“Over vijf jaar gaan co-piloten eruit in passagiersvliegtuigen”

“Over vijf jaar gaan co-piloten eruit in passagiersvliegtuigen”

De komende 20 jaar gaat het aantal vluchten met passagiersvliegtuigen verdubbelen. Daarvoor zijn 500.000 extra piloten nodig in de wereld. Onhaalbaar blijkbaar, en dus worden andere oplossingen gezocht. Zoals de co-piloot overbodig maken. Bij Airbus, maar ook bij Boeing zijn ze daar volop mee bezig.

Over vijf jaar moet het mogelijk zijn om één piloot de cockpit van een vliegtuig te bemannen zegt directeur Tom Enders van Airbus. Enders bevestigt dat zijn bedrijf werkt aan technologie om de copiloot overbodig te maken.

Het wereldvliegverkeer groeit komende decennia gemiddeld 5% per jaar, is de verwachting. Volgens koepelorganisatie IATA zal het aantal luchtreizigers rond 2035 zijn verdubbeld tot circa acht miljard per jaar. Airbus voorspelde eerder deze maand al een verdubbeling van het aantal vluchten in de komende twintig jaar. Daarvoor zullen 500.000 extra piloten nodig zijn. Er dreigt dus een tekort en daar speelt Airbus op in door te zorgen dat er minder piloten per vliegtuig nodig zijn.

Zelfvliegend vliegtuig

Ook concurrent Boeing ontwikkelt techniek om minder piloten per vlucht mogelijk te maken. In 2019 zou de Amerikaanse vliegtuigbouwer de knoop willen doorhakken over de lancering van het ’minder-bemande’ vliegtuig. Op de langere termijn wellicht gevolgd door onbemande toestellen. Die vliegen dan volautomatisch, vanaf de grond gecontroleerd.

Gesponsorde artikelen