan de voorrondes van het Junior Eurovisiesongfestival in 2007. Een ietwat slungelige tiener aan een grote vleugelpiano in een kostuum dat duidelijk op de groei gekocht was. Met een zenuwachtige trilling in z’n stem zong hij toen de mierzoete ballade Voor Eeuwig. We zijn nu tien jaar later en diezelfde verlegen 16-jarige is uitgegroeid tot een multitalent, een entertainer, een danser, een artiest die het Sportpaleis tot tweemaal toe kan doen vollopen en een show van bijna twee uur kan presenteren die geen seconde verveelt.

De shows in het Sportpaleis bevestigden de wereldklasse van de band en maakten duidelijk dat België eigenlijk een maat te klein is voor Oscar and The Wolf.

Ketnet

Setlist:

 1. Intro
 2. The Game
 3. So Real
 4. Chevrolet
 5. Undress
 6. Runaway
 7. You’re Mine
 8. Joaquim
 9. Moonshine
 10. Pretty Infiniti
 11. Honey
 12. Breathing
 13. Dream Car Ocean Drive
 14. Exotic
 15. Princes
 16. Fever
 17. Susato
 18. Touch Down
 19. Strange Entity

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…